REKLAMA
Witam,
od jakiegoś czasu czytam wasze forum przymierzając się do zakupu pierwszego samochodu .
Prawo jazdy mam już od 4 lat ale w tym czasie sporadycznie jeździłem tylko autem ojca. Jako że był to Matiz za dużej przyjemności z tego nie było a wyprzedzając cokolwiek trzeba było się liczyć że potrwa to parę minut.
To czego szukam to 2-3 drzwiowy hatchback w okolicach 98 roku, coś małego i z rozsądnym silnikiem który będzie miał zapas mocy przy wyprzedzaniu i na autostradzie.
Kolejną kwestią jest to że całość chciałbym zamknąć w kwocie 7k więc na sam samochód będzie to 5,5 może 6k ? Orientacyjnie jak duża będzie różnica w OC jeśli wezmę je sam ( od 4 lata prawo jazdy ale na nic nie byłem rejestrowany) a jeśli weźmie je mój ojciec który ma maksymalne zniżki i 30 lat bezwypadkowej jazdy a ja będę miał prawo do prowadzenia samodzielnie tego pojazdu.
Z aut które wytypowałem czytając różne wątki podobają mi się:
Fiat Brava 1.9JTD
Volsvagen Polo
Renault Megane Coupe
Seat Ibiza
Honda Civic 5 gen.
Jestem też ciekaw jak sprawa wygląda z mechanikami trzeba mieć kogoś znajomego czy wystarczy pokazać $ i ktoś się chętnie przejdzie z nami ocenić stan auta. Sam raczej mam o tym niskie pojęcie i nie chciałbym się wkopać w jakąś padakę.