Auto na dojazdy do pracy, palące w trasie ok. 5 litrów benzy

25 Gru 2014, 22:39

Witam,
Potrzebuję autka na dojazdy do pracy. Zależy mi na tym, żeby w trasie paliło 5 litrów benzyny, albo mniej. Z tego co ja się wstępnie zorientowałem to Suzuki Swift z silnikiem 1.0 starszej generacji, albo Daihatsu Cuore, Citroen Saxo spełniają moje kryteria.

Dojeżdżam do pracy 21 kilometrów, z czego 17 kilometrów robię w trasie, a pozostałe 4 po mieście. Trasa jakby kogoś interesowało to Ustka - Słupsk.Chodzi o tanie autko do dojazdów do pracy budżet max 4 tyś, za autko, a 500 złotych chce dać na ewentualne naprawy. Ewentualnie jakby coś w tej cenie było z w miarę niezawodnym silnikiem wysokoprężnym to też się skuszę, ale po wstępnej analizie tego forum, uznałem że lepiej nie ryzykować i brać coś z silnikiem iskrowym.

Nie potrzebuje żadnych bajerów, wystarczy mi proste auto, najlepiej segmentu B, coby ani spalanie nie było za duże, ani koszty eksploatacji. Mam 26 lat, rok po skończeniu studiów, dopiero zaczynam tak na poważnie pracę, więc na początek potrzebuję w miarę taniego w eksploatacji samochodu, do tej pory jestem współwłaścicielem Skody Felicji z ojcem (coby zniżki leciały), ale on nią jeździ do pracy
Dorpat
Nowicjusz

Auto: Skoda Felicia
Rok produkcji: 2000

25 Gru 2014, 23:00

Daj sobie siana z Dajahtsu Core czy jak to się pisze. Gdzie Ty chłopie do tego części dostaniesz.
jak ma palić mało to zobacz na - Rover 200/400, Civic V, Corolla e10.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Gru 2014, 23:05

Dzięk 8) i, o dostępności części faktycznie nie pomyślałem. Warto się podpytać bardziej znających się w temacie :).
Dorpat
Nowicjusz

25 Gru 2014, 23:14

Daihatsu cuore... Jechales tym kiedys? Bo ja tak i szczerze nie nazwalbym tego samochodem nawet. Beznadzieja totalna, lepiej juz by bylo skuter kupic od tego wynalazku. :lol:
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Gru 2014, 23:17

To już wiem, że Curoe odpada.
Dorpat
Nowicjusz

25 Gru 2014, 23:22

Zobacz na moje propozycje, zapewniają wygodę, mało palą, nie zamulają. Czego chcieć więcej? Co do wyposażenia też będzie sensowne :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...

25 Gru 2014, 23:53

Zerknij na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wiem, wiem Gniezno;p
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę roboty z tylnymi blotnikami ale jak sprawny to warto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

26 Gru 2014, 00:00

Ja bym się tym drugim zainteresował ze względu na flagi na rejestracji, ktoś go miał dłuższy czas. Nadkola może tak strasznie wyglądają ale po prostu kupić gotowe reperaturki za 100zł jedna, wstawić i potem do lakiernika. :ok: Samochód jak nowy :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

26 Gru 2014, 10:49

Dorpat napisał(a):Dojeżdżam do pracy 21 kilometrów, z czego 17 kilometrów robię w trasie, a pozostałe 4 po mieście. Trasa jakby kogoś interesowało to Ustka - Słupsk.Chodzi o tanie autko do dojazdów do pracy budżet max 4 tyś, za autko, a 500 złotych chce dać na ewentualne naprawy. Ewentualnie jakby coś w tej cenie było z w miarę niezawodnym silnikiem wysokoprężnym to też się skuszę, ale po wstępnej analizie tego forum, uznałem że lepiej nie ryzykować i brać coś z silnikiem iskrowym.

