Auto na dłuższe trasy.

15 Gru 2014, 19:48

Witam.
Aktualnie powoli rozglądam się za jakimś autem, które będzie miało służyć na dłuższe trasy, głównie do Niemiec, ale też trasy po Polsce od czasu do czasu.
Co do wymagań:
-Auto minimum klasy średniej.
-Silnik Diesel, minimum 130km. Pojemność bez znaczenia.
- Skrzynia manualna, raczej na pewno nie chcę automatu.
- Co do rocznika, to coś w okolicach 2000roku, chodź może być i starsze.
- Wyposażenie, klimatyzacja i mile widziany tempomat. Skórzana tapicerka też mogła by być, ale jak jej nie będzie, to też przeżyję.
- Wersja nadwoziowa- kombi.
Samochód będzie użytkowany głównie na trasie, w mieście sporadycznie. Samochód ma być na rok, góra dwa lata, w tym czasie zrobię nim jakieś tysięcy przebiegu.
Kwota jaką chcę przeznaczyć na ten cel, to około 20 tysięcy. Jeśli trafi się coś ciekawego, mogę dorzucić 2-3 tysiące.
Auta, które rozważam to:
-BMW E39 najchętniej bym właśnie ten samochód kupił, spełnia wszystkie moje wymagania i przerabiałem już ten model. Z aspektów technicznych wiem o nim chyba wszystko, no ale jak to bywa z takimi autami, nie jest łatwo znaleźć przyzwoity egzemplarz, w dodatku duża część tych aut ma auromat.
-BMW E46 to druga opcja, ale jednak jest trochę za mały jak dla mnie, chodź jeśli trafiło by się coś ciekawego, to bym pomyślał o tym modelu.
- Audi A6 z silnikiem 1.9 TDI. Ten model mam w rodzinie od 8 lat i nie stwarza praktycznie żadnych problemów. Chodź tu też nie będzie łatwo trafić przyzwoity egzemplarz.
-Audi A4 B6 nie jest może kolosalnie duży, ale w środku jest obszerniejszy od E46 mimo wszystko. Silnik podobnie jak w A6 1.9TDI. Ale to raczej awaryjna propozycja jak by się jakaś fajna sztuka trafiła.
-- Mercedes E klasa W210- co do tego samochodu to mam sporę wątpliwości, czy w ogóle warto brać go pod uwagę.
- Mercedes C klasa W203 O tym samochodzie nie wiem za dużo. Jeśli chodzi o przestronność, to myślę, ze będzie podobnie jak w audi A4. Silnik, który brał bym pod uwagę, to raczej 2.7.
- Volvo V70 o tym samochodzie wiem nie wiele, jednak z tego co wiem stosowano w nim 5 cylindrowy silnik 2.5TDI?
Czy w tym budżecie znajdę jeszcze jakiś ciekawy samochód?
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

15 Gru 2014, 20:23

Weź to E39 i nie kombinuj, znajdź tylko dobry egzemplarz. Warto rozważyć też E38. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Gru 2014, 22:05

Audi nie są dobrymi autami
W tej cenie najlepszym wyborem będzie Volvo S60/S80 d5 :yes: baardzo trwałe, komfortowe, świetnie wykonane auta. Będzie łatwiej o przyzwoity egzemplarz niż w przypadku BMW/Audi/MB. Dobrze, że celujesz w manual bo automaty trochę lipne (chociaż podobno ostatnio odkryto jakiś cudowny sposób na naprawę tej skrzyni, połowę tańszy niż jej wymiana)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Gru 2014, 14:04

Mi osobiście bardziej podoba się S60 niż wyższa wersja 80 która jest dłuższa i sprawia wrażenie "czołgu" niczym Omega. Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz to nie będzie problemu,blachy solidne,podobnie jak zawieszenie. Kupując Audi pakujesz się w koszty z racji wielowahacza.
Techmot
Nowicjusz

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2014, 17:17

jiGsaw napisał(a):Weź to E39 i nie kombinuj, znajdź tylko dobry egzemplarz. Warto rozważyć też E38. :)

Gdyby nie to, że potrzebuję kombi, szukał bym pewnie E32 albo właśnie E38, no ale w tym momencie muszę z tego zrezygnować. A z E39 jest taki problem, ze ciężko wyhaczyć coś rozsądnego. Będę obserwować ogłoszenia, może się coś pojawi godnego uwagi.
mike1735 napisał(a):Audi nie są dobrymi autami
W tej cenie najlepszym wyborem będzie Volvo S60/S80 d5 :yes: baardzo trwałe, komfortowe, świetnie wykonane auta. Będzie łatwiej o przyzwoity egzemplarz niż w przypadku BMW/Audi/MB. Dobrze, że celujesz w manual bo automaty trochę lipne (chociaż podobno ostatnio odkryto jakiś cudowny sposób na naprawę tej skrzyni, połowę tańszy niż jej wymiana)

Może nowsze audi z TFSi i TDI PD, to nie szczyt bezawaryjności, jednak w tych rocznikach co ja szukam, jest jeszcze starsza technologia, która nie sprawia wiele problemów.
Niestety S60 i S80 odpada, jedynie V70 wchodzi w grę, ponieważ ma być kombi :)
pkc
Zaawansowany

