Auto niby terenowe do około 30-40 tys. PLN

21 Cze 2021, 19:54

Dzień dobry,

Szukam auta które dobrze sobie radzi na łąkach, polach i w trasie. Aktualnie jeżdżę zwykłą osobówką i cały czas uszkadzam sobie zderzak więc chciałbym coś z większym prześwitem.

Roczne przebiegi wynoszą około 30 tys. km dlatego chciałbym LPG albo Diesla. Do tego skrzynia automatyczna i pojemny bagażnik. Chciałbym żeby auto było też w miarę bezawaryjne.

Na ten moment rozważam dwie opcje. Kupuje kombi w wersji terenowej np. Cross Country, Alltrack, Allroad, Scout itd. albo jakiegoś fajnego SUVa np. XC90, Touareg, Grand Cherokee ale w tym wypadku koszty utrzymania będą zapewne absurdalnie wysokie.

Jaki samochód wybrać?
Archivv
Nowicjusz

21 Cze 2021, 22:16

Jak kombi i 4 butami to jedynie takie z pneumatycznym zawieszeniem ma sens i tu jedynie allroad mi przychodzi na głowy i to tylko z v8, lepiej było by rozejrzeć się za czymś podniesionym ale jak widzę że celujesz w xc90 czy touarega to nie oszdzędzasz widzę, brakuje tutaj tylko landrovera Sport :ok: chyba ze sam dłubiesz to jeszcze można coś doradzić nawet i z tymi autami.
Jak nie chcesz pchać się w koszta absurdalnie wysokie to touaregi i xc90 odpadają na starcie, co do jeppa to juz inna gama aut, jest on juz pełnoprawnym terenowcem troche inaczej skonstruowany. Typ jeepa bym jak najbardziej rozważał dorzucę jeszcze do niego liberty KJ z 4,7. W GC masz mercedowskiego diesla, relatywnie trwała konstukcja chodz nie pancerna, warto pamiętać o mega drogich wtryskich.
Z innych takim uniwersalnym spoko autem jest Suzuki Grand Vitara i tu poleciłbym Ci 2,7 V6
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2021, 10:41

Serio te terenowe kombi nie mają sensu? Porównałem sobie prześwity niektóre modele nie są za bardzo podwyższone ale takie XC70 ma 210 mm a Outback 200 mm. Grand Vitara ma 200 mm a Grand Cherokee ma 210 mm. Jak to wygląda w praktyce?

Szczerze mówiąc o wiele bardziej podobają mi się takie kombi niż te SUVy. Grand Cherokee spoko ale Vitara już średnio mi leży.

Może takie coś? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Archivv
Nowicjusz

22 Cze 2021, 11:25

No w mojej ocenie po łąkach i polach to sredniawka, trzeba tez nadmienic ze przy volvo trzeba uwazac na skrzynie biegow automatyczna bo jest malo żywotna a droga w naprawie. W sumie jak masz tylko drogi polne to jeszcze bedzie dawać rade ale jak będziesz jechał na wykrzyż to mozesz sie zawiesić.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Cze 2021, 17:09

Poszukałem jeszcze inny aut i zastanawiam się na Mitsubishi Outlander, XC60, BMW X3, LR Freelander. Nie wiem czy któreś z tych aut się sprawdzi ale mają >200 mm prześwitu.

Touarega odpuszczam ale cały czas kusi mnie to XC90. Jakby go kupić z dieslem 2.4 albo benzyną 2.5 dalej będzie tak bardzo drogi w eksploatacji?

Zastanawia mnie jeszcze LR Discovery. Jeśli chodzi o koszty to zapewne będzie podobny do touarega?
Archivv
Nowicjusz

24 Cze 2021, 17:16

Outlander lub Subaru Outback
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...

24 Cze 2021, 19:26

Archivv napisał(a):zastanawiam się na Mitsubishi Outlander
ciężko będzie o egzemplarz bez korozji a jeszcze Ty chcesz do w błoto wpuścić, w kilka lat już nie będzie co ratować :wink: musisz zaakceptować tandetę, brak jakiegokolwiek wyciszenia, braki zamienników a jezeli już są to ceny nie są korzystne ale jak strzelasz w touarega czy xc90 to taki mitsu wyjdzie tanio ale miedzy tymi autami jest przepaść
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Cze 2021, 20:14

Będę szukał Grand Cherokee albo Grand Vitara. Chyba najlepiej się sprawdzą. Czy w GC do 4.0 i 4.7 da się założyć gaz i który z tych silników jest bezpieczniejszy?
Archivv
Nowicjusz

24 Cze 2021, 23:43

Archivv napisał(a):Czy w GC do 4.0 i 4.7 da się założyć gaz i który z tych silników jest bezpieczniejszy?
gaz to paliwo docelowe dla tego silnika bo inaczej idzie zbankrutować, są bardzo paliwożerne skoro już celujesz w WJ/WG bierz 4.0, mniej skomplikowany, mniej problematyczny jak v8 chodz 4.7 tez jest super silnikiem. A dlaczego nie rozważysz nowszego? WK już w tych pieniądzach trafisz z 4.7 a to silnik jak najbardziej :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika