Auto od firmy

11 Maj 2011, 22:30

witam mam na oku autko nawet fajne tylko ze jest ono eksplatowane od firmy jak wyglada potem rejestracja takiego auta ..napewno dostane faktore vat ..mam pytanko czy zostane obciazony jakims podatkiem czy wystarczy ze zaplace a podatnik odprowadzi sobie 23 % vatu ????i czy place tez podatek od wzbogacennia ???cos jeszcze oplacam ????dzieki za wszystkie wpisy
zdravkov
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

11 Maj 2011, 22:37

Podatnik odprowadzi sobie 23% VATu? Czyli kto? No ty musisz ten VAT zapalcic, jak firma bedzie chciala za autko 10.000 zl netto, to masz do zaplacenia 12.300 brutto.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

11 Maj 2011, 22:52

to rozumiem ze vat jest wliczony w cene auta chodzi mi tez czy ubezpieczenie w takim przypadku przejdzie na mnei oraz oc i ac ???? a oprocz tego vatu 23 % normalnie skarbowka itp
zdravkov
Nowicjusz

11 Maj 2011, 22:53

i jak kupisz auto z faktura to tak samo bedziesz je musial sprzedac z faktura i wtedy przy sprzedazy ten vat bedziesz placic Ty
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

11 Maj 2011, 22:53

zdravkov napisał(a):a oprocz tego vatu 23 % normalnie skarbowka itp

Kupujący w tym przypadku nie placi nic w US...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Maj 2011, 22:59

acha ale jak jestem osoba prywatna i nie jestem podatnikiem vat to sprzedajac auto juz nie bede sprzedawal samochodu z faktura przeciez
zdravkov
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...

11 Maj 2011, 23:00

zdravkov napisał(a):ale jak jestem osoba prywatna i nie jestem podatnikiem vat to sprzedajac auto juz nie bede sprzedawal samochodu z faktura przeciez

To nie ma nic do rzeczy...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Maj 2011, 23:07

jak nie ma ???? tzn skad niby potem mam miec mozliwosc wystawienia faktury vat jak nie mam firmy i nie bedzie ani przychodow ani strat ????
zdravkov
Nowicjusz

11 Maj 2011, 23:21

zdravkov napisał(a): tzn skad niby potem mam miec mozliwosc wystawienia faktury vat jak nie mam firmy i nie bedzie ani przychodow ani strat ????

Chłopie zacznij chociaz troche dumać...To w końcu kto ten samochód kupuje... :?:
1/Firma zdravkow & syn....
2/Osoba fizyczna zdravkov....
Na kogo ten samochód bedzie rejestrowany... :?: :?: :
1/Firma zdravkov & syn...
2/Osoba fizyczna zdravkov...
Rozumisz to chociaz troche... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Maj 2011, 22:50

Migi powiem w ten sposob jak mam sprzedac auto z faktura jak nei jestem platnikime vat-u tylko osoba prywatna ????gdzie niby mam potem odprowadzic ten vat ???? moze w picie ?????
zdravkov
Nowicjusz

12 Maj 2011, 22:52

zdravkov napisał(a):jak mam sprzedac auto z faktura jak nei jestem platnikime vat-u tylko osoba prywatna ????

Czyli nie chcesz na Siebie rejestrować.... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

13 Maj 2011, 13:52

zdravkov napisał(a):Migi powiem w ten sposob jak mam sprzedac auto z faktura jak nei jestem platnikime vat-u tylko osoba prywatna ????gdzie niby mam potem odprowadzic ten vat ???? moze w picie ?????

Kupujesz auto od firmy. Firma ta wystawia Ci Fakturę VAT (na fakturze będzie kwota brutto, łącznie z VATem). Nie płacisz podatku 2% w Urzędzie Skarbowym. Normalnie rejestrujesz samochód w Wydziale Komunikacji.

Jeżeli zechcesz auto sprzedać to spisujesz umowę kupna-sprzedaży i tyle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2011, 14:16

Dishman dzieki o to mi chodzily ... A jest mozliwosc aby ubezpieczenie przeszlo na mnie ?????
zdravkov
Nowicjusz

14 Maj 2011, 14:24

Dishman dzieki o to mi chodzily ... A jest mozliwosc aby ubezpieczenie przeszlo na mnie ?????

Tak, załóżmy, że dzisiaj kupujesz samochód. Ubezpieczenie dotychczasowe obowiązuje do października. Zgłaszasz się do ubezpieczyciela, aby powiadomić, że to teraz Ty jesteś właścicielem auta. Ubezpieczyciel podpisze z Tobą aneks do polisy, oraz na nowo wyliczy składki. Jeżeli poprzedni właściciel miał większe zniżki, niż Ty, albo (co w przypadku firmy jest możliwe, dlatego, że posiadać dużą ilość samochodów) miał jakieś upusty, to Ty DOPŁACISZ różnicę.
Przykład: Poprzedni właściciel zapłacił 400 zł składki, Tobie składka wyszła w wysokości 550 zł. Płacisz różnicę 150 zł.

Masz też prawo w 30 dni od daty zakupu zrezygnować z ubezpieczenia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika