Auto na Holandię ~13 000zł

09 Lut 2021, 15:40

Cześć. Na początku kwietnia przyjdzie mi kupić auto, którym będę poruszał się po Holandii. W 95% żywota auta będę jechał 100 km/h autostradą, więc zależy mi tylko na tym, aby auto miało tempomat (jeśli przez to zawężam mocno krąg aut to nie) oraz żeby było ciche w środku. Zostaje też kwestia awarii - kupić żarówkę to nie problem, ale będzie to jedyne auto, a do pracy mały kawałek, więc na rower nie wsiądziemy.
Z racji, że podatek drogowy rozłożony będzie na mnie i brata, to jesteśmy w stanie przyjąć płacenie np. łącznie 200-250 euro za kwartał.
Jeśli chodzi o upodobania, no to coś łatwego
do odsprzedania za te kilka-kilkanaście miesięcy, kiedy już tych pieniędzy na dobre auto się uzbiera.

Na koniec pozostaje kwestia, gdzie kupić to auto. W Holandii czy w Polsce ~3000 euro, 13 000 zł + stan aut. Jeśli ktoś jest w stanie porównać i podpowiedzieć to dziękuję :)
I byle nie kombi! :D
Antarhei
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2015
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Mercedes-Benz A160
Silnik: 1,6 103KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Lut 2021, 18:10

Może takie coś? Ponegocjować cenę i tyle? tzn to jest przykład, pewnie są z większymi przebiegami tańsze
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

09 Lut 2021, 20:08

Cenę sobie możesz negocjować przy dobrym humorze sprzedającego o 500 złotych a nie 3 tysiące.

Zresztą punto ciche na autostradzie?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lut 2021, 21:30

A kto tu mówi o jakiś 3 tys?
3.000 € to jest ok 13500, do tego tak zaraz pół Polski się nie zleci po 10 letnie auto segmentu B spod znaku fiata za 16 tys, więc jeden woli sprzedać a inny sprzedawać.
No i jak wiesz lepiej to poleć ciche auto za 13 tys, które będzie bezawaryjne.
Jedni wolą pozornie ciche auto, bo wysokiej klasy 20 letnie ale non-stop awarie.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

09 Lut 2021, 22:18

Ja właśnie dziś Polo sprzedałem w pl, w obecnej sytuacji było ciężko, chciałem 38 a sprzedałem za 30 i to pierwszemu klientowy który oglądał także
demirbiras napisał(a):więc jeden woli sprzedać a inny sprzedawać.
bardzo trafne :ok:
Punto faktycznie ciche może nie jest ale dajesz trochę głośniej radio i po problemie, fajny silnik który też nie generuje problemów do tego ekonomiczny bo jak się postarasz to zejdziesz poniżej 5, koszta eksploatacji śmiesznie tanie jak na diesla. Jak by przymknąć oko na niektóre małoznaczące aspekty to fajna propozycja
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lut 2021, 18:21

Kao napisał(a):Ja właśnie dziś Polo sprzedałem w pl, w obecnej sytuacji było ciężko, chciałem 38 a sprzedałem za 30 i to pierwszemu klientowy który oglądał także

Ja codziennie mogę sprzedać różne auta, i nawet klient proponował mi za toyotę 35 000zł z 38900 ale się nie zgodziłem, bo auto całe w oryginale i ze sporym serwisem...ciężko znaleźć drugi taki egzemplarz..bez przesady.

Dzisiaj drugi za Mazdę z 25900 weźmie za 24 000zł ale też nie ma zgody :mrgreen: szuka pół roku ...niech szuka drugie pół i też nie znajdzie w takim stylu szukania.
Zależy kto jakie ciśnienie ma i jaki masz towar.

a 8000zł w dół to nie wiem jakim trzeba być desperatem żeby tyle obniżyć. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja "Circle K" w Polsce zastąpi nazwę "Statoil"
    Stacje Statoil w Polsce zmienią w najbliższych miesiącach nazwę na Circle K. Zmiana marki rozpocznie się na polskim rynku 11 maja br. i obejmie całą sieć Statoil, która liczy 350 stacji paliw. Obiekt pilotażowy w Opolu ...
    Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...

10 Lut 2021, 18:33

andrewb25 napisał(a):8000zł w dół to nie wiem jakim trzeba być desperatem żeby tyle obniżyć.
to nie desperacja, poprostu mniej zarobiłem niż chciałem :wink: nie mam zamiaru bujać się nie wiadomo ile, Polo stało w ogłoszeniach od września lub października więc można się delikatnie zdenerwować nieprawdasz?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lut 2021, 18:44

Kao napisał(a):to nie desperacja, poprostu mniej zarobiłem niż chciałem :wink: nie mam zamiaru bujać się nie wiadomo ile, Polo stało w ogłoszeniach od września lub października więc można się delikatnie zdenerwować nieprawdasz?

