21 Cze 2018, 13:55
Witam
Przymierzam się do zakupu samochodu z przeznaczeniem głównie na dojazdy do pracy, mam określone preferencje i budżet i chciałem prosić o zaproponowanie konkretnych modeli.
- do pracy mam 20 km i jadę 30-40 minut w jedną stronę, z czego połowę czasu stoję w korku, dlatego też nie wykorzystam zalet silników wysokoprężnych więc te z automatu odpadają, pod uwagę biorę silniki benzynowe i hybrydy
- z uwagi na wolne poruszanie się w korkach, dla wygody samochód musi być wyposażony w automatyczną skrzynię biegów, nie mam nic przeciwko CVT
- samochodem będę parkował w dużym mieście, zazwyczaj szukając wolnego miejsca więc nieduże gabaryty są jak najbardziej pożądane, ale moje ego muszę zmieścić przynajmniej w tych 4,00-4,20 metra długości
- nie potrzebuję silnika o wysokiej mocy, okolice 100-120 KM są dla mnie w zupełności wystarczające, natomiast jestem z tych nieufnych wobec mody na downsizing, więc trzy cylindry + turbospężraka w używanym samochodzie to dla mnie za duże ryzyko
- w samochodzie będę spędzał minimum ponad godzinę dziennie więc „otoczenie” w jakim chciałbym je spędzać ma być przyjazne dla oka, oczywiście nie wymagam skórek i miękkich plastików, ale raz siedziałem w fabii w salonie skody i w czymś tak smutnym nie chciałbym jeździć
- ważny jest dla mnie system audio, muzyki słucham dużo i ważna jest dla mnie jakość, ale tutaj akurat może we własnym zakresie zainstalować odpowiedni osprzęt więc nie jest to z góry wymagane
- oczywiście napiszę banał że samochód ma mało palić i być niezawodny i tani w naprawach, bo to oczywista oczywistość, ale chciałbym żeby samochód pozbawiony był jakichś seryjnie występujących uciążliwych i drogich w naprawa usterek
- na samochód mam zamiar przeznaczyć kwotę rzędu 50-60 k, więc celuję w kilkuletnie używane samochody
Napiszcie proszę co byście polecili w takiej konfiguracji
pozdrawiam,
Grzegorz