Auto na studia/praca - 8-10 tys. (ŁÓDŹ)

31 Paź 2014, 21:49

Witam, potrzebuję auto głównie do dojazdów na studia (ok. 20 km dziennie w sumie). Do przeznaczenia mam ok. 8-10 tys., najchętniej oczywiście bliżej dolnej granicy. Na pewno benzyna i niezbyt duży silnik, żeby nie palił jak smok - myślę o 1.4/1.6 max. Najpewniej coś z hatchbacków.
Po wstępnym rozeznaniu się widzę, że najczęściej polecane są: 206, 307, 406, Astra G, Civic VI, Corolla E11, Xsara Focus Mk1, ewentualnie Ibiza, Leon, Octavia. Generalnie każdy z nich mi odpowiada - mniej lub bardziej, ale, że głównie stawiam na niezawodność i stosunkowo mało palący pojazd, wygląd (niestety) idzie na drugi plan. Ostatnio ktoś mi podpowiedział Chevroleta Lacetti - jakie macie o nim zdanie? Podobno można dorwać sztukę 2006/07 za owe pieniądze i jest składana na częściach Opla. Mnie to się źle kojarzy z Lanosem (wygląd), ale on też jest autem często polecanym, więc może jednak warto.

Mnie chyba najbardziej podoba się Focus -> 406/206/Civic/Xsara -> Corolla/Astra.

Najbardziej skłonny jestem wybrać coś z Łodzi, bądź łódzkiego, dalej raczej nie zamierzam jeździć. Podpowiedzielibyście coś? Dzięki! :)
FireBird
Nowicjusz

Auto: Brak

31 Paź 2014, 21:52

FireBird napisał(a): Leon, Octavia.

Jak chcesz 1,6 max to nie leon ani octavia gdyż przy Leonie i octavii to silniki minimum 1,8 bo 1,6 dużo pali a słabo jedzie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2014, 08:30

206 jest takie sobie.
Lacetti za 8k nie kupisz, od 10 można coś myśleć.
307- 1.6, 2.0. Żadne 1.4
Xsara- 1.6, nie 1.4
406- 1.8, 2.0
Astra byle nie 1.6 16v i 1.2
Civic- tu 1.4, 1.5 i 1.6 są okej
Focus- 1.6, 1.8, 2.0
e11- tu 1.4 może być
Ibiza- tu 1.4 16v może być
Octavia 1.8 albo 2.0
Leon 1.8
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lis 2014, 13:50

Civic 1.5 VTEC-E pali najmniej i ma bardzo dobrą dynamikę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

01 Lis 2014, 17:48

Dokładnie ja również jestem za Civiciem.
Tutaj ładny egzemplarz [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

01 Lis 2014, 23:43

Dzięki za konkretne rady!
A co powiecie o Maździe 323 do tego zestawu? Też zbiera chyba pochlebne opinie, a upatrzyłem właśnie 1.6 98 km za 7,5k w zadbanym stanie - cena adekwatna? Zgaduję, że części mogą być trochę droższe niż do przykładowo Astry, ale w granicach rozsądku się jeszcze pewnie znajdują - jak to wygląda?
FireBird
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarne paski i kropki na krawędziach szyby samochodowej
    Obecnie chyba wszystkie szyby samochodowe głównie czołowe ale też tylne i rzadziej boczne mają obwódkę w postaci czarnego szerokiego paska, a na jego wewnętrznej stronie są kropki różnej wielkości. Zastanawialiście ...
    Toyota Hilux w służbie GOPR
    Toyota Hilux pojawia się wszędzie tam, gdzie wymaga się wytrzymałości, niezawodności i uniwersalności w najtrudniejszych warunkach. Dlatego kilka lat temu do grona użytkowników Hiluxa dołączyło Górskie Ochotnicze ...

02 Lis 2014, 08:35

Uważaj tylko na rdze bo te Mazdy lubią sobie podgnić.
Masz może jakiś link do ogłoszenia?

Wogóle nie widze wśród Twoich faworytów żadnego Renault więc może coś z nich?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 20:58

Renault mi mniej wizualnie podchodzi, ale te które wysłałeś faktycznie wyglądają na zadbane.

Co powiecie o tych linkach?