Jeżeli diesel,to w tej cenie tylko stary wolnossący diesel,ze swej strony mogę polecić almerę n-15 2.0D (miałem osobiście)silnik i ogólnie mechanika nie do zdarcia,jeżeli znajdziesz takiego z w miarę zdrową blachą(najlepiej jakby była już po naprawie progów i nadkoli),to na ekonomię jazdy na pewno nie będziesz narzekał,ceny części eksploatacyjnych niskie,a nawet bardzo niskie :ok: auto wygodne i przestronne,zawieszenie pancerne(Ja wymieniałem tylko gumowe elementy),rakieta to nie jest,ale do spokojnej jazdy nadaje się jak najbardziej.Nie wiem dlaczego w artykułach piszą o głośnym silniku,wg mnie to jeden z najcichszych starych diesli(bez turbo),a miałem z czym porównywać(mazda 323 2.0D golf 1,6D). Z benzyną żeby osiągnąć takie spalanie,to musisz zejść o klasę,albo i dwie niżej :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Skrzynia biegów: Manualna

26 Gru 2014, 11:40

yeti65 napisał(a):na ekonomię jazdy na pewno nie będziesz narzekał,

Ale narzekał będzie na dynamikę. W przypadku tego silnika pojęcie dynamiki i przyśpieszenia nie istnieję :D Diesel bez turbo w dzisiejszych czasach jest po prostu uciążliwy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

26 Gru 2014, 11:48

kirin88 napisał(a):Ale narzekał będzie na dynamikę. W przypadku tego silnika pojęcie dynamiki i przyśpieszenia nie istnieję :D Diesel bez turbo w dzisiejszych czasach jest po prostu uciążliwy.

Tego wcale nie ukrywam,ale za dynamikę trzeba płacić,albo na stacji paliw,albo w warsztacie :sly:
A almerka takim wielkim mułem wcale nie jest,do 80km/h zbiera się wcale nieźle,oczywiście jak na gołego diesla :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM

26 Gru 2014, 12:27

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Co do dynamiki, no cóż na tej fantastycznej trasie nie można zbyt dynamicznie jeździć (chyba, że ktoś lubi drogi sport jak mandaty za nadmierną prędkość). Droga to stara "gierkówka" koniecznie do remontu, a po drodze jest kilka wiosek, gdzie praktycznie na 17 kilometrowej trasie co 3 -4 kilometry trzeba zwalniać do 50 km/h bo droga przez jakąś wioskę prowadzi. Dodatkowo mamy 2 miejsca pomiaru prędkości fotoradarem na 17 kilometrowym odcinku Ustka - Słupsk, a wakacje tak z przenośnymi suszarkami to ze 4 -5 coby na turystach zarobić. Droga przeważnie jest zawalona autami jak ja jeżdżę i na odcinkach, gdzie może te 90 km/h spokojnie jechać i tak przeważnie jedzie się za innymi autami 70 km/h i nie ma jak wyprzedzić. Tak szczerze to akurat na dynamice mi najmniej zależy :ok: w takich realiach trasy, mogę ją poświęcić na rzecz niższego spalania. Jak Almera do 80 km/h się dobrze zbiera to na tej trasie jest wręcz idealnym autem :mrgreen: jak znajdę jakąś w dobrym stanie to się nie będę zastanawiał, a jak nie to poszukam Rovera 420, poczytałem wczoraj trochę na temat tego auta i bardzo mi się spodobało, dzięki wielkie za tę podpowiedź, bo sam raczej bym te auto przeoczył :ok: . Jak macie jeszcze jakieś ciekawe propozycję to chętnie posłucham, ja dopiero raczkuję w dziecinie motoryzacji,

Przestroga dla wszystkich, jakby ktoś się wybierał w wakacje do Ustki to na odcinku Słupsk - Ustka noga z gazu, za bardzo polują na turystów, a suszarki są poustawiane na wyjeździe i wjeździe do okolicznych wiosek, gdzie trzeba do 50 km/h zwolnić, a i lubią policjanci postawić fotoradar na samym wjeździe do Ustki tuż za rondem przy banerze z logiem miastem, tak że ich nie widać.
Dorpat
Nowicjusz

26 Gru 2014, 12:34

Moja pierwsza myśl to Citroen Saxo w dieselku i jego też bym polecił,po mieście przy spokojnej jeżdzie łyknie z 6l ropy. Żadnych turbin,dwumas itp.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2014, 13:02

Ja niestety znam drogę z Jarosławca do Ustki gdzie leniom się nie chce asfaltu dolać tylko kamienie wysypują... :x
Koniu
Forumowicz VIP

26 Gru 2014, 13:11

Barol napisał(a):Moja pierwsza myśl to Citroen Saxo w dieselku i jego też bym polecił,po mieście przy spokojnej jeżdzie łyknie z 6l ropy. Żadnych turbin,dwumas itp.
[link do oferty na Olx wygasł] ... 4f4599786e

No ten silnik 1,5D jest bardzo ekonomiczny miałem styczność z nim (albo podobnym) w AX-ie i palił po trasie około 4 litry ON na 100 km
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010