Auto pod lpg

11 Sie 2024, 08:35

Witam

Poszukuje samochód który będzie użytkowany głownie jako dojazd do pracy ok. 75km dziennie ale będzie to jedyny samochód czyli oprócz pracy będzie też używany w mieście czy też gdzieś na jakieś dalsze wyjazdy. Z racji dojazdu myślałem, żeby kupić auto które będzie dobrze współgrało z lpg.
Samochód będzie cały rok stał na dworze także dobrze żeby był w miarę zabezpieczony przed rdzą.

Ogólnie szukam już auta jakiś czas i przynajmniej moim zdaniem jest ciężko coś znaleźć dobrego i w fajnej cenie- strasznie podrożały używane auta.
Rejon południowa Wielkopolska.
Budżet do 50-60k

Z aut które biorę pod uwagę to Fiat Tipo 1.4tjet i Hyundai Elantra 1.6 MPI( z tego co się orientuje to w elantrze luzy reguluje się szklankami).
Ewentualnie Astra J 1.4 turbo.
Honda , Toyota i Mazda nie wiem jak będzie z rdzą dlatego póki co ich nie uwzględniałem. Nie biorę pod uwagę samochodów 1.0 ani 1.2 turbo lub bez.

Może macie jakieś inne pomysły? Jakie jeszcze auta można brać pod uwagę?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
widmo7
Nowicjusz

11 Sie 2024, 11:24

Z Hyundaia masz silnik 1.4 Kappa porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm który będzie dobry pod LPG. Co do Toyoty to np. w Avensisie T27 masz trzy silniki benzynowe z hydraulika na zaworach które znoszą całkiem dobrze LPG to 1.6, 1.8 i 2.0 wszystkie valvematic.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sie 2024, 14:40

Za 50-60k będzie ostatni wypust avena benzyny. Tego bym się trzymał dla spokojności ducha.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Sie 2024, 18:48

Dzięki a co myślicie o tipo?
widmo7
Nowicjusz

12 Sie 2024, 18:53

Ciekawa propozycja. Duży wybór. Silnik ok. Napęd ujdzie. Elektromechanika prosta. W razie napraw bez spektakularnych wydatków. Niskie spalanie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Sie 2024, 19:28

Jeszcze znalazłem takie mitsubishi, niekoniecznie musi być ten ale ponoć mechanicznie bardzo dobre samochody z tego co czytam. Jedynie lakier słaby

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GCRkV.html
widmo7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki najlepszy samochód prowadził Jeremy Clarkson?
    Jeremy Clarkson odpowiedział na kilka pytań dla motoryzacyjnej platformy społecznościowej Drivetribe. Wśród poruszonych wątków padł temat najlepszego samochodu, jaki kiedykolwiek prowadził. Okazuje się, że słynny ...