CIVIC:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (1.4 i 110 km - błąd?)
2. [link do oferty na Allegro wygasł]

ALMERA:
1. [link do Gratka wygasł]
2. [link do Gratka wygasł]

PRIMERA:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ASTRA:
2. [link do Gratka wygasł]
3. [link do Gratka wygasł] (zderzak drogi chyba nie będzie, a może uda się zejść jeszcze bardziej z ceny 'dzięki' niemu)

VECTRA:

Dzięki!
FireBird
Nowicjusz

02 Lis 2014, 21:19

1.Nie równe szczeliny między przednimi lampami a maską,troche tani i w silniku napewno jest błąd bo nie było 1.4 110km.
2.Wizualnie do poprawek,troche niska cena ale jak sprzedający ma je 11lat to warto obejrzeć.
3.Te Almery nie należa do najlepszych i jeszcze ta rdza z przodu..
4.Lewa strona w trzech różnych odcieniach..
5.Ładna ale napewno nie z tym silnikiem (lubi szamać olej).
6.Wygląda ok,można obejrzeć.
7.Patrz punkt piąty (silnik) i cena bardzo okazyjna.
8.Kiepsko poskładany przód i nowy gaz? Kto mądry wsadza gaz żeby zaraz potem sprzedać?
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 21:33

Dzięki za szybki odzew.
Fakt, ten Opel ładnie wygląda, tylko szkoda, że zdjęć ze środka praktycznie nie ma.

Sporo rzeczy wyłapałeś - to pokazuje jaki ja zielony w tym temacie jestem :o
Ta Primera malowana była, mówisz? Ja żadnych różnic nie widzę, ale wierzę na słowo ;)

Tego pierwszego Civika byś ew. polecał? Ja tych szczelin szczerze mówiąc nie widzę za bardzo - tyczy się to głównie lampy od strony kierowcy na dole w rogu? Też pytanie, czy nie jest zamęczona taka Honda, zwracając uwagę na tłumik - ale może to ja przesadzam...

I Almery olać radzicie, tak?
FireBird
Nowicjusz

02 Lis 2014, 21:38

W Primerze popatrz na czwarte zdjęcie (róznica odcieni między przednim błotnikiem a drzwiami kierowcy,dalej drzwi kierowcy a tylne drzwi też sie różnią).
Ten biały Civic mógłby być ale zastanawia mnie jeszcze zrobione zawieszenie i odrazu na sprzedaż za małe pieniądze? Ale z drugiej strony patrząc na tablice to długo jeżdzi w jednym mieście więc sam niewiem.
Z Almerami bywa różnie,żona szefa mojej mamy jeżdzi własnie taką Almerą,mają ją prosto z salonu (rok 2001 bodajże) i raczej nie narzekają.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 21:44

Może rzeczywiście trochę ciemniejsze są kierowcy, ale gdybym ja to już wypatrzył, wziąłbym za jakieś rozłożenie się światła/brud, ale ok, dzięki :p Swoją drogą - to dyskwalifikuje już auto Twoim zdaniem?

Ok, to może przedzwonię po tego Civa. Almera niebieska chyba sporo gorzej niż srebrna wypada, nie?
FireBird
Nowicjusz

02 Lis 2014, 21:50

Srebrna almera dostała w przód, zobacz na maske.
Niebieska znowu od jakiegoś gnojarza, brudna, poobtłukiwana..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lis 2014, 22:08

Ta biała Astra jakaś wieloodcieniowa i podejrzewam dzwonka z przodu bo maska jakoś dziwnie spasowana
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2014, 22:11

Ok, dzięki za opinie.
Znalazłem jeszcze takie Mazdy w okolicy:
1. [link do oferty na Allegro wygasł] (szkoda, że nie z lpg)
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (wbudowane radio - można je wymontować w rozsądnej cenie?) (no i chyba silnik myty)
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (trochę gorsza wizualnie chyba, no i cena niska)
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (niestety dealer, ale w Łodzi, więc można pojechać sprawdzić u znajomego w warsztacie; no i dochodzą opłąty rejestracji + LPG)
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (znowu dealer, ale wygląda ciekawie)
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (trochę rdzy - ale czy na tyle, że odpada?; i nie wiem co z drzwiami kierowcy - dziwny ślad/odbłysk; za to blisko)
7. [link do oferty na Allegro wygasł] (wygląda chyba ok, tylko trochę za drogo na mój budżet - dojdzie jeszcze LPG)
FireBird
Nowicjusz