Auto na dojazdy do pracy, palące w trasie ok. 5 litrów benzy

26 Gru 2014, 13:43

Benzyna Ci spali 5 w trasie jak bedziesz się turlał 80-90km/h czyms w stylu Fiata Panda 1.1 to tak. Ewentualnie jakos wolnossący diesel.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Gru 2014, 23:39

Witajcie,
Mam okazję kupić Clio II generacji z silnikiem 1,9 D 64 koni mechanicznych. Rocznik 2001, przebieg niby 210 tyś. km za 2800 zł. Możecie coś więcej napisać o tym silniku (domyślam się, że starszy model) i aucie ogólnie?
Dorpat
Nowicjusz

Auto: Skoda Felicia
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2014, 23:41

Za 2800 to będzie pozostałość po Clio. Za tyle to I generacja..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2014, 23:46

masz okazje kupić tzn znalazłeś ofertę na necie czy od jakiegoś znajomego? Jeśli to pierwsze, to byłoby łatwiej jakbyś linka wrzucił
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2014, 04:17

Jak trasa to radzę kupić normalny samochód czyt. klasy C przynajmniej, ale z LPG wtedy i nie ryzykować życiem dla oszczędności kilku złotych...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Gru 2014, 09:45

Dobre urban legend powtarzasz jak na moderatora :ok: Do Daihatsu części są dostępne w większości od ręki, tego czego nie ma sprowadza się za parę groszy z japoni w tydzień. Samochód totalnie bezawaryjny, spojrzeć tylko na blachy. Czego o bezawaryjności roverów powiedzieć nie można i w codziennej eksploatacji nie są wcale takie cacy, ale nie można im odmówić jednego-urody. Tylko urodą się nie jeździ.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

28 Gru 2014, 09:47

Tak jak tu powiedziano, za 2,8 tys to Clio I a nie II generacja. Będzie tu mechaniczny i blacharski trup.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 09:50

17 km to taka trasa że hej :) Dobrze kombinuje z prostą, niedużą benzynką. Mała benzyna w aucie A klasy nie jest takim zamulaczem jak tu niektórzy piszą, bo te auta mają tak zestrojone skrzynie by do tych 100-110 jeździły w miarę żwawo, a mocy brakuje powyżej tych prędkości.
Chociaż przy 4 tys do wydania to lanos z gazem pięknie się komponuje, spali 10 gazu, czyli tyle co 5 l benzyny, części tanie jak na kompakta, za czwórkę znajdzie się z sekwencją i w niezłym stanie.
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 11:26

Dokładnie jak pisze AkuQ :) miałem nie przyjemność jezdzić Panda 1.1 przez 2miesiące. Największy ból to problem z wyprzedzeniem czego kolwiek.
Spalanie 5litrów tak, ale do 90km/h szybsza jazda wiadomo większe spalanie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

28 Gru 2014, 11:42

AkuQ napisał(a):Dobre urban legend powtarzasz jak na moderatora

Pokaż mi gdzie są te części dostępne
Wytłumacz mi dlaczego to zalega w ogłoszeniach jak takie dobre
Pokaż mi choć jeden powód dlaczego miałbym kupić Dajhatsu, tylko niech to nie będzie taniość dla której ludzie kupują Tate czy Dacie.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Gru 2014, 12:22

Takie cudo znalazłem:
[link do oferty na Olx wygasł]
Dorpat
Nowicjusz

Auto: Skoda Felicia
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2014, 12:26

Cudo? :shock: Przecież po zdjęciach wygląda na złom a nie chce wiedzieć jak jest na żywo..
Koniu
Forumowicz VIP

28 Gru 2014, 12:31

Koniu napisał(a):Pokaż mi gdzie są te części dostępne

Wszystkie eksploatacyjne masz np na allegro od sprzęgła, przez rozrząd, filtry,hamulce itd.

Koniu napisał(a):Wytłumacz mi dlaczego to zalega w ogłoszeniach jak takie dobre

Zalega tak samo jak i innych producentów, nie bardziej. Różnica taka, że węższa grupa odbiorców jest, bo nie jest tak spopularyzowane jak np opel. Poza tym poszukaj ludzi co mieli to Ci odpowiedzą, że poza rdzą (a to będzie dotyczyło każdego auta w tej cenie), jest to samochód pancerny mechanicznie.

Koniu napisał(a):Pokaż mi choć jeden powód dlaczego miałbym kupić Dajhatsu, tylko niech to nie będzie taniość dla której ludzie kupują Tate czy Dacie.

Niezawodność, bezusterkowość na wysokim poziomie, niskie spalanie w stosunku do konkurentów o podobnej pojemności-czego chcieć więcej?
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 12:49

AkuQ napisał(a):Wszystkie eksploatacyjne masz np na allegro od sprzęgła, przez rozrząd, filtry,hamulce itd.

Wpisałem hasło Daihatsu tarcze hamulcowe- wynik: 18 znalezionych nowych części
Wpisałem hasło Renault tarcze hamulcowe- wynik: 1106 znalezionych nowych części

Oba auta wystąpiły w temacie więc dlatego je porównałem. Gdy weźmiemy konkretny model daihatsu to pewnie wynik będzie 1 lub 2.

AkuQ napisał(a):Niezawodność, bezusterkowość na wysokim poziomie, niskie spalanie w stosunku do konkurentów o podobnej pojemności-czego chcieć więcej?

Niezawodność? Nawet nie ma testów tych samochodów... więc jak to sprawdzić?
Jak nie ma testów i ktoś nie kupuje auta żeby je testować to jak sprawdzić bezusterkowość?
Niskie spalanie? Może i jest niskie ale jakim kosztem? Kosztem bezpieczeństwa i codziennej modlitwy rano żeby auto się nie rozpadło? Ciągłej męczarni czy coś po drodze nie urwie się?
Koniu
Forumowicz VIP

28 Gru 2014, 13:04

Te daihatsu jest troche jak auta z PRLu, jak sie popsuje to zeby mozna bylo samemu dlubac... i moze to sie sprawdza gdzies w Indiach ale tutaj... No juz tak srednio. Jezdzilem cuore na nauce jazdy kat B1 :lol: ani to wygodne, ani ciche, a juz na pewno nie ladne. To jest taki wyrob samochodopodobny, taki substytut, imitacja pojazdu. O bezpieczenstwie sie juz nie wypowiadam bo takie pojecie przy tym aucie jest chyba nie na miejscu. Jak tym jezdzilem to jakas babeczka stuknela nas leciutko w tyl, po jej aucie nie bylo nic widac, u nas natomiast bylo lekkie wgniecenie iii... Niesprawna juz klapa bagaznika :D , dobrze ze to nie bylo zderzenie czolowe przy predkosci 30km/h bo mozna bylo zginac...
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012