REKLAMA
Witam, to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość.
Mam 19 lat od pół roku prawo jazdy i chciałem kupić samochód używany na początku września , który mało spala około 6,5 litra średnio około 35zł na setkę w granicach 4 tysiące - 7 tysięcy nie licząc ubezpieczenia i małych napraw. Mam lekką nogę no może średnią zależy kiedy , ale na pewno nie ciężką. Interesują mnie na razie auta tylko na benzynę , ponieważ rocznie będę maks. jeździł 7 tysięcy kilometrów w tym z 10 razy z Częstochowy do Wrocławia i z powrotem liczone jak raz z tych dziesięciu i 3 razy w tygodniu do szkoły przez miasto , przewaga jest że auto do miasta. Auto ma mieć maksymalnie silnik 1.4 i 8V tylko bo słyszałem ze 16V są droższe w naprawie szybciej się psują i co gorsze wysoki moment obrotowy ,segment może być A , B , C najlepiej B, nie starszy niż 2000rok produkcji auta mógłby być 1999 ale nie dlatego że nie fajny rocznik jakby ktoś pytał , Hatchback , przebieg co najmniej 120-140tyś , skrzynia manualna , poduszki powietrzne , klimatyzację , el.szyby , centralny zamek , wspomaganie kierownicy , jak coś będzie więcęj to nie szkodzi albo mniejszy przebieg to chyba lepiej i francuskie auta odpadają Wybór padł na auta trzydrzwiowe ponieważ są tańsze nawet o kilka tysięcy od tych pięciodrzwiowych a wolę mieć trzydrzwiowe w lepszym stanie niż pięciodrzwiowe w gorszym stanie, ale wiadomo że pięciodrzwiowe lepsze , ale nie mam rodziny i będę jeździł częściej we dwoje. Cena jest taka rozległa ponieważ przeglądałem auta i mój wybór padł na Fiat Punto II 1.2 60km 8V i Fiat Punto II FL 1.2 60km 8V , nie mam takiego zdania że fiat to musi być grat i niemiec lepszy. Warto dokładać do punta poliftingu ? bo jak nie to wolałbym nie dokładać... Może lepiej kupić w lepszy stanie Fiat Punto II niż w gorszym FL'a bo za taką cenę to trochę ciężko w lepszym stanie , chyba wszystkie punta II mają ocynk ? Co sądzicie o tym wszystkim ? Bo może polecacie inne SAMOCHODY albo inną jednostkę np. Diesel , bo gazu nie chcę ponieważ dużo nie jeździł bym i bym nie zakładał a kupować już z gazem to odpada , a diesel to bez dwumasy ale boje się o turbosprężarkę bo są drogie a w punto II to trochę strach kupować starego diesla więc sądzę że najlepsza Benzyna. Więc z góry dziękuje za przeczytanie i udzielone odpowiedzi , pozdrawiam.