Wiadomo jak jest...jak tyle stoi to już lepiej pogonić na minimum... :ok: i odblokować się finansowo na inne zakupy :wink:
andrewb25
Stały forumowicz

11 Lut 2021, 16:02

Kao napisał(a):w obecnej sytuacji było ciężko, chciałem 38 a sprzedałem za 30 i to pierwszemu klientowy który oglądał
:mrgreen:

@Antarhei zakupy zrób w Holandii :ok:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

14 Lut 2021, 01:01

"Z racji, że podatek drogowy rozłożony będzie na mnie i brata, to jesteśmy w stanie przyjąć płacenie np. łącznie 200-250 euro za kwartał."

Więc diesle i b+lpg odpada, zostaje sama benzyna chyba, że będziesz bardzo dużo jeździł. 100km/h to prędkość, przy której w sumie w każdym aucie będzie cicho, nawet w Foresterze, którego miałem :lol: :lol: Ja za swojego płaciłem 423e/kwartał (b+lpg - 1480kg, w samej benzynie płacił bym koło 200e mniej). Mi się jednak to opłacało, bo km robiłem bardzo dużo po NL więc tą różnicę odrobiłem z nawiązką. Zależ czego więcej od auta oczekujesz, bo wybór jest ogromny i można by wypisać większość popularnych samochodów na drogach...
BVBartek
Nowicjusz

14 Lut 2021, 11:51

Czego jeszcze oprócz ciszy, komfortu i tempomatu? Ciężko mi powiedzieć, bo tak jak mówiłem - 95% to jazda z pracy i do pracy autostradą 100km/h. Nie chciałbym, aby były dużo prawdopodobne problemy, które mogą unieruchomić auto na dłużej, rzędu tygodnia, ponieważ będzie ono jedyne.

Jednak wpadł mi też w oko SAAB 9-3 (tu problem spalania 8-9l benzy) i Suzuki Swift (90 euro za kwartał):naughty:
Antarhei
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2015
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Mercedes-Benz A160
Silnik: 1,6 103KM
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2021, 12:50

Antarhei napisał(a):Jednak wpadł mi też w oko SAAB 9-3 (tu problem spalania 8-9l benzy)

spalanie w aucie to nie jest ani problem ani główny koszt utrzymania, szczególnie w saab'ie

chcesz mieć tanio to kupuj coś prostego i popularnego
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lut 2021, 00:42

Tak jak napisał Invi koszty utrzymania ważniejsze. Z Saabem niby jak kupisz zadbanego to nic się nie powinno dziać aż takiego żeby Ci samochód unieruchomiło, ale jak coś tam będzie do zrobienia to w NL może być problem. Części mogą być ciężej dostępne choć ASO Saaba widziałem, było akurat połączone z Subaru :D Skoro 8-9L to dużo to szukaj coś z małych aut. Tam tego bardzo dużo jeździ. Swift będzie ok. Ja ze swojej strony polecę Mitsubishi Colta CAO 92-95r. Posiadałem dwa 1.3 i 1.6. Kompletnie nic się z nimi nie działo, także służyły mi na dojazdy do pracy.
BVBartek
Nowicjusz

17 Lut 2021, 19:56

Spoko oferty.

Skoro na autostrady Colt czy Swift

To ja do miasta polecę Forda F150 a co...albo F250 będzie lepszy :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

18 Lut 2021, 20:49

Przeczytaj uważnie czego szuka autor tematu. Samochód ma jechać maks 100km/h, bo taka prędkość obowiązuje na autostradach w NL oraz nie chce płacić milionów monet na podatek drogowy. Jakbyś kiedyś tam był to wiedział byś, że ludzie tam jeżdżą w przeważającej większości małymi samochodzikami typu Opel Karl itp i jakoś wszystko jest w porządku. Każde autko pojedzie 100km/h w jako takim komforcie, to nie jest jakaś nadprzyrodzona prędkość więc nie wiem o co Ci chodzi i skąd ta ironia.
Antarhei na stronie Belastingu masz kalkulator to jak znajdziesz coś ciekawego to możesz obliczyć jaki podatek będziesz mniej więcej płacił. andrewb25 za Forda płacił by ponad 500e/3msc za samą benzynkę więc :D :lol:
BVBartek
Nowicjusz