16 Gru 2014, 17:24

Może i napęd jest dobry w tych starszych Audi (oprócz brania oleju lub żłopania paliwa) ale auto to nie tylko silnik :naughty: zaiwas nie jest najlepszy a jego kompleksowy remont nie rozwiązuje problemu na zbyt długo :yes: wnętrze kiepsko znosi próbę czasu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 17:33

mike1735 napisał(a):wnętrze kiepsko znosi próbę czasu

To zależy w głównej mierze od tego, kto i jak to auto użytkuje - jak sprzedawałem swoją A3 wnętrze wyglądało jak nowe, mimo, że auto miało kilkanaście lat i dużo kilometrów za sobą. Odnośnie zawieszenia zgoda, z tego powodu nie kupiłbym A4 i A6. Inna sprawa, że użytkując auto wyłącznie na dobrych drogach tego problemu nie ma, więc to raczej problem takich, a nie innych dróg w Polsce, a nie samego auta.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Gru 2014, 20:11

Ja z Audi na dłuższe trasy kupiłbym A6 C4 w dobrej wersji z 2.5 TDI i 6-cio biegową skrzynią :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Gru 2014, 21:00

Koniu napisał(a):Ja z Audi na dłuższe trasy kupiłbym A6 C4 w dobrej wersji z 2.5 TDI i 6-cio biegową skrzynią :yes:

Myślałem o tym, tylko znaleźć C4 w przyzwoitym stanie, w dodatku z 2.5TDI, to dość trudne zadanie. Nie ma ich za wiele, a jak są, to często w nie najlepszym stanie.
mike1735 napisał(a):Może i napęd jest dobry w tych starszych Audi (oprócz brania oleju lub żłopania paliwa) ale auto to nie tylko silnik :naughty: zaiwas nie jest najlepszy a jego kompleksowy remont nie rozwiązuje problemu na zbyt długo :yes: wnętrze kiepsko znosi próbę czasu

Mówiąc o wnętrzu masz pewnie na myśli, wycierające się przełączniki w Ad B6 i po części w A6? Fakt, występuje ten problem, ale nie we wszystkich egzemplarzach, więc to pewnie jak mówi Łysy30, zależy jak kto dba.
Co do zawieszenia, to ono nie jest kiepskie, tylko nasze drogi są do niczego, taka prawda. A zawieszenie zrobione na dobrych częściach, spokojnie wytrzyma 100tyś. kilometrów. Wiem, bo miałem już dwie A5 B5, a w bliskiej rodzinie mam A6 i to się sprawdzało.
pkc
Zaawansowany

16 Gru 2014, 22:17

pkc napisał(a):zawieszenie zrobione na dobrych częściach, spokojnie wytrzyma 100tyś. kilometrów
chyba w marzeniach :mrgreen: jak przejedziesz połowę tego to będzie powód do świętowania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 23:18

mike1735 napisał(a):chyba w marzeniach :mrgreen: jak przejedziesz połowę tego to będzie powód do świętowania

Miałeś jakieś auto z tym zawieszeniem przez dłuższy czas?
pkc
Zaawansowany

16 Gru 2014, 23:26

Jest w bliskiej rodzinie taki wehikuł :yes: przeklinają dzień, w którym go kupili. Zawias ruszany co najmniej raz w roku a po złych drogach nie jeżdżą. Paradoksalnie z silnikiem nie działo się nic (choć to 2.5 TDI) za to zupełnie znienacka zastrajkował tiptronic i to w najbardziej "odpowiednim" momencie czyli w czasie wyjazdu urlopowego 2 tyś km od domu :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Gru 2014, 12:41

mike1735 napisał(a):Jest w bliskiej rodzinie taki wehikuł :yes: przeklinają dzień, w którym go kupili. Zawias ruszany co najmniej raz w roku a po złych drogach nie jeżdżą. Paradoksalnie z silnikiem nie działo się nic (choć to 2.5 TDI) za to zupełnie znienacka zastrajkował tiptronic i to w najbardziej "odpowiednim" momencie czyli w czasie wyjazdu urlopowego 2 tyś km od domu :roll:

Jak drogi nie są tam najgorsze, to ja nie wiem co oni z tym zawieszeniem robią :) Ja miałem w mojej A4 oryginalne wahacze przy przebiegu 240tyś, a w A6, która jest w rodzinie i zrobiła jakieś 250tyś. zawieszenie było wymieniane 3 razy. Nie wiem co ludzie mają z tym zawieszeniem, ja wiem co ja miałem i co ile wymieniałem, aby wiedzieć jakie to zawieszenie jest.

A co do tematu, może ktoś coś jeszcze o Mercedesie powiedzieć?
pkc
Zaawansowany

26 Gru 2014, 13:06

Może ktoś coś o Mercedesie jeszcze powiedzieć? Głównie chodzi o tego W203?
pkc
Zaawansowany

26 Gru 2014, 15:12

pkc napisał(a): a w A6, która jest w rodzinie i zrobiła jakieś 250tyś. zawieszenie było wymieniane 3 razy. Nie wiem co ludzie mają z tym zawieszeniem, ja wiem co ja miałem i co ile wymieniałem, aby wiedzieć jakie to zawieszenie jest.

I to jest dla Ciebie normalne???!!!
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe