Auto na niemieckich papierach...

06 Mar 2009, 13:50

Witam, mam samochód na niemieckich papierach, zostawiłł mi go znajomy. Jestem obywatelem polski i w polsce się odbywa cała sprawa, czy mogę tym autem jeździć? W jaki sposób policja u nas sprawdzi, czy samochód jeszcze jest zarejestrowany i ma ubezpieczenie. Czy mogą mi coś zrobić, jak ja mam wszystkie dokumenty do tego samochodu (Brief i Fahrzeugschein)??
Tycham
Tycjan
Nowicjusz

06 Mar 2009, 21:35

1. czy ma ważne OC sprawdzi prosząc Cię o okazanie polisy zawartej za granicą.
2. W niemieckich dokumentach jest wpisane tak jak w Polskich do kiedy jest ważne badanie techniczne. Więc to sprawdzą patrząc w dokumenty.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Mar 2009, 22:26

A czy ubezpiecznie mogę wykupić u polskiego ubezpieczyciela i zrobić w kraju przegląd? Czy będzie mnie to upoważniało do kierowania pojazdem?- chciałem nim przejechać przez całą polskę i na miejscu już nie musi być dopuszczony do jazdy po ulicy...

Dziękuje: DariuszSawicki
Tycham
Tycjan
Nowicjusz

07 Mar 2009, 17:54

Jeżeli kupiłeś pojazd (masz umowę kupna) i zrobiłeś pierwsze w Polsce badanie techniczne to możesz ubezpieczyć na 30 dni w PZU i Allianz (tak mi się wydaje)

Jednak nie powinieneś się tym pojazdem poruszać jeżeli masz nie ważny dowód rejestracyjny. Policja może Ci zatrzymać pojazd.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...
    NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...