Auto na gaz do 8-10 tyś.

24 Maj 2016, 17:53

Witam,
W najbliższym czasie planuje zakup swojego pierwszego samochodu. Chciałbym kupić auto, przy którym nie byłoby dużo napraw a jego użytkowanie polegałoby głównie na przemieszczaniu z pkt A do pkt B. Zależy mi w dużej mierze na ekonomii. Czy mógłby ktoś podzielić się swoją opinią, jakie auto byłoby wg. niego dobrym wyborem? Na internecie w tym zakresie cenowym znalazłem auta takie jak: fiat panda czy punto, ale rzuciła mi się również w oczy troszkę droższa opel astra. I dodatkowe pytanie, czy warto upierać się nad kupnem auta którego przebieg nie przekracza ok. 180 tyś km? (mam jakąś blokadę psychiczną do samochodów z większym przebiegiem).
Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą opinię
kriss9x
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nie mam

24 Maj 2016, 21:04

Nie warto patrzeć na przebieg, ponieważ najprawdopodobniej zostaniesz oszukany. Liczy się stan auta, a nie deklarowany przebieg. To głupie przekonanie z PRL, gdzie przy takim przebiegu robiłeś remont silnika w Polonezie. Oczywiście zaraz przybiegnie tutaj ttomekdk i będzie Ci robił siarę z mózgu, że on patrzy na przebieg i kupuje auta z jak najmniejszym, ale nie słuchaj go, bo pisze bzdury. Poczytaj sobie ten artykuł, który stworzył jeden z forumowiczów (ja tylko coś dopisałem i wrzuciłem) https://www.forumsamochodowe.pl/przebieg-rocznik-stan-czy-marka-co-jest-wazne-przy-zakupie-vt92905.htm
kriss9x napisał(a): Czy mógłby ktoś podzielić się swoją opinią, jakie auto byłoby wg. niego dobrym wyborem? Na internecie w tym zakresie cenowym znalazłem auta takie jak: fiat panda czy punto, ale rzuciła mi się również w oczy troszkę droższa opel astra
musisz się określić czego oczekujesz od auta no i jakie przebiegi roczne trzaskasz. Jeśli jesteś wysoki i robisz załóżmy 30k rocznie to zdecydowanie odpuść auta małe, bo po prostu się zamęczysz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2016, 00:22

Myślę, że rocznie będę robić około 15-20 tyś, jeśli chodzi o potrzeby to tak jak napisałem, chciałbym aby powiedzmy koszt przejechania 100 km zamykał się w około 25 zł (cena paliwa - gazu). Na chwilę obecną szaleństwa nie potrzebuję ale też nie chciałbym kompletnej nudy stąd ten dopisek o astrze, która wydaje mi się jednak autem o klase wyżej niż w/w panda czy punto.
Wracając do tematu przebiegów - w pełni zgadzam się z podesłanym artykułem ale jest tutaj jedno "ale". W jaki zatem sposób oprócz znalezienia ofert aut, które posiadają historię serwisową, jestem w stanie określić stan auta przez internet? Do tej pory przy szukaniu ciekawych ofert faktycznie kierowałem się rocznikiem i przebiegiem - pora to zmienić aczkolwiek, dalej będę błądzić jak ślepy we mgle. Pozdrawiam i w dalszym ciągu czekam na doradztwo w jakich autach przebierać jeśli chodzi o gaz przy utrzymaniu dobrej żywotności auta.
kriss9x
Nowicjusz

25 Maj 2016, 00:23

A skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

25 Maj 2016, 00:35

kriss9x napisał(a):W jaki zatem sposób oprócz znalezienia ofert aut, które posiadają historię serwisową, jestem w stanie określić stan auta przez internet?
Przez Internet nigdy niczego nie potwierdzisz. Telefon w łapę, a potem oględziny na żywo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2016, 00:38

Wrocław aktualnie
kriss9x
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...

25 Maj 2016, 00:39

I właśnie tu się pojawia pytanie, jak znaleźć ten złoty środek tudzież filtr, który pozwoli mi zrobić 5 telefonów a nie np. 50.
kriss9x
Nowicjusz

25 Maj 2016, 10:16

Zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - sporo wyświetleń pewnie przez to że ogłoszenie jest wyróżnione.
[link do oferty na Olx wygasł] - Corsa z tym silnikiem fajnie się odpycha.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko trochę dużo photo shopa..
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży gaz i ładnie się prezentuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012