Auto na poczatek + nauka na prawko

02 Wrz 2011, 23:11

Witam,
Duzymi krokami zblizam sie do podjecia kursu na prawo jazdy na samochod i mam kilka pytan tak dopiero za 8 miesiecy mam 18 ale prawko mozna robic 3 miechy przed 18 .

Czy przygotowywaliscie sie jakos do kursu na prawko nie wiem jakies jazdy autem rodziny po polnych drogach jakies zmiany biegow czy cos ten kroj?

Czy juz teraz sie uczyc tych przepisow , znakow itd zeby mi pozniej bylo latwiej?

No i jakie autko pozniej na poczatek byscie polecili narazie mam 10k , ale troche jeszcze w te 8 miechow nazbieram + troche autka potanieja.

Pozdrawiam
Davi
Nowicjusz

03 Wrz 2011, 04:15

Najpierw uzbieraj kase a potem szukaj auta a co do egzaminu to nie zaszkodzi troche przed nim potrenować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Wrz 2011, 15:39

Jestem przeciwny trenowaniu przed kursem - tylko się nauczysz złych nawyków od przypadkowych ludzi nie mających podstaw by nauczać innych(ani prawnie, ani psychologicznie) - kurs instruktora trwa wiele miesięcy, sporo kosztuje i nie po to jest przeprowadzany, aby uczyli jazdy ludzie ,,z ulicy''...

Przepisów i znaków, zasad poruszania się po drogach możesz się uczyć - ułatwi to zdanie teorii, ale jazdę sobie daruj - jeśli jesteś w miarę kumaty to dasz sobie radę po 30-tu wyjeżdżonych godzinach na kursie.. Pozdro..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Wrz 2011, 13:26

ja jezdzilem przed kursem i jakos zlych nawykow sie nie nauczylem, po miescie nie jezdzilem. ;)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

04 Wrz 2011, 16:52

diabl0001 napisał(a):zlych nawykow sie nie nauczylem

A skąd wiesz ?? Instruktor niczego nie korygował gdy przyszedłeś na jazdy?? Nie bardzo chce mi się wierzyć ..
Może instruktor miał takie same przyzwyczajenia jak Ty ?? :lol: :lol:
Oczywiście nie ma problemu, jeśli ktoś sobie pojedzie autem i zobaczy ,,jak to jest'' - ale weź pod uwagę, że auto w szkole ma dodatkowy pedał hamulca. W sytuacji awaryjnej podczas takich przejażdżek nie ma jak ani kto zareagować.. A ludzie w sytuacjach krytycznych robią rzeczy niewyobrażalne !!

P.S. Niejako dla przestrogi - znajomy urządził taką jazdę i syn jego kolegi, już z pospinanym kręgosłupem, wyrżnął czołowo w mur - nie miał kto zahamować a krzyk z zewnątrz nic nie daje ..
Szczęśliwie nie doznał dalszych uszkodzeń, ale było blisko -- kryminału !!!
Nowe auto rozbite, mało co brakło aby chłopak nie chodził już nigdy .. WARTO ? ? ?
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Wrz 2011, 21:59

Ja tak samo jeżdziłem przed kursem i wszystko było ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Wrz 2011, 02:00

Moje zdanie jest takie,że właściwie bez prawka nie należy jezdzić. Natomiast zamiast jeżdżenia polnymi drogami(chyba żeby urwać wydech lub michę),lepiej poprosić kogoś z rodzinki,żeby dał się trochę oswoić z autem.Posiedzieć za kółkiem,podpowiedział zasady wciskania pedałów przy zmaianie biegów.Zapewniam ,że lepiej jest żeby jakiś wujek nauczył Cię ruszać z miejsca ,niż pozwolił bez sensu gnać polnymi drogami.Jak się nauczysz ruszać autem bez gaśnięcia,to nie bedziesz tracił czasu na jazdach i wykorzystasz godziny w faktycznym ruchu.
Co do wyboru auta dla ciebie.Trochę na to za wcześnie ale pamiętaj,że na pierwsze auto najbardziej nadaje się auto zwykłe i proste... Nie za duża moc jest równiez wskazana.Pózniej sobie kupisz szybsze. Dla poczatkującego kierowcy nie polecam aut z nadwoziem sedan,gdyż przy cofaniu nie widać przez małą tylna szybę (tak się robi kilkanaćie lat sedany) gdzie się kończy tył nadwozia.Najlepszu hatchback z w miarę pionowa tylną szybą jak npSeicento lub foremne kombi(też widać gdzie się kończy..!).
Jako przykład wezmy cofanie Cordobą ... Po obróceniu tyłowia do tyłu nie zobaczy się końca kufra przez tylną szybę. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

05 Wrz 2011, 15:22

przez te rzeczy niewyobrazalne jezdze szybko i omijam drzewa juz duuuzo kilometrow. sie oswoilem i w trudnych i wlekkich i zwyklych warunkach, kiedy moglem to jezdzilem, frajda jest prawko teraz jest, nikogo jeszcze nie zabilem, (nie liczac kotow na ktore poluje) takze wg mnie pojezdzic warto, sam daje swojej dziewczynie fruwac i jakos mnie to nie stresuje. lepsze to niz sie poowowiada ten pedal tak a ten tak a ten to dupy daje. :twisted: jakis tam przyszedl temat co w mur przywalil, debilom samochodu sie nie daje, przed jadza nalezy wyczulic co sie moze stac i pierwsze podrygi sa ostrozniejsze niz jakby sie szlo nad krawedzia jakas zacna. ;)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

05 Wrz 2011, 21:34

Ja jeżdżę już dłuuugo, mimo że do prawka brakuje mi odrobinę czasu.
Przez te.. może 5 lat nic się nie stało, raz byłem tylko "współwłaścicielem" uszkodzenia pompy wspomagania, która i tak miała już 300000km, więc przy normalnej eksploatacji(a nie imitującej rajdową) trzymałaby pewnie jakieś 10 tys. Żadna różnica przy tym przebiegu.

Ale fakt, jak się nie zna kogoś, kto byłby dobrym instruktorem, to lepiej nie siadać wcześniej za kierownicę. Lepszy jest taki, co drze mordę o byle co niż ten, który wybacza jazdę pod prąd i stówkę w zabudowanym :D

---

I PAMIĘTAJ!
Zima i dni inne niż niedziela to nie powody do odstawienia auta na ten czas!
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

06 Wrz 2011, 06:11

diabl0001 napisał(a): jakis tam przyszedl temat co w mur przywalil, debilom samochodu sie nie daje

Hmmm, bardziej bym si skłaniał do niskiego IQ tego co dał ..
Chłopak był młody i nie musiał zdawać sobie sprawy z konsekwencji - co innego wujek .
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika