Auto na dowożenie dziecka

19 Gru 2022, 23:34

Cześć,
poszukuję drugiego auta w rodzinie, głównie ma służyć na dowożeniu dziecka do żłobka, także Isofix jest niezbędny. Raczej krótkie odcinki w mieście ~6km w jedną stronę, od czasu do czasu pewnie dalej do miasta pojadę itp. Jestem osobą wysoką (187cm) i potrzeba trochę miejsca na nogi. Auto ma być możliwie bezproblemowe i w miarę tanie w utrzymaniu. Budżet max 12tys. Poniżej linki, proszę o podpowiedź, co tutaj jest godnego sprawdzenia. Dziękuję.

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
zemli
Nowicjusz

Auto: Citroen C5 X7
Silnik: 2.0 HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

20 Gru 2022, 08:40

Ja bym sie w diesla nie pakował przy takich małych przebiegach tak więc zostaje Clio.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2022, 09:40

Też tak uważam. Najlepiej sprawdzi się tu benzyna i ja bym szukał samochodu takiego jak Hyundai i20, Renault Clio, Toyota Yaris itp.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Gru 2022, 09:55

Jakieś konkretne silniki są tu bardziej polecane ?
zemli
Nowicjusz

20 Gru 2022, 10:26

W przypadku Renault Clio 3 najlepiej celować w 1.2 i 1.4, przy wyborze Hyundai i20 będziesz miał 1.2 i 1.4 i tu oba powinny się sprawdzić był jeszcze 1.6 ale u nas praktycznie niedostępny. W Yarisce II masz 1.0 i 1.3 ten pierwszy trzycylindrowy i na takie dojazdy powinien dać radę, a do tego będzie w miarę oszczędny. Przy obu silnikach raczej nie będzie problemów przy eksploatacji.

Jestem trochę niższy od Ciebie (jakieś 3cm :D ) i w każdym z tych samochodów siedziałem, raczej na brak miejsca nie ma co narzekać przy takim wzroście. Fotel odsunięty u mnie praktycznie do końca ale każdy musi sam usiąść i sprawdzić czy przestrzeń jest dla niego wystarczająca.

Tu najlepiej znaleźć złoty środek pomiędzy założeniami jakie ma on spełnić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Gru 2022, 11:33

Pod uwagę możesz wziasc jeszcze Corsę D czy Grande Punto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sala koncertowa na czterech kołach
    Czasy klasycznego radia AM/FM i stosów kaset magnetofonowych zdolnych zaspokoić większość muzycznych potrzeb kierowcy dawno już minęły. W najnowszym Lexusie LS można znaleźć nie tylko styl nawiązujący do japońskiej ...

21 Gru 2022, 15:06

Powyższe biorę pod uwagę. A co jeszcze powiecie o VW Polo i Suzuki Swift ? Jest parę ogłoszeń w okolicy. Jakie silniki są bardziej polecane ?
zemli
Nowicjusz

22 Gru 2022, 09:04

W sumie to w tak małych autach każde rozwiązanie pojawiało się dopiero jak już zostało dobrze przetestowanie a do tego musiało być tanie (bo i auto tanie) więc też proste. Tak naprawdę praktycznie każdy silnik będzie ok
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Gru 2022, 09:41

Grande Punto jest małe, w Corsie D odczucie przestrzeni jest dużo większe.
Swift to bardzo dobry pomysł, jest duży jak na swój gabaryt, na wysokość napewno nie będziesz miał problemu, nie wiem jak z dołem mam taki na placu Ew mógłbym Ci podrzucić jakieś miary. Ja jestem 10 cm niższy wiec nie miarodajne porównanie.
Problem Swifta jest jeden, auto krajowe/niemieckie będzie poprostu zgnite.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2022, 10:06

Bracik dokładnie rok temu kupił Swifta z 2005roku,sprowadzony z Niemców i stan naprawdę spoko i o dziwo brak rudej (zobaczymy co to będzie po zimie).
Silnik 1.3 fajnie sobie radzi w tej budzie i nawet nie ma problemów z poborem oleju.
Co do miejsca to z przodu jest ok ale z tyłu ja przy 185cm wzrostu miałem już problem z kolanami ale ma tam podróżować dziecko więc mu to nie będzie przeszkadzać.
Barol
Awatar użytkownika