Auto osobowe do 5000 zł - moje wymagania

22 Lut 2013, 16:09

Witam. Poszukuję auta do około 5 tysięcy zł. Moje wymagania:

- przyśpieszenie i prędkość maksymalna: nie chcę bolidu, wystarczy coś co w miarę szybko się zbiera do setki, i pociągnie chociaż te 150 bez ostrego żyłowania.
- spalanie: dobrze by było gdyby nie ssał paliwa jak opętany, myślę że 7-8 litrów benzyny to już sporo, ewentualnie coś na gaz bądź z silnikiem który dobrze zniesie taką instalację
- miesięcznie robię minimum 1200km, zazwyczaj dojdzie do 1500km, także dobrze by było gdyby był w miarę wygodny
- eksploatacja: wiadomo, najlepiej by było gdyby wogólę się nie psuł. Albo będzie solidny i raz na jakis czas coś drozszego wymienić, albo będzie nie solidny ale częsci tanie jak barszcz dostepne na kazdym szrocie.
- wygląd mnie nie interesuje zbytnio, ale marzy mi się jakieś coupe, ale będzie chyba ciężko, hatchback i sedan też okej, nie chcę kombi.
- marka czy model nie robi różnicy, ale wolałbym uniknąć fiata i daewoo, jakieś uprzedzenie chyba mam.

Moje typy: niczym szczególnym nie jestem zainteresowany. Serce mówi Ford Probe, BMW E34/E36, Hyundai Coupe czy Honda Prelude, ale do tych samochodów mam lekkie obawy. Rozum mówi Opel Astra I, Citroen Xsara czy Peugeot 306. Panowie, pomocy ...
GoodSkills
Nowicjusz

Auto: VW

22 Lut 2013, 16:39

E34 to bardzo solidne autko. Z tym, że warto znaleźć model, który nie miał lpg i go dopiero włożyć. 2.0 V6 to całkiem dobry silnik, ale spali Ci sporo.
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

22 Lut 2013, 16:50

Ale ile muszę przeznaczyć na przyzwoite E34? No i koszt instalacji też spory. Dlaczego akurat 2.0 V6? Słyszałem że 2.5 na Vanosie jest dużo mocniejsze przy prawie identycznym spalaniu, prawda to? Jak to wogóle jest z tym Vanosem? Często się psuje, a jak już się zepsuje to ile kosztuje naprawa?
GoodSkills
Nowicjusz

22 Lut 2013, 17:32

Czy serce będzie stać na kupno części eksploatacyjnych, które zużywają się o wiele szybciej czy paliwa, które tez lubi sobie żłopnąć?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

22 Lut 2013, 19:18

Jak dla Ciebie 7-8l pb to dużo a Ty myślisz nad BMW 2.5? Które po mieście lekko łyknie 11-12l pb.
Ja stawiałbym własnie na Astre I czy coś z francuzów ewentualnie jeszcze VW (Golf III,Polo III czy Vento).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lut 2013, 20:29

Witam, z wszystkich twoich typów doradził bym ci BMW e34 z silnikiem M50B20 o mocy 150 KM najlepiej z gazem sekwencyjnym, spalanie gazu w trasie przy prędkościach 120-150 wynosi 11-13 litrów, w mieście maksymalnie 15. Sam miałem ten silnik w swojej e34 ale zmieniłem na M30B35. Opłaty masz o wiele tańsze niż gdybyś kupił 2.5 lub wyżej.. u mnie w dowodzie zostało 2.0. Do 5 tysięcy na pewno uda ci się znaleźć dobry egzemplarz. Doradcy karolove bym podziękował.. kolego w BMW nie było silników benzynowych V6. A Vanos to zmienne fazy rozrządu .. nie zwiększa się moc silnika tylko moment obrotowy, przy czym w silnikach "na vanosie" często występuje problem z przegrzewaniem.
PerY94
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 1994
Auto: BMW 5er E34
Silnik: 3.5 R6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1989
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS z mocną V-ósemką lub V-szóstką?
    Wygląda na to, że Lexus po raz kolejny szykuje coś specjalnie dla fanów szybkich sedanów. Wniosek, który japońska marka złożyła w amerykańskim urzędzie patentowym, sugeruje, że w przyszłości na drogi ...

22 Lut 2013, 23:10

Jak dla Ciebie 7-8l pb to dużo a Ty myślisz nad BMW 2.5? Które po mieście lekko łyknie 11-12l pb.
Ja stawiałbym własnie na Astre I czy coś z francuzów ewentualnie jeszcze VW (Golf III,Polo III czy Vento).

Panowie czytajcie trochę, nie mówię że chce E34, to był przykład. Z tym spalaniem lekko przesadzasz, znajomy ma 2.5 na Vanosie z instalacją LPG, i w mieście bierze 12-14 LPG, zależy ile przygrzeje. Zdaję sobie sprawę, że utrzymanie mnie trochę wyniesie w przypadku E34, czy innego podobnego auta, ale z drugiej strony ciągnie mnie do takich samochodów, w odróżnieniu od Astry, francuzów czy innych Polówek chociaż czuję że jadę, a właściwie płynę. Zapytałem tylko z ciekawości czy warto się pchać w coś takiego.

To tak teraz oprócz tych smoków, co innego jeszcze możecie polecić?
GoodSkills
Nowicjusz

23 Lut 2013, 13:14

Jak przesadzam,napisałem spalanie dla benzyny a Ty dla lpg a lpg wiadomo że łyknie litr lub dwa więcej więc wszystko jest ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lut 2013, 14:41

Proponuje Golf III 1.8 90 km.Dobry do gazu i malo awaryjny.Gaz założysz za 1200 zl.Spali jakies 9-10 l lpg.Kompletny rozrząd kosztuje jakies 200 zl (pasek rozrządu,pompa wody,napinacz).
hitman87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 2005
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Skoda Octavia I 4x4
Silnik: 1.9 Tdi 90
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2013, 14:51

Ale chyba ciężko znaleźć dobry egzemplarz z tego co wiem.
GoodSkills
Nowicjusz

23 Lut 2013, 16:13

Akurat za tą kwote nie powinno być problemu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

23 Lut 2013, 16:59

PerY94 napisał(a): Sam miałem ten silnik w swojej e34 ale zmieniłem na M30B35. Opłaty masz o wiele tańsze niż gdybyś kupił 2.5 lub wyżej.. u mnie w dowodzie zostało 2.0

czy dobrze rozumie że zmieniłeś silnik na inny i nie wprowadziłeś zmian w dowodzie? Kiedyś czytałem, że w razie kolizji jak trafisz na upierdliwego rzeczoznawcę i zobaczy, że silnik jest inny niż w dowodzie to ubezpieczyciel nie pokryje kosztów naprawy auta poszkodowanego. Jak kolega zmieniła silnik w swojej hondzie civic na większy to to samo powiedział mu ubezpieczyciel. Może zastanów się jednak nad wprowadzeniem zmian do dowodu.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2013, 12:41

To prawda że Golf III wersja na Meksyk ma o 60% bardziej wydajną klimatyzację niż wersja EU, czy to jakiś wałek?
GoodSkills
Nowicjusz

25 Lut 2013, 21:22

Z góry przepraszam za post pod postem. Chyba zdecydowałem sie na Astre I. Czy moglby ktos tak w skrocie opisać plusy i minusy tego modelu? Interesuje mnie hatchback, czy to dobry wybór? Jaka wersja silnikowa bedzie najlepsza i na sucho i do gazu? Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach? W jakiej cennie moge sie spodziewac dobrze utrzymanej Astry I?

PS: tak z ciekawości, to jak w koncu jest z ta klima, pytanie z poprzedniego postu.
GoodSkills
Nowicjusz

25 Lut 2013, 21:35

Minusy:
-rdza
-silnik 1.6 lubi pić olej i kiepsko nadaje sie do gazu (mowa o ECOTEC 100KM)

plusy:
-tanie i łatwo dostępne części
-silniki dobrze znoszą lpg (zwłaszcza 8zaworowe)
Barol
Awatar użytkownika