Auto pod bazę do samochodu rajdowego.

22 Lis 2011, 20:45

Witam mam oto taki problem zamierzam zacząć amatorsko ścigać się w rajdach na terenie Irlandii gdzie aktualnie mieszkam i pracuje. Potrzebuje samochodu który będzie solidną bazą do stworzenia amatorskiej rajdówki =) Samochód musi mieć pojemność silnika nie większą niż 1600 cc. Czy ktoś tutaj na forum jest w stanie mi coś konkretnego doradzić na dzień dzisiejszy jestem przekonany do BMW 316i compact (http://cars.donedeal.ie/for-sale/cars/2611829) co sądzicie o takim wyborze. Będę naprawdę wdzięczny za jakiś komentarz i opinie. Pozdrawiam Piotr
Lenio
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 2010

22 Lis 2011, 20:47

Civic, CRX. Chyba ze chcesz koniecznie RWD.
Im mniejsze, tym lepsze, bo lzeszje. Po co ci kloc typu BMW?
Nawet Fista bedzie lepsza od takiego BMW. Fiesta MKIII 1,6 turbo 130km, kupic pol zloma za grosze, lub nawet za darmo wziac(w Irlandi to nei problwem, bo koszt zlomowania to z 300-500euro, wiec sie bardziej opalca oddac taka Fiesta komus za darmo, niz placic za zlomowanie), wyciac polowe srodka, doprowadzic do stanu pozwalajacego tym jezdzic, wstawic klatke i masz.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

22 Lis 2011, 21:17

Dołączam się do kolegi.Fiesta waży niewiele ponad 700kg.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Civic też dobry do rajdów.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Lis 2011, 03:05

Nie lepiej jakis pug 106, czy saxo vts jest tego na peczki a droga do modyfikacji przetarta kłania się wujek google i znajdziesz wszystko co tylko potrzebujesz :)
marti77
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Auto: Nissan terrano2 2.7tdi

25 Lis 2011, 09:25

Do rajdów to nawet zwykły maluch wystarczy,wrzucasz silnik od jakiegoś Punta (np 1.2 86KM ze sportinga),skrzynie Rapid,wstawiasz klatke do środka,robisz zawias,nowe kółka itd i można latać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lis 2011, 12:56

Jeśli miało by to być BMW to tylko z napędem X-Drive ze względu na to żę auto RWD na odcinkach będzie za dużo tracić uciekając na luźnej nawierzchni tyłem już nie mówię o przypadkowym lądowaniu za trasą. Pomyśl faktycznie nad XR2i, moja mama kiedyś taką miała, bardzo fajne i zwinne auto.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2011, 17:14

Według mnie najlepsze będą małe francuskie hot hatche właśnie w stylu Saxo VTS.
Już w serii mają sportowe zawieszenia, solidne sztywne karoserię i trwałą, prostą mechanikę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000