Auto pod koniec czy na początku roku?

22 Paź 2009, 22:12

Witam. Mam dylemat na temat kupna samochodu. Zastanawiam się czy taniej będzie kupić auto pod koniec roku (np. w grudniu) czy na początku 2010 kupić samochód z poprzedniego rocznika. Co będzie lepszą opcją zważywszy na pieniądze i rabaty? Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez kacpi, 23 Paź 2009, 16:37, edytowano w sumie 1 raz
kacpi
Nowicjusz

Miejscowość: Kłodzko

22 Paź 2009, 22:15

A to ma być nówka czy używka?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Paź 2009, 22:20

:) mam ten sam problem, ale zdecyduję się na kupno auta w marcu/kwietniu nowszy rocznik np. 2004 a nie 2003.
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

22 Paź 2009, 22:23

kacpi napisał(a): czy na początku 2010 kupić samochód z poprzedniego rocznika.

Logiczne raczej... Nowy

Trudno powiedziec, zaczalbym od obserwacji kursu walut- w praktyce to glowny czynnik decydujacy o cenie samochodow.
Nie wiem jak bedzie w tym roku, ale w latach poprzednich(wzrost sprzedazy nowych) sytuacja wygladala tak:
1) jesli jak najtaniej- luty, marzec nowego roku
2) jesli chcesz odczuwac przyjemnosc kupna nowego auta koncowka roku(wybierasz wersje dopasowana do Twoich potrzeb, kolor - z tego co jest dostepne od reki- itp.)
Ja wybralem ta druga opcje i gdyby nie to nie mialbym seryjnej navi i dsg w altei, bo w lutym wzialbym pewnie jakiegos golasa :lol:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Paź 2009, 00:51

Tematem jest samochód nowy a konkretnie mitsu. lancer. Niby sprzedawca mówił, że w roku ubiegłym rabat nie zwiększył się na przełomie 2008/'09, ale nie wiadomo jak będzie teraz. Teoretycznie rzecz biorąc popyt na samochody tej marki jest - ciekawe kredytowanie, rabaty, gratisy. Lecz dalej pozostaje pytanie czy np. w stycznie 2010 nie będzie korzystniej kupić? i Czy dalej będą te same oferty kredytowe?
kacpi
Nowicjusz

Miejscowość: Kłodzko

24 Paź 2009, 15:50

Czy będą te same oferty kredytowe to Ci pewnie nawet w salonie nie powiedzą, a co dopiero na forum.
Ja bym kupował po nowym roku. Aczkolwiek nie myśl, że Ci cena spadnie nie wiadomo ile.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...

24 Paź 2009, 15:53

Moim zdaniem promocje wyprzedaży starego rocznika będą takie same w nowym roku jedynie na zupełnie ostatnie sztuki dadzą coś więcej lub np.nawigację gratis!
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

24 Paź 2009, 16:05

Ja bym poczekał do nowego roku a dlaczego ? Ponieważ wyprzedają samochody z poprzednich roczników i daję dość atrakcyjne prezenty takie jak np.. Nawigacja GPS, dodatkowa gwarancja, upusty itp dla tego kupił bym na początku roku.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna