Auto o charakterze terenowym z napędem 4x4 do 10 tysięcy

22 Lip 2015, 12:37

Witam szanownych Kolegów,
zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze auta. Szukam samochodu na ryby, którym zrobię maksymalnie 5 tysięcy km rocznie. Stąd nie chciałbym wydawać za dużo. Charakterystyka jazdy będzie wyglądać tak, że potrzebuje dojechać do 300 km utwardzonymi drogami lub autostradami by ostatni krótki odcinek jechać lasem, polem etc.. Do tego będzie zamocowania przyczepka z łódką, którą na koniec trzeba będzie wpuścić do wody. To sprawia, że potrzebuje napędu na 4 koła by się nie zakopać, bo teren przy wodzie z reguły jest mokry lub sypki(piasek).
Potrzebuje auta, którym którym bez problemu da się komfortowo jeździć po asfalcie, ale także takiego który poradzi sobie w grząskiej ziemi. Jeżeli chodzi o silnik myślę o benzynie z opcjonalną instalacją gazową. W zasadzie mam 2 warunki co do auta, to jest posiadanie klimatyzacji oraz koło zapasowe, które można zamontować na drzwiach tylnich( wtedy instalacja może znaleźć się w kole zapasowym). NIe ukrywam też, że jestem fanem skrzyń automatycznych ;)
Rozważam zakup Land Rovera Freelandera(chyba 1.8 benzyna) lub Mercedesa ML'a z końca lat 90-tych( tutaj silniki V6 modele 320 i 430, jednak ciężko znaleźć do 10.000). Proszę o informację na temat tych samochodów lub innych podobnych z tym, że w nie mniejszych gabarytach.
Dla mnie plusem zakupu ML'a jest tani koszt serwisu, ponieważ pracuję w salonie Mercedesa i mam bezpłatny dostęp do diagnostyki. Również usługi mechanika oraz części mogę kupić w preferencyjnych stawkach.

Idealnie było by dla mnie mieć auto, w które być może w ciągu najbliższych 2 lat włożę trochę pieniędzy( naprawa zawieszenie, hamulców etc..), ale oczekuje, że to pozwoli cieszyć się niezawodnością. To moje marzenia czy jest realna szansa na zakup takiego auta? Nie ukrywam, że jestem laikiem jeżeli chodzi o szczegóły związane z motoryzacją i naprawami aut i dlatego każda uwaga będzie dla mnie bardzo cenna.
Pozdrawiam!
thefunky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 1983
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mercedes CLS 500
Silnik: 5,0 V8 306 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lip 2015, 21:10

Nie chcę Ci wchodzić w kompetencje, ale ML I gen do udanych jakoś nie należy, a do takiego za ~10k to trochę bałbym się wsiąść :mrgreen:
Czytając temat od razu pomyślałem o Jeepie
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Linki przykładowe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

22 Lip 2015, 21:24

Wielkie dzięki za zainteresowanie. Tego auta nie brałem pod uwage. Faktycznie cena ml'a na poziomie 10 tys to zagadka. Po rozmowie z kolegami z serwisu ustaliłem, że w elementy zawieszenia to pięta Achillesowa tego auta. W szczególności sworznie. Zakup planuje za około miesiąc by jesienią móc korzystać z auta. Masz szanowny Kolego jakieś doświadczenia z Chryslerem?? Chętnie przeczytam szczegółową opinie o tym aucie, o jego mocnych i słabych stronach. Niewątpliwie duży motor i automat sprawia,że auto jest warte zainteresowania.
thefunky
Nowicjusz

22 Lip 2015, 21:38

Nie miałem do czynienia bezpośrednio z tym autem, ale z zasłyszanych opinii na przysłowiowej stacji benzynowej mogę powiedzieć, że te auta są w zasadzie nie do zarżnięcia, zwłaszcza silniki. W Cherokee najlepszy jest właśnie 4.0, bo jest bardzo prosty, trwały i świetnie dogaduje się z gazem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Lip 2015, 22:00

porównywanie XJta do MLa to jak porównywanie wozu drabiniastego do kolaski :mrgreen:
awaryjnośc na podobnym poziomie, do tego XJ z tyłu ma resory co do idealnego prowadzenia na drodze dość upierdliwe, dodajmy do tego 2 sztywne mosty i mamy pojazd którym powyżej 100 celujemy w drogę :naughty:
nie wiem jaka ta łódka ciężka, ale pamiętać nalezy że XJ nie ma ramy co skutecznie dyskwalifikuje go z ciągania ciężkich przyczep
jeśli chodzi o pojazd dobry w miare nie stary choć w cenie 10 będzie trudno ale polece Ci Isuzu Trooper/Opel Monterey 3,5V6
będziesz zadowolony :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Lip 2015, 14:50

Szanowni koledzy,
dziękuję za Wasze opinie. Pomogły mi na pewno w poszerzeniu wiedzy na temat samochodów z napędem na 4 koła. W tej chwili jestem już blisko podjęcia decyzji o zakupie auta. Padło na Land Rovera Discovery II. Ceny faktycznie w okolicach 10.000-12.000 PLN. Przekraczając budżet o 2 tyś mogę kupić auto z klimatyzacją.
Czy możecie podzielić się opiniami na temat tego auta? Silnik 2,5 tds da radę(jeżeli mam wydać extra 3 tysiące na jego naprawę w dalszej perspektywie, ale mieć pewność, że nie zawiedzie to ok) czy szukać tylko benzyny??
thefunky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...
    Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
    RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...

24 Lip 2015, 21:31

Coś tania ta Dyskoteka :shock:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lip 2015, 15:32

najtańsze szroty na alledrogo za tyle stoją ;)
sprawdź czy ta dyskoteka za 10 będzie miała w ogóle blachę w bagażniku
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)