Auto na dojazdy do pracy

21 Cze 2018, 13:55

Witam
Przymierzam się do zakupu samochodu z przeznaczeniem głównie na dojazdy do pracy, mam określone preferencje i budżet i chciałem prosić o zaproponowanie konkretnych modeli.
- do pracy mam 20 km i jadę 30-40 minut w jedną stronę, z czego połowę czasu stoję w korku, dlatego też nie wykorzystam zalet silników wysokoprężnych więc te z automatu odpadają, pod uwagę biorę silniki benzynowe i hybrydy
- z uwagi na wolne poruszanie się w korkach, dla wygody samochód musi być wyposażony w automatyczną skrzynię biegów, nie mam nic przeciwko CVT
- samochodem będę parkował w dużym mieście, zazwyczaj szukając wolnego miejsca więc nieduże gabaryty są jak najbardziej pożądane, ale moje ego muszę zmieścić przynajmniej w tych 4,00-4,20 metra długości
- nie potrzebuję silnika o wysokiej mocy, okolice 100-120 KM są dla mnie w zupełności wystarczające, natomiast jestem z tych nieufnych wobec mody na downsizing, więc trzy cylindry + turbospężraka w używanym samochodzie to dla mnie za duże ryzyko
- w samochodzie będę spędzał minimum ponad godzinę dziennie więc „otoczenie” w jakim chciałbym je spędzać ma być przyjazne dla oka, oczywiście nie wymagam skórek i miękkich plastików, ale raz siedziałem w fabii w salonie skody i w czymś tak smutnym nie chciałbym jeździć
- ważny jest dla mnie system audio, muzyki słucham dużo i ważna jest dla mnie jakość, ale tutaj akurat może we własnym zakresie zainstalować odpowiedni osprzęt więc nie jest to z góry wymagane
- oczywiście napiszę banał że samochód ma mało palić i być niezawodny i tani w naprawach, bo to oczywista oczywistość, ale chciałbym żeby samochód pozbawiony był jakichś seryjnie występujących uciążliwych i drogich w naprawa usterek
- na samochód mam zamiar przeznaczyć kwotę rzędu 50-60 k, więc celuję w kilkuletnie używane samochody
Napiszcie proszę co byście polecili w takiej konfiguracji
pozdrawiam,
Grzegorz
Leper
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Cze 2018, 17:04

Leper napisał(a):ale moje ego muszę zmieścić przynajmniej w tych 4,00-4,20 metra długości

Leper napisał(a):na samochód mam zamiar przeznaczyć kwotę rzędu 50-60 k, więc celuję w kilkuletnie używane samochody

Za 60k kupisz większość dostępnych, nowych aut o tej długości.

Jeśli chodzi o audio to tak małe auta (zwykle występujące w bieda wersjach) szału nie zrobią

Możesz zerknąć na yarisa hybrid, kupisz coś pewnego 2015/16
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Cze 2018, 17:35

A jeśli chciałbyś coś trochę większego, to megane IV lub focus III w wolnossacych 1.6 dostaniesz w okolicach 50-55 tys nowki.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Cze 2018, 12:17

Dzięki za wpisy
Nowy Megane z zewnątrz i wewnątrz wygląda świetnie, duży panel na środku konsoli świetnie prezentuje się szczególnie z tym dużym tabletem, jakieś podświetlenia, pseudo chromowane przyciski i pokrętła - może dla niektórych wiocha, ale właśnie taki bajerowaty styl mi pasuje :ok: problem tylko taki że do wolnossaków nie ma automatu, w przypadku focusa to samo.
Co do yarisa hybrid to masz słuszność że przy moich wymaganiach to najbardziej rozsądny wybór, ale nie :) bryła tego samochodu kojarzy mi się z małymi mieszczuchami dla kobiet :)
Leper
Obserwowany

Auto: Nie mam

22 Cze 2018, 19:16

Leper napisał(a): bryła tego samochodu kojarzy mi się z małymi mieszczuchami dla kobiet :)

przy długości w granicach tych 4,2 niczego innego nie kupisz
może 500-tka jest bardziej męska ;P

Takie megane to już ponad 15cm dłuższe auto.

Możesz też pomyśleć o punto abarth, chociaż będziesz miał coś ciekawego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Cze 2018, 20:14

Tu masz małą opinię którą napisałem na temat megane, może coś Ci pomoże renault-megane-iv-gt-2016-opinia-vt106296.htm?hilit=opinia%20megane%20IV#p693853

Ogólnie auto jest fajne i warte polecenia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...

23 Cze 2018, 08:53

Nowe auta z automatem, którymi warto się zainteresować:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km