Auto o o sportowym zacięciu do ok 10 tyś.

23 Kwi 2013, 23:31

Witam,
z góry przepraszam za zawracanie głowy, ale chciałbym poznać wasze opinie na temat mojego dylematu:

Otóż, mam zamiar kupić auto w granicach 10 tyś (ew. +1 tyś). Zależy mi na:
- mocy (tzn. 140KM+), pojemność silnika 3.0 raczej odpada gdyż nie bedzie mnie stać na utrzymanie
- wyglądzie (celuje w Coupe, ale sedan bądź hatchback też może być)
- roczniku (chciałbym 2000r.+, chociaż wiem, że czasami nie warto zwracać uwagi na rocznik , ale stan auta, boje się że im starsze auto tym szybciej zacznie się sypać)
- benzyna (z uwagi na sporą moc i pojemność preferowałbym też i Gaz, czyli auto które dobrze znosi taką instalację) samej benzyny też się nie obawiam gdyż rocznie robię może ze 2 tyś km.

Szukam auta w które będę mógł wkładać pieniądze w modyfikacje (wygląd zewnętrzny, zmiana świateł, wnętrza itp.). Tym razem chciałbym mieć auto na kilka lat.
Nie wykluczam sprowadzenia samochodu z Niemiec.
Odpada każda Mazda, BMW oraz Mercedes (po prostu nie lubię tych marek)

Póki co moje typy to:
- Peugeot 406 Coupe 2.0 132 KM przykład:[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (bardzo ładny)
- Honda Accord VI 2.0 150KM przykład:[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (w zasadzie jedyna Honda która mi się podoba)
- Alfa Romeo 156 LIFT 2.0JTS przykład:[link do oferty na Allegro wygasł] (znajomy bardzo ją sobie chwalił, jeździł 2 lata i nic większego się w niej nie działo)
- Alfa Romeo GTV 2.0 16V przykład:[link do oferty na Allegro wygasł] (o niej niestety nic nie wiem, po prostu przykuła moją uwagę)
Miałem na oku jeszcze Ford'a Cougar'a ale jak zobaczyłem krótki wyścig miedzy nim (V6 190KM) a Hondą Civic 125KM, gdzie Ford nie istniał to odechciało mi się go mieć :)

Cóż, jakbyście mieli inne propozycje aut spełniających moje wymagania (mogłem przeoczyć jakiś model) lub opinie/porady co do tych modeli to proszę pisać :)

Pozdrawiam
YankeeJ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6e 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1996

24 Kwi 2013, 00:34

Opel omega może??? A może subaru???
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

24 Kwi 2013, 07:34

406 coupe za te pieniądze to będzie szrot. Alfe bym sobie darował.
A myślałeś może nad Astra II 2.0 16V?
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dość rzadko spotykany silnik.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2013, 08:53

W Twoim zapytaniu same sprzeczności ponieważ boisz się 3,0 ze względu na utrzymanie a proponujesz alfę 2,0 która spali tyle co JDMowa V6, mówisz że Forda kuguara :D nie chcesz bo przegrał z hondą więc co tam robi peżot 406 2,0 który dostanie od hondy civic 1,4.
Co ciekawe masz 10k a proponujesz auta albo tylko z wyglądem sportowym (406 coupe) albo czołowe psujaki (Alfa) które po roku użytkowania będą kosztować więcej niz fajne auto sportowe.

Skup się na JDMach które dadzą Ci szybka jazdę i bezawaryjność a do tego wiekszość modeli tanio się serisuje i przerabia.
Użyj wójka google zobacz jakie były użyte technologie np: w silnikach hondy albo tojki w tamtych latach i porównaj do tego co oferowały gebelsy/żabojady.
Jak dobrze poczytasz to zrozumiesz dlaczeo honda 1,6 objechała forda 2,5 V6.
Gwarantuje Ci że corollka e11 1,6 G6 albo civic 1,6 Vtec będą lepiej jechać od większości 2,0 UE.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

24 Kwi 2013, 13:27

Bardzo dziękuję za odpowiedź, na pewno dała mi dużo do myślenia. Poczytam na ten temat ile się da :)

Pozdrawiam
YankeeJ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6e 90KM
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-86 Open Concept
    Na fali popularności nowej sportowej Toyoty podczas Geneva Motor Show 2013 został zaprezentowany samochód, o który pytało wielu fanów marki. Niestety tylko w wersji koncepcyjnej. Toyota FT-86 Open Concept ...