Auto na dojazdy na studia, trasa 150 km, limuzyna, budżet 7000 zł LPG

17 Sie 2018, 12:02

Witam,

Jako że za niedługo studia, myślę o aucie za grosze którego mi nie będzie szkoda zostawiać w dużym mieście pod chmurką, przy supermarkecie itd.
W domu są dwa inne auta jednak obydwa zadbane i poszanowane i szkoda ich tyrać w mieście tak o :)

Szukam dobrego poczciwego auta które będzie wygodne, duże i proste w naprawach, super jeżeli będzie to benzyna z gazem, lub sama benzyna jakoś przejdzie albo założę gaz.
Moją uwagę szczególnie zwróciło Volvo :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ten ostatni szczególnie mnie interesuje bo jest chyba od prywatnego gościa i dość blisko mnie.

Chętnie posłucham zupełnie szczerych odpowiedzi.
Nie liczę na perełkę za te pieniądze, na pakiet startowy również znajdę fundusze, nie patrzę na przebieg, liczy się dla mnie stan faktyczny 8)
Fajnie jeżeli podacie swoje propozycje, nie chcę małego auta w którym czuje się jak w puszce po piwie a plecy bolą po 30 minutach jazdy (taka moja fanaberia).
Liczę na waszą pomoc
Frankzito
Nowicjusz

17 Sie 2018, 12:21

To juz auta bardziej dla pasjonata jak to tłuczenia na codzień, 2,3 paliwożerny silnik no i juz 460 tyś, dla silnika to może nic ale podzespoły mogą już niedomagać, manualne skrzynie biegów w Volvo z tych lat też już swoje przeżyły i niedomagają. Temu ostatniemu możesz się przyjrzeć jak masz pod nosem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2018, 12:33

Wiem że auta dość nietuzinkowe.. mają swój urok.
Znalazłem jeszcze dość ciekawą ofertę
Peugeot 605 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ktoś wie cokolwiek na temat tego modelu? Silnik ten sam co w 406?
Frankzito
Nowicjusz

17 Sie 2018, 12:39

Bardzo fajne i wygodne auta, w PL bardzo ciężko do dobrą 605 jeżeli przebieg jest oryginalny to jak najbadziej warto, mój kumpel miał takie 2 jeden diesel 1 właśnie 2 litry benzyna, był bardzo zadowolony, walczył z falowaniem obrotów i nawet w ASO nie zwalczyli, wydał dobre kilkaset złotych i było dobrze tylko chwile. Sam miałem okazje tym jeździć, byłem pozytywnie zaskoczony
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2018, 12:55

No właśnie miałem okazję jeździć 406 i była mega wygodna, prawie jak stare s80.
Proszę o dalsze wypowiedzi użytkowników na temat Volvo oraz Puga
Frankzito
Nowicjusz

17 Sie 2018, 15:28

A nie lepiej cos w styli VAG - Golf, Octavia, A3 jakieś 1,6-1,8 20V + LPG?
albo Asterka G.
Rób jak chcesz tylko że duże auta = olbrzymie przebiegi = solidne wyeksploatowanie czyli jazda bezawaryjna nie będzie, chyba że wsadzisz drugie 7k w auto.

Jak dorzucisz jeszcze parę grosza to może taka Honda jak u mnie? Accord VI 1,8 136 KM
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...

17 Sie 2018, 15:45

Stare auta są już mocno wyeksploatowane, więc nie ma co się nastawiać na jeden model. Większość egzemplarzy będzie wymagać mniejszych lub większych inwestycji, więc:
1.szukaj zadbanego egzemplarza, co długo potrwa albo
2.szukaj prostego autka, które tanio naprawisz

Jeśli ma być wygodne to szukałbym Audi A6C4, BMW 5E34, Opel Omega, Mercedes W210, Renault Safrane, Volvo 850 lub S70.
Z segmentu D 406, Mazda 626, Toyota Avensis to dobre opcje, ale w japończykach gorszy komfort.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Sie 2018, 15:48

Ossy napisał(a):Audi A6C4, BMW 5E34

Tylko znowu to trochę dziwny wybór na "tyranie do miasta bo szkoda 2 aut które są już w rodzinie".

Trasa 150 km też nie jest jakaś ogromna, ja bym poszedł w coś segmentu D, ewentualnie wygodniejszego C.

Takiego Volvo to znowu szkoda tyrać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

17 Sie 2018, 17:05

Chłopaki, fajnie że temat się rozwija, powiem Wam szczerze że na e34 patrzyłem, ale większość to kupa rdzy i nic więcej, co do Vaga, kompletnie mnie one odrzucają.
Jak najbradziej jestem świadomy że auta te mogą być już zmęczone, ale na początku trzeba coś wytypować żeby móc cokolwiek obejrzeć :)
Tak jak mówię, budżet na naprawy mam, a skoro chcę przeznaczyć 7 tyś na auto to chociaż niech cieszy oko na parkingu, bo ople i golfy są nijakie.
A6 totalnie do mnie nie przemawia, znajomy kupił i wsadził 2 razy tyle..
Omega? Boje się tego auta po pierwsze że rdza go dopadnie a po drugie mechanika.
W210 - fajne
Tak szczerze to ma być auto do jazdy oraz trochę fanaberia żeby pojeździć czymś "innym", każdy kto siedzi w motoryzacji powinien to rozumieć :mrgreen:

Dalej chętnie posłucham kogoś kto miał styczność lub słyszał coś o tych dwóch autkach, Volvo i Peugeot.
Frankzito
Nowicjusz

17 Sie 2018, 18:55

Jeśli szukasz wypowiedzi użytkowników tych 2 modeli, to raczej szukaj po innych forach, bo tutaj będzie o to ciężko. Auta typowo dla fanów, a nie jako dojazdówka do pracy czy na studia. Dzisiaj mało kto już tym jeździ :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

17 Sie 2018, 19:01

Na tym kanale masz trochę o Volvo serii 900. pancerne auto, ale ciężko o nie "zgrzybiony" egzemplarz.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

17 Sie 2018, 20:01

Ta 605 według mnie najbardziej warta uwagi,co prawda sprzedający zajmuje się transportem samochodowym ale może trafił na okazję.
tylko przebieg do mnie nie przemawia i auto z Francji w takim stanie sam nie wiem..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2018, 20:54

Myślę że przejadę się zobaczyć tego Peugeota w któryś wolny dzień. :ok:
Ale jeżeli ktoś ma fajną propozycję z małopolskiego/podkarpackiego to słucham :D
Frankzito
Nowicjusz

17 Sie 2018, 22:08

Frankzito napisał(a):Jako że za niedługo studia, myślę o aucie za grosze którego mi nie będzie szkoda zostawiać w dużym mieście pod chmurką, przy supermarkecie itd.
już po lekturze tych słów szkoda mi tych Cegieł i 605 :cry: po tonie Twoich postów chyba Cię zaszufladkowałem, ale to forum oceniające samochody, nie ludzi :mrgreen:

Jeśli faktycznie masz podejście "zostawić pod blokiem, bo nie szkoda", to auta typu Golf, Octavia będą idealne, bo... ich faktycznie nie szkoda. Ew jak chcesz coś dużego i wygodnego to coś typu DU Leganza, Hyundai Sonata, Opel Omega
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Sie 2018, 23:05