REKLAMA
Hej,
Szukam auta na dojazdy 40-50tyś km rocznie:
= Budżet
15-30tyś zł (+5/10tyś zapasu na jakieś naprawy na początku jeśli będą)
= Rejon
Wielkopolska/Dolnyśląsk
= Użytkowanie Auto
użytkowane na dojazdach do pracy, 80km w jedną stronę
- 25km, 60-90km/h droga wojewódzka
- 45km 110-150km/h droga ekspresowa S8
- 10km 40-90km/h droga powiatowa wjazdowa przed miastem Wrocław
Suma: 80km w jedną stronę w obie na dzień 160km + prywatnie
Rocznie: 40-50tyś km
= Własne potrzeby
Do tej pory jeździłem golfem V 1.9TDI 105KM 2005r, spalanie średnie 5.5L/100km.
Golf został zamordowany, traktor po nim przejechał, nie pytajcie i muszę znaleźć nowy pojazd na dojazdy.
Auto na minimum 3 lata (150tyś km zrobię) a fajnie jakby 5/6 wytrzymało. Jeśli chodzi o wielkość to nie mniejsze niż golf V a raczej większe nawet rozmiarowo. Musi mieć tempomat, klimatyzację i opcjonalnie tylne czujniki parkowania. Raczej bym uciekał od aut starych typu z 2004 bo nie wierzę w ich tak małe przebiegi a ja nim też trochę nabiję. Musi mieć wytrzymały silnik, może być nawet wolnossący, nie potrzebna mi na trasie turbina ale nie będę wybrzydzał. Marzenie? auto, które jest tanie w utrzymaniu a jak nie to by po naprawie trochę pojeździło, mało pali 5.5/6.0-5L diesel już spoko, lub do 10L gazu też jest OK.
Mam okazję kupić od dobrego znajomego sprawdzonego też golfa V tylko z 2008, chip na 130KM, 170tyś przebieg. 17tyś zł chce
Ale wolałbym zmienić na coś innego o ile w wyższej cenie będzie to opłacalne niż jeżdzenie tym golfem. Ile można jeździć golfem V Nie mam uprzedzeń do żadnych marek więc jestem otwarty na propozycje. Do tej kwoty mam kilka swoich trafień, ale chcę wybrać najkorzystniejszą opcję. Myślałem o Nissan Qashqai 2.0 MPI 140KM, na gaz, octavia II RS 2.0 TDI 140KM, audi a3 8P jakiś TDI, i dużo innych. Jest w czym wybierać, pytanie tylko, które będzie korzystniejsze, kieruję się aspektami ekonomicznymi. Tak opłaca mi się dojeżdżać przy moich zarobkach tak i nie męczy mnie trasa.
Proszę o Wasze porady bo może źle myślę i mnie lepiej nakierujecie.
Nawet propozycje do 50 tyś zł też mogą być jeśli naprawdę warto zainwestować i mi to się opłaci bo sam myślałem np o hyundai elantra 1.6 MPI i w gaz, auto poflotowe, 50 tyś przebiegu. Chcę się budować więc patrze pod kątem ekonomicznym bo czasem coś na gaz co pali jak ta elatrna z 8L da spore oszczędności na 5lat.
Szukam auto pod kątem modelu niż znaleźć ofertę gdzieś, to potem gdy będę miał faworytów.
Dzięki