[20000 zł] Auto na dojazdy do pracy w LPG

04 Cze 2020, 10:50

Witajcie,

Chciałbym prosić Was o doradztwo w kwestii zakupu auta z myślą o dojazdach do pracy.
Za kilka miesięcy czeka mnie zmiana pracy i będę musiał codziennie pokonywać w sumie 160 km (90% to autostrada).
Przeprowadzka nie wchodzi dla mnie w grę, zbyt cenię sobie moje niewielkie miasto, tereny zielone i spokój.

No więc do rzeczy: poszukuję auta, które w sumie będzie mnie kosztowało 20.000 zł. Mówiąc w sumie, mam na myśli: auto, instalacja LPG, pakiet startowy. Interesuje mnie auto tanie w eksploatacji, w miarę komfortowe i stosunkowo mocne (nie chcę jakiegoś muła 75KM, którym będę mógł ew. wyprzedzać traktory z górki). Optymalnie by było, gdyby zużycie nie przekraczało 10l LPG / 100 km. Optymalnie również byłoby, gdyby auto posiadało tempomat i automatyczną skrzynię biegów... chociaż domyślam się, że w tym budżecie to może być ciężkie.

Aktualnie jeżdżę Mercedesem A200 W177 z 2019 roku, więc do pewnego rodzaju komfortu przywykłem... no ale jak umowa leasingu dobiegnie końca - będę się musiał z tym pożegnać :)

Jakie propozycje z Waszej strony? Czy w tym budżecie uda się coś sensownego znaleźć? Może na koniec dodam tylko, że nie szukam oczywiście auta "na lata". Zapewne po 3/4 latach będę chciał je wymienić na coś nowszego (prawdopodobnie lepszego).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Mistral
Nowicjusz

Auto: Mercedes-Benz A200
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2019

04 Cze 2020, 12:47

Nie ma czegoś takiego jak tanie auto w eksploatacji które będzie super dynamiczne, bo im większy silnik = większe koszty, do tego np turbo i inne rzeczy
Ja bym polecał:
Golf V 1,6
Astra 1,8
Ford Focus 1,6
Fiat Bravo 1,4 lub 1,4 t-jet

generalnie można by poszukać jakiegoś diesla bo instalować lpg przy takiej jeździe?
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Cze 2020, 13:06

Też polecam Golfa V 1,6 :ok: 8)
RobertoN
Początkujący

04 Cze 2020, 13:08

Co masz na myśli mówiąc "instalować LPG przy takiej jeździe"?
Mistral
Nowicjusz

Auto: Mercedes-Benz A200
Silnik: 1.3
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2019

04 Cze 2020, 13:37

Przy takim wykorzystaniu auta spokojnie można myśleć o dieslu a instalacja konkretna to tak z 3 tys zł. Stąd warto przemyśleć.
No i diesel ma tą turbinę wyższe koszty ale masz czym się odpychać bo szybko osiągalny wysoki moment obrotowy.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Cze 2020, 04:44

Kolego ja też szukalem auta w podobnym budzecie. Tez chcialem coś mocniejszego, ale to podwyzsza koszty utrzymania i skonczylo sie na Golfie V 1.6 102km. Może nie jest to demon szybkości, ale nie wtopisz w razie czego kasy na turba, dwumasy i inne ciekawe rzeczy. W 20k zmiescisz sie z zakupem auta, wymiana rozrzadu i powinno jeszcze na styk na instalacje lpg wystarczyć. Ale przygotuj sie na sporo zajechanych trupów, wiec lepiej zacznij szukac już teraz.
Piotr9321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...