Auto nie pali przy minusowej temperaturze

18 Sty 2017, 11:05

Cześć,
nie chciało mi dziś (środa) rano odpalić auto, ostatni raz jeździłem w niedzielę (ok 20km), wcześniej w czwartek (ok 50km). W czwartek go umyłem (bo było trochę cieplej) i zatankowałem benzynę (w połowie drogi). Nie miałem żadnego problemu z zapaleniem ani w czwartek ani w niedzielę ani też w inne wcześniejsze dużo zimniejsze dni (dziś tylko -9) a auto użytkuję obecnie w podobnych odstępach czasowych. Akumulator niby nie jest żyletą i brakowało mu do normy 0.5V przy włączonym radiu i klimie ale w zimie klimy nie używam, nigdy wcześniej też nie miałem problemu z odpalaniem.

Jak to wygląda - wkładam kluczyk i pierwsze co mi się rzuca w oczy nie świecą się lampki na przełączniku LPG oraz nie gra radio (dodam w tym miejscu ,że radio w niedzielę po ok 100m nagle zgasło i udało mi się je odpalić dopiero po ok 500m, nigdy wcześniej takiego czegoś nie miałem), ale ok - próbuję zapalić i gasną pozostałe lampki (temperatura na klimie itp), nie jestem jakoś super oblatany ale z niesprawnym akumulatorem i "stękaniem" miałem już kiedyś do czynienia w innych samochodach i to wygląda zupełnie inaczej - tak jakby w ogóle nie było iskry, próby odpalenia czy coś, po prostu przekręcam kluczyk i się nic nie dzieje...

Co to może być? Czytałem w innym temacie, że bezpiecznik mógł się przepalić lub też podczas mycia bezdotykowego zalał się komputer, ale ludzie mieli wówczas trochę inne problemy/objawy niż ja dlatego proszę o jakieś pomysły... z góry dzięki bo nie bardzo wiem od czego miałbym zacząć
zimnyjaklod
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C5
Silnik: 18.T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Sty 2017, 13:55

Przekręcasz kluczyk w stacyjce i rozrusznik nie reaguje? Kontrolki przygasają?
Jeżeli rozrusznik nie reaguje to może być np. wina immobilizera.

Jakie masz napięcie na akumulatorze przed próbą odpalenia auta?

zimnyjaklod napisał(a):nie gra radio (dodam w tym miejscu ,że radio w niedzielę po ok 100m nagle zgasło i udało mi się je odpalić dopiero po ok 500m, nigdy wcześniej takiego czegoś nie miałem)
Może jest gdzieś luźny kabelek w kostce zasilającej radio lub np. ma zabezpieczenie przed przegrzaniem i wyłącza się wtedy automatycznie, można je ponownie włączyć jak przestygnie.

PS. Auto to to co masz w profilu silnik 1.8T w Audi A6 C5?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

20 Sty 2017, 15:10

Auto z profilu.
Odnośnie pytań to kontrolki przygasają, radio odpinałem i podpinałem jeszcze raz - po podpięciu działało ale po próbie odpalenia znów nie działa. Akumulator od zakupu (pół roku) zawsze podawał niższy prąd niż powinien (o ok 0.5V), czyli ok 11.5 - jak mi się uda sprawdzę to jeszcze za pomocą diagnostyki z klimatronika.

Bezpieczniki sprawdzałem i wyglądają ok, sprawdzę jeszcze dziś czy uruchomię przez kable, być może to jednak akumulator...
zimnyjaklod
Nowicjusz

20 Sty 2017, 15:25

zimnyjaklod napisał(a):być może to jednak akumulator...
Przy takim napięciu na pewno nawet jak by było 12V to i tak nie odpali.

Akumulator sprawny, prawidłowo eksploatowany w temperaturze pokojowej powinien mieć napięcie spoczynkowe 12,7 do 12,8 V. Jeżeli akumulator ma napięcie 12,5 V to jest w 50% naładowany, 12,2 V- to 25% stanu naładowania - praktycznie jest rozładowany.

Zerknij sobie jeszcze do tematu o akumulatorach na naszym forum Akumulator w naszym samochodzie, tam znajdziesz sporo ciekawych informacji na jego temat które warto wiedzieć.
Kacper
Forumowicz VIP

23 Sty 2017, 09:30

z tym 11.5 trochę przesadziłem ale fakt faktem rozładował mi się akumulator kompletnie, wiedziałbym to pewnie wcześniej jakbym zauważył, że wyzerował mi się licznik przejechanych kilometrów

w dalszych krokach chyba trzeba się będzie przyjrzeć ładowaniu...
dzięki za odpowiedzi
zimnyjaklod
Nowicjusz

24 Sty 2017, 13:25

zimnyjaklod napisał(a):wyzerował mi się licznik przejechanych kilometrów
No to mocno musiał się wyładować.

Jak zmienisz akumulator sprawdź pobór prądu w stanie spoczynku, żeby nie okazało się że nowy też długo nie pociągnie. Oczywiście ładowanie alternatora też bo to bardzo ważna rzecz.

Daj znać jak już coś podziałasz...
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zbyt zmęczony, żeby wracać!
    Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...