Auto po L-ce , do 8 tyś zł.

25 Sie 2011, 18:52

Witam.
Na wstępie chciałbym powiedzieć że nie znam się na samochodach, dlatego zwracam się z prośbą do was drodzy użytkownicy obeznani w temacie.
No więc tak. Moje wymagania:
- Cena tak do 8 000 zł.
- Samochód najlepiej jakby był ekonomiczny, jak najbardziej ekonomiczny, tak żebym mógł dojeżdżać do szkoły (15km w jedną stronę, czyli razem coś około 30km dziennie ).
-4/5 drzwi,
A więc pole do popisu macie szerokie.

Prawo jazdy zdałem w czerwcu br. Potem jeździłem trochę Volkswagenem Sharanem, ale nie czułem się zbyt komfortowo, bo to auto jest trochę duże jak dla mnie.

Dziękuję za każdy wpis, każdą propozycję.

Mile widziane aukcje z allegro, moto allegro etc.
bossik21
Nowicjusz

25 Sie 2011, 19:48

VW Polo III.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2011, 22:18

A może tak coś 2000 r + ?
Zresztą tak jak czytałem w innym temacie "kupujesz stan czy rocznik " a więc wolałbym stan:)
Może bardziej zawężę moje wymagania.
Chciałbym aby mój przyszły samochód miał spalanie w granicach 6-7 na setkę
-elektryczne szyby, lusterka,
hm...może być Benzyna+LPG .
Myślę, że za kwotę 8 tysięcy można coś takiego ładnego / fajnego dostać, Nie będę pisał nic o silniku etc bo w tym nie siedzę .
Proszę jeszcze raz o porady.
bossik21
Nowicjusz

25 Sie 2011, 23:13

Przepraszam za OT, ale co myślicie np o tym aucie :
[link do oferty na Allegro wygasł] ?
bossik21
Nowicjusz

26 Sie 2011, 07:27

nie ma to jak tuba na cały bagażnik ;) Uważaj jak kupujesz auta od młodych gniewnych - na pewno nie jeździli tylko po bułki ;D
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

26 Sie 2011, 07:42

Spalanie 6-7l i to jeszcze pewnie gazu to bierz Tico,tylko ono zmieści sie w tych granicach :wink:
ten Civic wygląda aż za ładnie a jego spalanie to napewno jakieś 8-9l.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...

26 Sie 2011, 09:10

Strzel sobie Seicento 1.1 z gazem. Jest dosyć dynamiczne, pali w granicach 7 litrów LPG (wiem bo miałem), a na naprawy nie wydasz, bo na pewno nie będzie korodować, a poważne usterki nie występują. Za 8 dostaniesz 2005 rok, z jednym właścicielem i niewielkim przebiegiem.
Zuckerman
Nowicjusz

Auto: Astra C14NZ

26 Sie 2011, 11:33

ten civic zdaje sie mial klopoty ze strona pasazera i nie chodzi o to skromne wgniecenie :) za 8tys mozesz znalezc z silnikiem 1.5 vtec-e znalazlem, kupilem, jest fajne ;) 115km ale zbyt zrywne nie jest ze wzgledu na dlugie przelozenia ( 115km/h na 2 biegu :shock: ) aczkolwiek w miescie podobno to pali 6,5 beny poza trasa i ponizej 5 podobniez mozna zejsc tylko trzeba pewnie miec nerwy do tego zeby jezdzic caly czas ponizej 2200 obrotow :) tylko jak cos z hond w vtec'u to unikaj gazu :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

26 Sie 2011, 18:03

Takie samochody jak ten Seicento mi się wizualnie nie podobają .

Rodzice mi powiedzieli, ze samochód musi mieć rocznik 2000 wzwyż.
Za to powiedzieli, że może nawet by się wydało 10 tyś na samochód.
Co Wy na to ?
bossik21
Nowicjusz

26 Sie 2011, 19:37

Może seat ibiza II FL z silnikiem sdi. Są bardzo oszczędne i napewno znajdziesz dobry egzemplarz do 10 tys.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

26 Sie 2011, 20:53

[link do oferty na Allegro wygasł] ?
a co o tym sądzicie ?
bossik21
Nowicjusz

27 Sie 2011, 09:21

diabl0001 napisał(a):tylko jak cos z hond w vtec'u to unikaj gazu :)

Mógłbyś powiedzieć dlaczego? Tylko nie mów "bo te silniki nie lubią gazu" :)
Zuckerman
Nowicjusz

Auto: Astra C14NZ

27 Sie 2011, 10:42

bossik21 ja bym nie brał aut z Gostynina,tam królują powypadkowe auta sprowadzone zza granicy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sie 2011, 22:28

Wielkiii wybór. Jeśli może być coś takiego jak Golf to polecam golfa 3, chyba że znajdziesz 4, tylko tak za 8 tys. to kupujesz trójke z fuuul wyposarzeniem, a czwórke byś może kupił, ale z bardzo ubogim wyposarzeniem. W 1.9tdi 90KM samochodzik wystarcza żeby wpyrzedzić, a poza tym pali koło 6l/100km w mieście i na trase poniżej 5l.100km przy rozsądnej jezdzie. Możesz jeszcze szukać Polo III lub IV też z tdi. UWAGA!!! Nie kupuj Volkswagena w 1.4 benzynie z gazem bo jaki gaz by nie był to ci sie bedzie psuł bo silnik nie jest przystosowany do gazu i obroty zanikają. Możesz kupić jeśli chcesz w benzynie to z 1.4 tam masz 75KM, chyba że myślisz o polo to 1.0 45-60KM.
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

29 Sie 2011, 02:25

Zuckerman napisał(a):Mógłbyś powiedzieć dlaczego? Tylko nie mów "bo te silniki nie lubią gazu" :)

ze wzgledu na to ze zmienne fazy rozrzadu + gaz nie jest to super rozwiazanie :D no chyba ze chcesz z gazownikiem byc na "ty" lub wylozyc spora kase na instalacje bo taka za 2600 czy cos raczej spisywac sie genialnie nie bedzie :D jak dobrze pojdzie to i w ASO kolegow bedziesz mial z takim gazem :D chcesz gaz to Hania bez vteca i tak ma kopa ;> chcesz vteca zapomnij o "ekonomii" ;D no chyba ze to 1.5 eko vtec 8)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8