REKLAMA
Witam.
Aktualnie powoli rozglądam się za jakimś autem, które będzie miało służyć na dłuższe trasy, głównie do Niemiec, ale też trasy po Polsce od czasu do czasu.
Co do wymagań:
-Auto minimum klasy średniej.
-Silnik Diesel, minimum 130km. Pojemność bez znaczenia.
- Skrzynia manualna, raczej na pewno nie chcę automatu.
- Co do rocznika, to coś w okolicach 2000roku, chodź może być i starsze.
- Wyposażenie, klimatyzacja i mile widziany tempomat. Skórzana tapicerka też mogła by być, ale jak jej nie będzie, to też przeżyję.
- Wersja nadwoziowa- kombi.
Samochód będzie użytkowany głównie na trasie, w mieście sporadycznie. Samochód ma być na rok, góra dwa lata, w tym czasie zrobię nim jakieś tysięcy przebiegu.
Kwota jaką chcę przeznaczyć na ten cel, to około 20 tysięcy. Jeśli trafi się coś ciekawego, mogę dorzucić 2-3 tysiące.
Auta, które rozważam to:
-BMW E39 najchętniej bym właśnie ten samochód kupił, spełnia wszystkie moje wymagania i przerabiałem już ten model. Z aspektów technicznych wiem o nim chyba wszystko, no ale jak to bywa z takimi autami, nie jest łatwo znaleźć przyzwoity egzemplarz, w dodatku duża część tych aut ma auromat.
-BMW E46 to druga opcja, ale jednak jest trochę za mały jak dla mnie, chodź jeśli trafiło by się coś ciekawego, to bym pomyślał o tym modelu.
- Audi A6 z silnikiem 1.9 TDI. Ten model mam w rodzinie od 8 lat i nie stwarza praktycznie żadnych problemów. Chodź tu też nie będzie łatwo trafić przyzwoity egzemplarz.
-Audi A4 B6 nie jest może kolosalnie duży, ale w środku jest obszerniejszy od E46 mimo wszystko. Silnik podobnie jak w A6 1.9TDI. Ale to raczej awaryjna propozycja jak by się jakaś fajna sztuka trafiła.
-- Mercedes E klasa W210- co do tego samochodu to mam sporę wątpliwości, czy w ogóle warto brać go pod uwagę.
- Mercedes C klasa W203 O tym samochodzie nie wiem za dużo. Jeśli chodzi o przestronność, to myślę, ze będzie podobnie jak w audi A4. Silnik, który brał bym pod uwagę, to raczej 2.7.
- Volvo V70 o tym samochodzie wiem nie wiele, jednak z tego co wiem stosowano w nim 5 cylindrowy silnik 2.5TDI?
Czy w tym budżecie znajdę jeszcze jakiś ciekawy samochód?