Auto na dowód osobisty

12 Maj 2016, 16:19

witam , mam pytanie czy ktoś wie czy osoba która ukończyła 18 lat we wrześniu 2013 roku może dalej jeżdzić mini autem bez prawka?? Wiem , że zmieniły się przepisy w styczniu 2013 r. i teraz na takie minicar-y trzeba mieć prawo jazdy kat AM. Jednak na jednym portalu znalazłam info :

,,Prawa jazdy AM nie będą musiały wyrabiać:
- osoby, które najpóźniej 18 stycznia przyszłego roku osiągną pełnoletność;''

Czy zatem obowiązuje mnie jeszcze ten przywilej i nie bedę musiała robić tego prawka?? W styczniu 2014 r. już miałam skończone 18 lat.
gocha12
Obserwowany

Prawo jazdy: 17- 0- 0
Auto: cccccc
Silnik: ccc
Rok produkcji: 1924
0

13 Maj 2016, 10:51

"Po zmianie przepisów osoby, które nie posiadają prawa jazdy, są pełnoletnie, a przed 19.01.2013 nie miały ukończone osiemnaście lat i chcą jeździć wyżej wymienionymi pojazdami muszą posiadać prawo jazdy przynajmniej kategorii AM."

Niestety, chodzi o rok 2013 czyli rok zmiany przepisów.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
1

13 Maj 2016, 15:23

No cóż miałam iskierkę nadziei , że może mi się jeszcze uda. Zatem czy ktoś orientuje się albo robił te kategorię AM?? Z tego co wyczytałam na forum zdanie egzaminu na prawo jazdy kat. AM jest możliwe wyłącznie na… jednośladzie a mi nie jest potrzebne prawko na skuter tylko na minicar typu np ligier. A więc zmuszona będę do nabycia niepotrzebnej mi umiejętności jazdy motorowerem tylko po to, żeby po zdaniu egzaminu wsiąść po raz pierwszy w życiu do mini-auta i wyjechać na ulicę???
gocha12
Obserwowany

Prawo jazdy: 17- 0- 0
Auto: cccccc
Silnik: ccc
Rok produkcji: 1924
0

13 Maj 2016, 18:52

Jakąś podstawę prawną tych bzdur poproszę..
Jakie jeżdżenie autem czy mikrokarem na DO ??
Wybijcie sobie z głowy..
Zrób sobie normalne prawo jazdy kat. B a nie świruj..
Zamykam!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...