REKLAMA
Hej,
witam serdecznie i z gory dziekuje za wszelkie uwagi i opinie.
Moj budzet to 15-20 tys CHF, niechetnie ale do wyjatkowego okazu moglbym dolozyc jeszcze kilka tysiecy CHF.
Cene podaje w CHF, poniewaz auto bede uzytkowal na terenie Szwajcarii, gdzie obecnie tymczasowo przebywam. W zwiazku z tym region, z ktorego najchetniej kupilbym auto to Szwajcaria i Niemcy.
Najpopularniejsze serwisy to [link do AutoScout24 wygasł], http://www.car4you.ch, [link do mobile.de wygasł]
Auto nie bedzie bardzo czesto uzytkowane(raz na dwa tygodnie powiedzmy), glownie na odcinkach ok 50km i kilka razy w roku na dluzszym (ponad 1000km - Szwajcaria-Polska).
Dodatkowe preferencje:
- auto musi byc w miare 'bezawaryjne'. Naprawy w Szwajcarii kosztuja naprawde sporo i o ile nie przerazaja mnie w ogole drobne usterki, ktore moge naprawic przy okazji pobytu w Polsce (np. psujacy sie silniczek tylnej wycieraczki), o tyle czesto spotykane w danym modelu/silniku usterki, ktore moga unieruchomic samochod sa dla mnie powazna bariera. W zwiazku z tym bardzo prosilbym o umieszczenie w miare mozliwosci takze informacji o tym np. jakiego silnika szukac.
- w zwiazku z powyzszym szukam glownie benzyniaka (ale moze sie myle w takim rozumowaniu)
- auto z zapasem mocy. Najchetnie powyzej 180-200 KM
- idealnie jakby bylo w automacie - nie jest to jednak warunek konieczny
- mam 190cm wzrostu, wiec dla kierowcy musi byc troche miejsca
- auto glownie dla jednej-dwoch osob i malych bagazy, ale jesli trzecia osoba czasem moglaby sie gdzies zmiescic to super
Auta, ktore rozwazalem:
- Toyota GT86/Subaru BRZ - 2.0T, 200KM - niestety powyzej 20 tys (ktorych jak pisalem wolalbym nie przekroczyc)
- Hyunday Genesis 2.0T lub 3.8 V6 do rocznika 2013 - w 2013 wyszla nowsza buda i dzieki temu starsza wersja jest bardzo atrakcyjna cenowo. Szkoda tylko, ze w srodku widac slabe materialy wykonczeniowe i taka troche 'surowizna'
- Audi A4 2.0 TFSI - Audi trzyma sie w cenie, chcialbym juz nowsza bude, a niekoniecznie w tej cenie znajde
- Ford Focus ST - to auto zaczalem niedawno rozwazac, moze byc ciekawe?
- Kia 1.6 GDi Turbo GT
- Seat Leon FR (180KM) w nowej budzie (Cupra za droga niestety) - do rozwazania, na skraju budzetu niestety
- Mini cooper - odpada bo podobno bardzo awaryjny
- Mitsubishi Lancer ralliart - odpada - skrzynia biegow podobno mega awaryjna
No i co z tym fantem zrobic...