Witam serdecznie.
Piszę z dość nietypową prośbą, mianowicie poszukuję auta typowo na weekendy. Praktyczność odstawiam na drugi plan, nie będę wozić nim dzieci, jeździł na rodzinne, długie wakacje ani dojeżdżał codziennie do pracy. Ma to być ciekawa maszynka na weekendowe, krótkie wypady i bardzo sporadyczne, krótkie dystanse po mieście. Przebieg jaki będę robił tym autkiem to ok. 3-5tys rocznie. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi jakoś pomóc
![Uśmiechnięty :)]()
.
Mam do dyspozycji ok. 20 tyś, ale wolę sobie zostawić "bufor bezpieczeństwa" na standardowe operacje (oleje, filtry, rozrząd), ubezpieczenie i ew. naprawy.
Pracuję jako kierowca i na co dzień poruszam się małymi autkami miejskimi - nudnymi jeździdłami, dlatego chciałem wejść w posiadanie jakiegoś ciekawego samochodu, będącego odskocznią od firmówek, dającego przyjemność z jazdy i choć trochę emocji.
Nie mam wymagań co do rocznika czy przebiegu, bo uważam, że jeździ się pojazdem a nie przebiegiem (będącym często "korygowanym") czy rocznikiem.
Ale do konkretów.
Wolałbym raczej auto małych gabarytów (wielkości maks. segmentu D)
Nadwozie sedan, coupe, ale też nie koniecznie
Moc, która pozwoli żywo się odpychać, ale nie musi być to istny demon, nie będę tym latał bokiem, czy ruszał z piskiem spod każdych świateł.
Raczej mało awaryjny i trwały, ze znośnym kosztem ew. napraw.
Spalanie mało istotne (powiedzmy poniżej 15l/100km będzie ok.)
Myślałem trochę nad:
Mercedesem SLK,
Mercedesem CLK,
BMW E46 (choć doszedłem do wniosku, że często i gęsto będą to auta zajechane przez młodych gniewnych, druga sprawa nie chcę być postrzegany jak w/w człowiek
),
Saabem 9-3,
Alfą 159, w tych pieniądzach to raczej z początku produkcji (z tym, że benzynie bym raczej nie ufał, dużo negatywnych opinii na ich temat, a diesel mnie raczej nie pociąga. Nie jestem przeciwnikiem silników na ON, po prostu koszty napraw części, które mogą się posypać m.in. dwumas, turbina itp. trochę mnie zniechęcają)
Jaguarem X-Type
Wiem, różnica między niektórymi w/w samochodami jest znaczna, ale tak jak już wspomniałem szukam auta przede wszystkim ciekawego, do którego będę wsiadał z przyjemnością.
Czekam na wasze opinie i propozycje.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na odzew