Auto nowe czy używane, jaki nie duży crossover

19 Maj 2018, 15:51

vertiz95 napisał(a):Astra K ma 370L bagaznik

To bez koła zapasowego, z kołem zapasowym jest około 310l.

ASX jest na rynku od 2010 roku i wychodzi drogo z tym silnikiem. Spójrz na Suzuki Vitarę i SX4 S-cross.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ja nie widzę Polo 1.5 TSI w konfiguratorze, 90 tys. to byłaby absurdalna cena. GTI z 2.0 200KM kosztuje 90 tys., a ma już w standardzie DSG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Maj 2018, 16:34

Ossy napisał(a):ASX jest na rynku od 2010 roku i wychodzi drogo z tym silnikiem. Spójrz na Suzuki Vitarę i SX4 S-cross.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... zGGBc.html

Ja nie widzę Polo 1.5 TSI w konfiguratorze, 90 tys. to byłaby absurdalna cena. GTI z 2.0 200KM kosztuje 90 tys., a ma już w standardzie DSG.

oglądałem suzuki ale nie podoba mi się wizualnie

Faktycznie Polo nie ma 1.5tsi, mają wprowadzić albo mi sie przywidziało. Kosztowałoby w highline nawet mniej niż ibiza podobnie wyposażona, do tego dużo wyższa jakość wykończenia ale ten litrowy silnik... no i malutki bagażnik
vertiz95
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra G

19 Maj 2018, 16:42

ja się dobrze poszuka to za ok 90 tys można dostać nawet qasqhaia w dobrej wersji z 1.6t np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jest suv, ale już kompaktowy, 1.2 też nie jedzie źle (dużo lepiej niż wolnossące 1.6) a wtedy to już można przebierać w wyposażeniu w tej kwocie :)
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

19 Maj 2018, 16:56

Faktycznie widze że gotowe auta na placu mają dobre rabaty a można znaleść coś ciekawego, ten QQ też bardzo ciekawy ale nie brałem go pod uwage bo w konfiguracji wychodził za ponad 110tyś
vertiz95
Nowicjusz

19 Maj 2018, 20:07

vertiz95 napisał(a): a co sądzicie na temat Mitsubishi ASX? cena do 90tyś z dobrym wyposażeniem no i to dość duży suv, Jedyny ból to silnik 117KM ale nie wiem czy aż tak się tego bać

ASX jest spoko, silnik to stara dobra benzyna(mam ten silnik w lancerze), ale ja w życiu nie dałbym za niego 90tys(i piszę to jako fan mitsu), skoro za 99tys jest bardzo sensownie wyposażony outlander(city style)
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Maj 2018, 21:26

yeti65 napisał(a):ASX jest spoko, silnik to stara dobra benzyna(mam ten silnik w lancerze), ale ja w życiu nie dałbym za niego 90tys(i piszę to jako fan mitsu), skoro za 99tys jest bardzo sensownie wyposażony outlander(city style)

ASX z benzyną 1.6 pakiet intense plus (praktycznie wszystko prócz nawigacji) kosztuje 78tyś. Wydaje mi się że trzeba poważnie przemyśleć czy nie warto dołożyć tych 8 tyś zamiast wydać na okrojoną ibize/polo 70tyś
vertiz95
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

19 Maj 2018, 21:39

Najpierw to się tym ASX przejedź, bo w porównaniu do Ibizy/Polo z TSI będzie jechać bardzo źle (już 1.2 TSI będzie znacznie przyjemniejsze). A na rok czy dwa tego nie kupujesz...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

19 Maj 2018, 22:37

galakty napisał(a):A na rok czy dwa tego nie kupujesz...

Przecież to właśnie TSI kupuje sie na rok, czy dwa, góra trzy :wink: :mrgreen: :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Maj 2018, 07:10

Ja mu tylko radzę się przejechać obydwoma i sprawdzić czy mu pasuje. Poza tym on planuje przebieg do 100 kkm, trochę w sercu wierzę że koncern VAG da radę i silnik dojedzie do tego niewiarygodnie dużego przebiegu :lol:
galakty
Forumowicz VIP

20 Maj 2018, 07:29

galakty napisał(a):Ja mu tylko radzę się przejechać obydwoma i sprawdzić czy mu pasuje. Poza tym on planuje przebieg do 100 kkm, trochę w sercu wierzę że koncern VAG da radę i silnik dojedzie do tego niewiarygodnie dużego przebiegu :lol:

Zgadza się, rocznie nie daje rady zrobić 10tyś km więc 10-cio latek nie przejedzie jeszcze 100k. A jak z tymi litrowymi silnikami tsi? 3 cylindry - troche lipa, 115km starczy żeby bez strachu wyprzedzić inne auto? dla porównania podam że obecnie moja astra 2dti 101km dla mnie daje rade :mrgreen:
vertiz95
Nowicjusz

20 Maj 2018, 07:41

Jak już iść w TSI to moim zdaniem w normalne i niech to jedzie. Ryzykowanie awariami dla słabego 3 cylindrowca jest trochę średnie, do tego przy odpalaniu i gaszeniu czuć że to R3, przy okresie 10 lat może irytować taka kosiarka. Brałbym 1.2, jedzie już przyjemnie.

