REKLAMA
Witam,
Mam w planach zmianę samochodu na coś nowszego i bardziej reprezentacyjnego, ale kompletnie nie mam pojęcia na co się zdecydować.
Planowany budżet na auto używane to jakieś 20-30 tys (plus ewentualnie drugie tyle, ale tylko w przypadku auta nowego).
Auto używane najlepiej jeżeli nie będzie starsze niż 2008. Idealnie jeżeli byłoby w benzynie (nie będzie przerabiane na LPG), chociaż diesel też ujdzie.
Moc silnika i spalanie nie ma wielkiego znaczenia, choć fajnie by było, gdyby auto nie "muliło", więc powiedzmy te 110KM to dolna granica - choć też się nie upieram.
Autem będę jeździł mało, głownie po mieście, kilka razy do roku wyjazdy w dłuższe trasy.
Komfort i wygląd auta jest chyba najistotniejszy dla mnie - w aucie powinny w miarę komfortowo jechać 3-4 osoby. Raczej sedan/hatchback niż kombi.
Wstępnie zrobiłem sobie małe poszukiwania i oto co mniej-więcej mi się podoba:
- Mondeo MK4 przed liftem
- Volvo S40
- Opel Insignia (tutaj bym musiał troszkę dołożyć ale podoba mi się to autko)
- Mitsubishi Lancer Evolution X (tutaj też leciutko ponad 30 tys. raczej)
- ... Jakieś BMW/Audi ewentualnie?
- Subaru Impreza WRX (tutaj też byłbym skłonny dołożyć do tych 30 tys. - rocznik też może być niżej niż 2008 oczywiście )
Myślę też o czymś nowym niższej klasy - tutaj najważniejszym faktorem jest cena, w cenie auta używanego mam auto z salonu, tj:
- Kia Rio Hatchback (rodzice mają starszą wersję i bardzo sobie chwalą, 4 osoby się w tym mieszczą - nie wiem jak w nowej)
- Kia Cee'd Hatchback
- Kia Venga
- Hyundai i30 Hatchback
- Hyundai ix20
Absolutnie nie ograniczam się do w/w i jestem otwarty na wszelkie sugestie
Woj. dolnośląskie, opolskie i śląskie.
Dodam jeszcze, że często bywam w Niemczech więc teoretycznie mogę sprowadzić sobie autko sam, tylko z tym to trochę strach i nie wiem czy gra jest warta zachodu, skoro te same auta już są w Polsce, przerejestrowane i po opłatach
Dzięki wielkie za pomoc,
Pozdrawiam!