Auto na LPG kombi na długie trasy do 35 tys.

12 Sty 2023, 09:23

Cześć wszystkim, Wiem ze podobne tematy bardzo często się pojawiają, ale po przeczytaniu wielu postów mam już straszy mętlik w głowie.

Poszukuje Auta na trasę, znaczy to ze rzadko siadam do auta na mniej niż 300 km. Zdąża się nawet robić ponad 1000 km.

Argument o tym ze na takie trasy nada się tylko diesel do mnie nie trafiają. Zawsze miałem auto na LPG a ostatnio dałem się namówić na diesla i mimo tego, ze jak na diesla nie palił dużo to i tak wychodziło drożej. To, ze na jednym baku mogłem zrobić 900 km to tez nie jest super argument, nie jadę przez bezdroża a przerwy, co te 400 km i tak musze zrobić.

Preferuje kombi, sedany na pewno odpadają, liftback tez jest mile widziany.

Nie potrzebuje tez mocy w tym aucie, na autostradzie ustawiam tempomat na 140 km/h. Czy będę się rozpędzać do tej prędkości, po zblokowaniu przez tira w 3 czy 15 sekund nie ma dla mnie znaczenia. Wole, aby mniej paliło.

Nie jestem tez zwolennikiem turbo. Nie ma, co ukrywać szukam starego, stosunkowo taniego auta. Turbo to tylko kolejne cześć, która może się popsuć.

Rozważałem kilka aut do tej pory;
- Citroen C5, który już został mi mocno odradzony przez znajomego mechanika, przez wiele głupot konstrukcyjnych nie koniecznie silnika.
- Toyota Avensis 1.8, Ale branie oleju w przez te silniki jest ogólnie znana. I wiem czy podobno to naprawili, w 2006 ale i tak nie ma jak tego sprawdzić podczas oględzin. Dodatkowo brak hydraulicznej kompensacji luzów zaworowych.

Pojawiło się już wiele inny samochodów. Ale wszystkie maja jakąś mocno zniececajaca wade.
milosz9861
Nowicjusz

12 Sty 2023, 11:16

milosz9861 napisał(a):Toyota Avensis 1.8, Ale branie oleju w przez te silniki jest ogólnie znana. I wiem czy podobno to naprawili, w 2006 ale i tak nie ma jak tego sprawdzić podczas oględzin. Dodatkowo brak hydraulicznej kompensacji luzów zaworowych.

Co chcesz sprawdzać ? Wersja po lifcie jest poprawiona i już.

Generalnie przy Twoim budżecie spokojnie trafisz FL w idealnym stanie z małym nalotem.

Co do regulacji to po 50k.km. trzeba sprawdzić luzy zaw. i sądzę że przy około 100k.km.będzie potrzebna regulacja. Są szklanki które spokojnie można oddać do obróbki około 20-25zł szt. Można to zrobić bez zwalania rozrządu.
Jak trafisz kumatego gazownika i będzie podlewanie pb przy wyższych obrotach to możliwe że nawet przy 100k.km.będzie ok.

O tyle nie masz się co martwić że w porównaniu do c5 musiałbyś kupić avena po powodzi i nalotem 500k.km. żeby dorównać mu "serwisem". :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Sty 2023, 09:59

milosz9861 napisał(a):Toyota Avensis 1.8, Ale branie oleju w przez te silniki jest ogólnie znana. I wiem czy podobno to naprawili, w 2006 ale i tak nie ma jak tego sprawdzić podczas oględzin. Dodatkowo brak hydraulicznej kompensacji luzów zaworowych.
To co opisujesz dotyczy modelu T25. Pod koniec 2008 roku wszedł T27 i tam były już zupełnie inne silniki benzynowe które nie miały tego problemu. Wracając do T25 z silnikiem 1.8 1ZZ-FE to tam największym problemem był nagar który blokował pierścienie i znacznie to zwiększało popijanie oleju. Tu główną przyczyna były zbyt długie interwały między wymianami oleju i często nieodpowiedni olej. Znam, a raczej znałem kilka Avenów z tym silnikiem z przed 2006 roku. W jednym pobór oleju na 1000km wynosił w granicach 0,8 litra. Kilka zabiegów jak dodanie płukanki przed wymianą oleju i aplikacja środka do uwalniania pierścieni (tu chyba trzy razy robione w odstępach kilkudziesięciu km) pomogło na tyle że spalanie oleju spadło do około 0,2-0,3l na 100km więc różnica znaczna. Osoba jeżdżąca tym samochodem miała za zadanie okresową kontrolę oleju. Samochód dużo jeździł w trasy i przy kupnie miał niecałe 200tkm, po przeprowadzonych zabiegach zrobił bezawaryjnie ponad 80tkm i spalanie oleju nie zwiększyło się.

Co do regulacji zaworów to w tym opisywanym egzemplarzu były sprawdzane luzy zaworowe zaraz po kupnie i regulacja nie była wymagana bo wszystkie mieściły się w normie. Samochód bez LPG.

Plusem tego silnika jest niewielki apetyt na paliwo w porównaniu z konkurencją wypada to naprawdę bardzo dobrze.

Niestety trudno jest sprawdzić czy dany silnik nie bierze znacznych ilości oleju bo w tych samochodach nawet jak będzie ubywało około litra na tysiąc km nie będzie oznak np. w jakimś zwiększonym dymieniu z wydechu po samych świecach też ciężko ocenić bo w opisywanym samochodzie wyglądały one dobrze.

Najbezpieczniejsza opcja to kupno tego modelu z końca produkcji i tu trzeba pamiętać o sprawdzeniu podwozia pod kątem rdzy bo szczególnie z tyłu lubiła się ona w nich zadomowić (okolice progów z tyłu, podłoga przed tylną belką).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2023, 09:12

Dziękuje za odpowiedzi.
Niestety po przeszukaniu wielu ogłoszeń, dochodzę do wniosku, ze musze dodać jeszcze jeden czynnik: Mieszkam w Czechach.

A musze o tym napisać, bo tutaj widzę, ze Agensis jest strasznie niepopularny. Macie może jakieś inne propozycje?

W zasadzie cale moje wymogi można skrócić do tego. Aktualnie jeżdżę Renault Espace III 2.0 16v LPG. Na Autostradzie przy około 120 km/h spalanie 10l/100km, (co dużo mówi o moim stylu jazdy). Chce samochód, który nie będzie droższy w utrzymaniu i utrzyma te spalanie przy 130-140 km/h.
milosz9861
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...