Ale tak czy siak musisz iść do salonu i każdym z nich się przejechać, to Tobie ma odpowiadać i może ASX będzie wystarczający (aczkolwiek wolnossąca benzyna w 2018 roku mało komu odpowiada, tym bardziej w aucie z salonu).
galakty
Forumowicz VIP

20 Maj 2018, 07:51

galakty napisał(a):Jak już iść w TSI to moim zdaniem w normalne i niech to jedzie. Ryzykowanie awariami dla słabego 3 cylindrowca jest trochę średnie, do tego przy odpalaniu i gaszeniu czuć że to R3, przy okresie 10 lat może irytować taka kosiarka. Brałbym 1.2, jedzie już przyjemnie.

Ale tak czy siak musisz iść do salonu i każdym z nich się przejechać, to Tobie ma odpowiadać i może ASX będzie wystarczający (aczkolwiek wolnossąca benzyna w 2018 roku mało komu odpowiada, tym bardziej w aucie z salonu).

w B klasie nie ma 1.2tsi, dostępne są tylko litrówki z 85-115km, ibiza ma jeszcze 1.5tsi 150km ale tylko w wersji FR więc trzeba wydać około 80k. A Skoda Fabia?
vertiz95
Nowicjusz

20 Maj 2018, 09:48

vertiz95 napisał(a):w B klasie nie ma 1.2tsi, dostępne są tylko litrówki z 85-115km, ibiza ma jeszcze 1.5tsi 150km ale tylko w wersji FR więc trzeba wydać około 80k. A Skoda Fabia?

Daj spokój z Fabią, o Fabii można myśleć jedynie w okolicach 50 tys. A co do TSI, to moim zdaniem w ogóle nie warto myśleć o 1.0 TSI dopłata do mocnego silnika jest naprawdę niewielka(5-6tys), żeby sobie zawracać głowę tym 3 cyl maleństwem. A skoro teraz jeździsz turbodieslem to wolnossak raczej nie jest dla Ciebie(ciężko się przestawić). Możesz spojrzeć na Fiata 500L cross, ale tu możesz mieć kamery i czujniki, a kilma jedynie manualna. Ale silnik 1,4t dobry(również do gazu)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Albo poczekaj na nowe Berlingo :mrgreen:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ja w przyszłym roku zmieniam auto i poważnie biorę go pod uwagę, jako tańszą opcję, zamiast droższego Outlandera, który jest faworytem nr 1
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Maj 2018, 10:32

yeti65 napisał(a):Daj spokój z Fabią, o Fabii można myśleć jedynie w okolicach 50 tys. A co do TSI, to moim zdaniem w ogóle nie warto myśleć o 1.0 TSI dopłata do mocnego silnika jest naprawdę niewielka(5-6tys), żeby sobie zawracać głowę tym 3 cyl maleństwem. A skoro teraz jeździsz turbodieslem to wolnossak raczej nie jest dla Ciebie(ciężko się przestawić). Możesz spojrzeć na Fiata 500L cross, ale tu możesz mieć kamery i czujniki, a kilma jedynie manualna. Ale silnik 1,4t dobry(również do gazu)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 05ef8ea845
Albo poczekaj na nowe Berlingo :mrgreen:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ja w przyszłym roku zmieniam auto i poważnie biorę go pod uwagę, jako tańszą opcję, zamiast droższego Outlandera, który jest faworytem nr 1

fiaty raczej nie w moim typie, podoba mi się jedynie tipo(w miare), wszelkie kombi, wysokie budy jak berlingo czy minivany nie moja bajka.
pozostaje mi nowa ibiza 1.5tsi lub używany kompakt/suv, nie ukrywam że kupno nowego auta troche mnie zrujnuje bardziej realne byłoby wydać koło 50tyś na używke i nie miałem raczej z tym problemu od zawsze takimi jezdzilem a w internecie tyle złego sie naczytałem na ten temat że aż się boje myśleć o używanym aucie :/ nie wiem co o tym myśleć
vertiz95
Nowicjusz

20 Maj 2018, 11:04

vertiz95 napisał(a):nie ukrywam że kupno nowego auta troche mnie zrujnuje bardziej realne byłoby wydać koło 50tyś na używke i nie miałem raczej z tym problemu od zawsze takimi jezdzilem a w internecie tyle złego sie naczytałem na ten temat że aż się boje myśleć o używanym aucie nie wiem co o tym myśleć

Nie ma co przesadzać z budżetem, kupuje się takie auto na jakie Cię stać(bez jakichś wielkich wyrzeczeń, to tylko auto. Można kupić i używkę, tylko zawsze jest ryzyko(kiedyś auta były jednak trwalsze). Najlepiej szukać z polskiego salonu i od pierwszego właściciela, albo zejść z wymaganiami. W okolicach 60 tys też można kupić nowe auto. I tu właśnie jest miejsce dla ASXa
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł].
ASX za 80tys to przesada, ale za 60 to już jest OK, jak to mówią, jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma :mrgreen: :lol: A jak się już przestawisz na wolnossaka, to taki ASX będzie się lepiej zbierał od tej Twojej Astry :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 20 Maj 2018, 11:12, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika