Auto na początek ?

05 Sty 2014, 20:16

Ja może nie jestem wielkim znaffcą :D ale na początek po zdaniu prawka nie kupiłbym auta RWD, wolałbym troszkę poznać siedzenie kierownika z napędem FWD/AWD .
Tym bardziej że jezeli ktoś patrzy na ogłoszenia e46 za 8k to juz widzę jego opony, zawias, zbieżności itp.
A RWD wymaga...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Sty 2014, 20:21

Zacznijmy od tego czy masz 12tyś na samo auto czy w tym są opłaty i tzw. "pakiet startowy".

Widzę, że odradzają Ci diesle na rzecz benzyny i wydaje mi się, że to plus. Osobiście uważam, że mnie nie stać na diesla. Na stacji wychodzi taniej, ale jest więcej osprzętu silnika który jest droższy w naprawie. A przy takim roczniku i prawdopodobnie sporym wyeksploatowaniu (diesel) siła rzeczy coś będzie do wymiany. W tym budżecie nie będziesz przebierał w prawdziwych igiełkach tylko w "igiełkach".

e46 z 98r na allegro/tablicy stoją nawet po 8 tys , więc spokojnie sie cos uda kupic.

Znajdź sobie jakiś egzemplarz blisko siebie i oglądnij. Następnie napisz mi czy zmieniłeś zdanie.

Jak wspomniał jiGsaw 318i da sie kupić z początku produkcji do tych 12tys. Jednak 320d wg. mnie nie ma szans.
Mimo wszystko w tych pieniądzach łatwiej będzie kupić coś innej marki. Zastanów się nad VW.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

05 Sty 2014, 21:19

Myslalem nad golfem , jednak wyglad estetyczny tez dla mnie ma znaczenie, golf hatchback jest troche za mały , a golf kombi nie jest w moim guscie , ewentualnie passat , ale nie wiem czy to bylby dobry wybór
gandalf123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 07 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

05 Sty 2014, 21:36

Tak z grubsza przeleciałem ten temat. Chcesz diesela, czyli bardzo dużo zamierzasz jeździć, tak ? Czy ogólnie do jazdy po mieście chcesz się pakować w ropniaka ?

Jeżeli 2ga opcja to kup benzyniaka.. coś pokroju vectry b 1.8 z lpg czy coś tego pokroju.

Z tą mocą panowie to jest kwestia indywidualna, jeśli ma młody kierowca olej w głowie to do czego nie wsiądzie to będzie starał się jechać bezpiecznie. Bo szaleniec to i na skuterze się rozwali a takich na drogach też nie brakuje latem. Sam jako kompletnie świeży kierowca jeździłem głównie omegą 2.5 l i żyję (zimą też) i fakt, że tylni napęd uczy pokory, zwłaszcza zimą.

Jeżeli autor tematu już wyobraża sobie jak depcze do podłogi na światłach i pruje 100 km/h w zabudowanym to ja mu rower raczej polecę a nie auto ;) Chociaż mam nadzieję, że się mylę.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

06 Sty 2014, 13:29

No własnie jak często masz zamiar jeżdzić?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Sty 2014, 14:10

Jezdzic bede na tyle kasa pozwoli , wiadome jeszcze szkoła zostanie itp , ale praca po szkole jest więc cos kasy zeby wlac do niego bedzie.

Co do aut w gazie . GAZ ODPADA.

I pytanie takie juz koncowe , co lepiej kupic benzyne czy diesel ?
Będe jezdzil większosc po miescie i trasy do 20km i czasami jakies wieksze .
Chcialbym zebyscie napisali mi np . ile więcej benzyniak 100km spali od diesla 100km ?
gandalf123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy bezpieczeństwa bez tajemnic
    Choć pasy bezpieczeństwa mogłyby się wydawać prostym urządzeniem, w swojej współczesnej formie są skomplikowanym elementem konstrukcyjnym. Nieustanne prace rozwojowe i duże nakłady finansowe producentów, takich ...

06 Sty 2014, 14:21

Dlaczego gaz odpada? Jakie argumenty?
Jak bedziesz jezdzil głownie po miescie to diesla odpusc.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2014, 14:33

Znam kilka osob ktorym instalacja LPG zle wplynela na silnik ( byc moze przez złą firme instalacyjną ) ale jednak nie zdecyduje sie zalozyc gazu
Więc do miasta benzyniaka ? Troche duzo bedzie palił
gandalf123
Nowicjusz

06 Sty 2014, 14:37

Jak kupisz coś ekonomicznego typowo do miasta to niekoniecznie.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2014, 14:38

Co masz na mysli ? Fiat Stilo 1,8 100km spala ponad 15l benzyny
gandalf123
Nowicjusz

06 Sty 2014, 14:47

Tylko że Stilo nie miało takiego silnika,jak już to 1.8 133KM.
Chodzi mi np o taką Xsare
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
spalanie na poziomie 8-9l.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2014, 14:51

lub Carisma :)
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Sty 2014, 14:55

Sory pomyłka, to stilo to 1,6 a nie 1,8 100km pokazało na hamowani jednak fabrycznie jest 105km
A co do carismy nie jest w moim guscie
gandalf123
Nowicjusz

06 Sty 2014, 15:04

gandalf123 napisał(a):Co masz na mysli ? Fiat Stilo 1,8 100km spala ponad 15l benzyny

A kto Ci tak powiedział :shock:
Mogę dużo złego powiedzieć o Stillo ale jezeli chodzi o spalanie to jest na poziomie 8l.
Dziwne tylko że niby korzystasz z kompa a w takie herezje wirzysz :lol:

Co do porównania bena vs diesel to wszystko zależy od :

- konkretnej konstrukcji silnika
- kierownika/ styl jazdy
- od miasta bo miasto miastu nie równe
- od sposobu sprawdzania średniego spalania
- od stanu technicznego auta

Jeżeli wybierzesz imitacje szesnasto zaworowego silnika grupy wieśwagen w golfie 1,6 to będziesz miał spalnie na pozimie prawidziwego hondowego 16V tylko o pojemnosci 2,0 które zjada golfa na sniadanie.

Dam Ci prosty przykład ze swojego podwórka:
Aven1 diesel średnio spalił mi 6,3l ON Avena1 2,0 PB spali mi średnio 7,5l pb około 1l więcej niz diesel... do tego mogę dołączyć passka 1,9 tdi 131KM które go ma kolega średnio spali ponad 6l ON poziom osiągów identyczny jak w Ave1 2,0 więc co się bardziej opłaca.. kupić bene i zapomnieć o bolączkach diesla czy dopłacić 2-3k za diesla i modlic się o brak awarii???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2014, 15:17

O Fiacie nikt mi nie powiedzial tylko brat ma i wiem jakie jest spalanie , moze do 12l zejdzie w trasie ale nizej nie ma nawet takiej opcji w miescie 16l to jest praktycznie minimum, tez mnie dziwi to spalanie ale w serwisie powiedzieli ze wszystko jest ok

Wlasnie tutaj mam problem, bo wiem ze diesle są drozsze w utrzymaniu i naprawie od benzyniakow ale benzyniaki palą troche wiecej
gandalf123
Nowicjusz