Auto na krótkie trasy plus dwa razy w roku trasa 1000km w jedną stronę

28 Lut 2024, 13:15

Witam,

Mam taki mały dylemat. Planuje kupić mieszkanie które będzie w mieście oddalone o około 5-6km od mojego miejsca pracy. Jak myślicie czy w takim przypadku warto kupić Auris hybrydę czy to się zwróci?
Raz w roku trasa 2x 1000km (mieszkam za granicą) plus 2-3x w roku trasy 2x 300km nad morze na urlopie.
Roczne przebiegi będą około 5-8tys km może 10tys ale to raczej max.
Auto musi być w benzynie bo teraz mam diesla z którego jestem bardzo zadowolony ale w Holandii jest bardzo wysoki podatek na diesla.
Z jednej strony auto na krótkie dojazdy do pracy a z drugiej w miarę komfortowe żeby się udać raz czy dwa razy w roku w długą trasę.
Celuje w coś bezawaryjnego z prostym silnikiem ta Auris powiedzmy 2017r jest fajna podoba mi się, ale czy warto przy tak niskich przebiegach dopłacać do hybrydy?

Pozdrawiam
unguided1989
Nowicjusz

Miejscowość: Chodecz

29 Lut 2024, 17:52

unguided1989 napisał(a):Celuje w coś bezawaryjnego z prostym silnikiem ta Auris powiedzmy 2017r jest fajna podoba mi się, ale czy warto przy tak niskich przebiegach dopłacać do hybrydy?
Warto, bo masz większy spokój i wiesz że dojedziesz do celu a przy normalnej jeździe na trasie spalisz tyle co diesel, a w mieście będzie dużo mniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...
    Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...