Auto nowe (do 60 tys.) /używane (do 30 tys.) ?

03 Mar 2014, 16:16

Witam,

Mam w planach zmianę samochodu na coś nowszego i bardziej reprezentacyjnego, ale kompletnie nie mam pojęcia na co się zdecydować.
Planowany budżet na auto używane to jakieś 20-30 tys (plus ewentualnie drugie tyle, ale tylko w przypadku auta nowego).

Auto używane najlepiej jeżeli nie będzie starsze niż 2008. Idealnie jeżeli byłoby w benzynie (nie będzie przerabiane na LPG), chociaż diesel też ujdzie.
Moc silnika i spalanie nie ma wielkiego znaczenia, choć fajnie by było, gdyby auto nie "muliło", więc powiedzmy te 110KM to dolna granica - choć też się nie upieram.
Autem będę jeździł mało, głownie po mieście, kilka razy do roku wyjazdy w dłuższe trasy.
Komfort i wygląd auta jest chyba najistotniejszy dla mnie - w aucie powinny w miarę komfortowo jechać 3-4 osoby. Raczej sedan/hatchback niż kombi.

Wstępnie zrobiłem sobie małe poszukiwania i oto co mniej-więcej mi się podoba:
- Mondeo MK4 przed liftem
- Volvo S40
- Opel Insignia (tutaj bym musiał troszkę dołożyć ale podoba mi się to autko)
- Mitsubishi Lancer Evolution X (tutaj też leciutko ponad 30 tys. raczej)
- ... Jakieś BMW/Audi ewentualnie?
- Subaru Impreza WRX (tutaj też byłbym skłonny dołożyć do tych 30 tys. - rocznik też może być niżej niż 2008 oczywiście ;) )

Myślę też o czymś nowym niższej klasy - tutaj najważniejszym faktorem jest cena, w cenie auta używanego mam auto z salonu, tj:
- Kia Rio Hatchback (rodzice mają starszą wersję i bardzo sobie chwalą, 4 osoby się w tym mieszczą - nie wiem jak w nowej)
- Kia Cee'd Hatchback
- Kia Venga
- Hyundai i30 Hatchback
- Hyundai ix20

Absolutnie nie ograniczam się do w/w i jestem otwarty na wszelkie sugestie :)

Woj. dolnośląskie, opolskie i śląskie.
Dodam jeszcze, że często bywam w Niemczech więc teoretycznie mogę sprowadzić sobie autko sam, tylko z tym to trochę strach i nie wiem czy gra jest warta zachodu, skoro te same auta już są w Polsce, przerejestrowane i po opłatach ;)

Dzięki wielkie za pomoc,
Pozdrawiam!
chiooks
Nowicjusz

Auto: Punto 2, Mondeo MK3
Silnik: 1.9 JTD, 2.0 CDDI

03 Mar 2014, 16:50

Na Mondeo Mk4 to masz takie minimum na auto z pierwszego roku produkcji czyli rok 2007. Możesz tez poszukać Forda S-max ale tu budżet to około 35 tysięcy
A no i jeszcze Fiat Croma. Tu w 30 tysiącach spokojnie się zmieścisz z bardzo ładnym egzemplarzem :)
A Honda Accord :?:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Mar 2014, 16:56

Dzięki!

Zgadza się, te 30 tys. max to w przypadku Mondeo też raczej suma bardziej orientacyjna niż sztywna granica.
Accord mi się po prostu nie podoba, chociaż czytałem, ze jest chwalone na lewo i prawo :)
chiooks
Nowicjusz

03 Mar 2014, 17:06

Ja tak teraz jeszcze orientuje ceny i może nowa Astra Ci się spodoba :?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Mar 2014, 17:25

chiooks napisał(a):Mitsubishi Lancer Evolution X (tutaj też leciutko ponad 30 tys. raczej)

tutaj to będzie ponad 60tys. a nie 30...

Dziwne, że celujesz w Subaru i Evo i rozważasz kupno koreańskiej nówki. To co w końcu chciałbyś w samochodzie?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Mar 2014, 17:33

Ten Lancer to "cywilna" wersja, coś jak:

Wersja sportowa (na którą mnie raczej nie stać) to chyba GSR (mogę się mylić), przepraszam że nie doprecyzowałem.

A Subaru to takie stare marzenie nad którym wiecznie się zastanawiam - więc absolutnie tego autka nie wykluczam ;)
chiooks
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik RB26DETT - Nissan
    Konstrukcją zbliżoną do słynnego silnika 2JZ Toyoty jest motor RB26DETT Nissana. To również rzędowa szóstka z aluminiową głowicą i żeliwnym blokiem wyposażona w dwie turbosprężarki. Silnik Nissana miał co prawda ...

03 Mar 2014, 17:52

to nie jest Evolution tylko po prostu X. Evolution to wersja ok. 300KM. Ktoś tak napisał w ogłoszeniu dla zwykłego Lancera.

co do koreańskich aut jako nówka to mogę co nie co powiedzieć jeśli Cie interesują
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Mar 2014, 17:54

Interesują mnie i to bardzo
chiooks
Nowicjusz

03 Mar 2014, 17:59

to tak wybór pomiędzy Cee'd, a i30 oraz ix20, a Vengą to kwestia gustu, bo to te same auta w innych opakowaniach. W i30 masz silnik 1,6/120KM, który mimo, że najwięcej pali to najlepszy wybór, bo nie jest zawalidrogą i nie ma wtrysku bezpośredniego więc można założyć LPG w przyszłości. Ten sam silnik jest montowany w ix20 i Vendze. Niestety nie ma go w Cee'dzie.

Auta ogólnie porządne, warte swojej ceny i wiem co mówię, bo mój Accent ma 14lat i nigdy się nie zepsuł od nowości. W tej cenie dostaniesz fajne wyposażenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2014, 15:05

Ja Ci powiem tak, jezeli interesujesz sie motoryzacja, niespecjalnie zalezy Ci aby palilo jak najmniej, i MASZ motoryzacyjne MARZENIE i jestes je w stanie spelnic to ja bym n Twoim miejscu to zrobil i poszukal jakiegos subaru;) wolalbym jezdzic z usmiechem na twarzy i szczesliwy wsiadac do tego auta, niz kupic jakiegos koreanczyka tylko dlatego z ejest nowy. za rok to auto nie bedzie nowe, straci na wartosci i bedziesz sie z tym bujal aby to sprzedac, wydasz kase aniewiadomo czy keidys bd mial mozliwosc jeszcze zakupu subaru:) :)
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006

04 Mar 2014, 15:35

artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika