Auto na dojazdy do pracy, palące w trasie ok. 5 litrów benzy

22 Cze 2015, 13:47

Tylko mu czasami upuszczaj tego gazu, bo jak zacznie jeszcze go produkować w czasie jazdy, to Ci zbiornik rozsadzi :lol:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

22 Cze 2015, 19:38

Średnio 6.4l więc po mieście 7-7.5l? Jak tak to szału nie ma.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Cze 2015, 20:57

W zasadzie to proporcje są takie 80% trasa, 20% miasto, głównie zakorkowany Słupsk. Czasami jadę coś w Słupsku załatwić, kupić, zjeść itd. a teraz przez budowę tego ringu miejskiego to jest jedno wielkie miasto nie kończących się korków.

Najmniej mi spalił jak jechałem w 3 osoby w trasie do Kołobrzegu. Wyszło średnio 5,7 litra. Co do spalania po samym mieście, to ciężko mi się wypowiedzieć. Ustka to małe miasteczko, wszędzie dotrę na piechotę w 15 minut, więc po mieście rzadko jeżdżę, szczególnie w sezonie, gdzie praktycznie po najeździe wczasowiczów nie ma, gdzie zaparkować :/ Dynamika jazdy jakaś tam jest, TIRa, albo autobus da się wyprzedzić, ale nie jest to auto do wyścigów spod świateł.

Różnica w kosztach jest spora, bo wydaję na paliwo około 120 zł miesięcznie, a za miesięczny płaciłem 189 zł. Więc jestem na plus i o takie coś mi chodziło, a że jestem jeszcze młodym kierowcą to jak coś mi się stanie z tym autem, to nie będzie mi go strasznie żal :naughty: .
Dorpat
Nowicjusz

Auto: Skoda Felicia
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2015, 10:51

No macie rację, nic nigdy nie opłaci się tak jak skuter. Ja sam już przemyslałem sprawę, mam już dość stania w korkach i wydawania kupy kasy na benzynę, więc mysle o skuterze. Jaki skuter najlepszy jest po miescie? ktoś się zna?
Bryben
Nowicjusz

Auto: BWM E36

23 Cze 2015, 12:20

Koniu napisał(a):Co do Lanosa to się zgadzam ale spalanie podałeś dość niskie. Lanos potrafi łyknąć 12l w mieście :ok:

1.6 tak
1.5 16v to najoszczędniejszy silnik w palecie Lanosa i w mieście nie przekracza 10l

Co do autora to życzę bezawaryjności :D
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez pasów - zapinajcie pasy w samochodzie!
    Aż połowa ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku(1). Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo ...
    Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...