Auto na start i 7k gotówki :P

18 Lip 2011, 15:45

Witam,

od jakiegoś czasu czytam wasze forum przymierzając się do zakupu pierwszego samochodu :).
Prawo jazdy mam już od 4 lat ale w tym czasie sporadycznie jeździłem tylko autem ojca. Jako że był to Matiz za dużej przyjemności z tego nie było a wyprzedzając cokolwiek trzeba było się liczyć że potrwa to parę minut.

To czego szukam to 2-3 drzwiowy hatchback w okolicach 98 roku, coś małego i z rozsądnym silnikiem który będzie miał zapas mocy przy wyprzedzaniu i na autostradzie.

Kolejną kwestią jest to że całość chciałbym zamknąć w kwocie 7k więc na sam samochód będzie to 5,5 może 6k ? Orientacyjnie jak duża będzie różnica w OC jeśli wezmę je sam ( od 4 lata prawo jazdy ale na nic nie byłem rejestrowany) a jeśli weźmie je mój ojciec który ma maksymalne zniżki i 30 lat bezwypadkowej jazdy a ja będę miał prawo do prowadzenia samodzielnie tego pojazdu.

Z aut które wytypowałem czytając różne wątki podobają mi się:

Fiat Brava 1.9JTD
Volsvagen Polo
Renault Megane Coupe
Seat Ibiza
Honda Civic 5 gen.

Jestem też ciekaw jak sprawa wygląda z mechanikami trzeba mieć kogoś znajomego czy wystarczy pokazać $ i ktoś się chętnie przejdzie z nami ocenić stan auta. Sam raczej mam o tym niskie pojęcie i nie chciałbym się wkopać w jakąś padakę.
kinder112
Obserwowany

Auto: jescze nie mam

18 Lip 2011, 16:08

Jak masz możliwość to rejestruj auto na ojca.
Co do Twoich propozycji to ja bym sie przejechał każdym z nich i wybrał tego który mi najbardziej odpowiada.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lip 2011, 16:38

Meganka Coupe za 5-6k zl to nie jest najlepszy wybor. Albo bedzie po dzwonie, albo mocno wyeksploatowana.

Bravo JTD z poczatkowego rocznika chyba kupisz normalnego, Civic V tak samo.

Polo jak chcesz miec czym wyprzedzac to 1,4 lub 1,6 100km przynajmniej, 1,9 SDI nie przyspeisza, a na 1,9 TDI 90/110km troche kasy za malo.
Ibiza i diesel to tak jak w Polo, benzynowy to 1,8 90KM.
Mozesz miec problem zeby znalezc Polo czy Ibize z mocniejszym motorem, bo jednak wiekoszc ma jednostki po 60/75km.

Rovera 416/414 tanio sie kupi, jak kupisz cos normalnego to problemow z nim byc nie powinno, za 6k zl to mozna znalezc z Klima + ABS nawet. Tylko niczego po przekladce nie kupuj, tylko i wylacznie autko ktore mialo fabrycznie kierownice po lewej stronie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

18 Lip 2011, 20:50

Megane spokojnie kupi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012