Auto pomiędzy 25.000 a 30.000zł + dodatkowe kryterium.

03 Wrz 2013, 19:57

Witam,
jestem nowym użytkownikiem forum, a temat stworzyłem po skorzystaniu z wyszukiwarki tematów - co nie przyniosło pożądanego efektu ponieważ mam dodatkowe kryteria które chciałbym aby spełniło auto niż tylko "coś za 25 tyś".

Mianowicie przede wszystkim obecnie jeżdżę VW Polo i pora na zmianę zabaweczki na większe auto, w którym będzie miejsce normalnie dla 4 czy 5 osób więc kryterium jeden 4/5 drzwi i "większe". Dalej się wyklaruje o co mi chodzi.

Drugie kryterium, główne, chciałbym aby samochód miał napęd na tył ewentualnie /stały/ napęd na 4 koła - nie dołączany.

3cia sprawa - niech auto ma trochę mocy... 120KM, może nawet preferowane 150KM minimum.

Rodzaj paliwa? Cokolwiek co /nie jest/ gazem, ze spalaniem maksymalnym do 12 litrów na 100km bo to spokojnie mogę znieść bez zastanowienia większego. Kryterium w tym miejscu jest przede wszystkim brak awaryjności silnika i/lub samochodu.

O cenie napisałem w temacie więc jeszcze raz, preferowane - mniej niż 30 tyś. Zakupem się dopiero interesuję nie jest powiedziane ze dokonam go już dziś czy za miesiąc. Może dopiero za kilka miesięcy.

Generalnie nie jestem w żaden sposób przekonany do japońskich samochodów, i nie chcąc tu nikogo urazić, ich wnętrze wydaje się być 100 lat za innymi samochodami, a to również dla mnie ważne, wiem ze to "kwestia gustu". Zbyt dużego nie mam nawet doświadczenia z japończykami, więc może są jakieś w tej kwocie które i wyglądają ładnie.

Ah, nie chciałbym aby auto było specjalnie starsze niż 7 lat.

Na co patrzyłem i nad czym obecnie rozmyślam?
1) Audi A4 B7 Quattro, ewentualnie B6
2) Mercedes C Klasse W203 po lifcie
3) BMW Serii 3, E90 ale te wydają się jednak być droższe od innych, E46 /nie/ wchodzi w grę.
4) BMW Serii 1, najmniejsze z wymienionych ale nie pogardzę.

Macie może jakieś inne typy? Możecie coś polecić i powiedzieć z wyżej wymienionych aut jakich szukać silników albo ewentualnie na co zwracać uwagę? Jak na razie najbardziej skłaniam się ku Audicy, pomimo napędu na wszystkie 4 koła. Preferowałbym jednak na tył.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
h4tt0ri
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 1989
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW Polo 6N
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

04 Wrz 2013, 13:34

e90 - Na allegro tylko 13 sztuk z 1300 wystawionych mieści się w przedziale 30tyś(w jej górnej granicy), oprócz tego są to najstarsze i najsłabsze benzyny. Jeśli choc jedna z tych 13 sztuk będzie w stanie średnim to będzie dobrze. Masz po prostu za maly budżet.

BMW serii 1. Tutaj już troche lepiej ale też na więcej niż stosunkowo slaba benzyne nie masz co liczyć. Raczej kilka sztuk będziesz musial obejrzeć zanim znajdziesz coś sensownego.

Mercedes i audi osiągalne - jednak też w dolnej granicy cenowej.

Ogolnie celujesz troche ponad miare. Twój budżet obejmuje głównie najtańsze egzemplarze które nie są tanie ze względu na dobre serce sprzedającego a jakieś konkretne wady o których dowiesz się "przypadkowo" na stacji diagnostycznej.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

04 Wrz 2013, 17:01

Zgadza się, ale tak jak zaznaczyłem, nie planuję auta kupować już dziś czy za miesiąc, zakładam ze na wiosnę może trochę stanieją a może nie.

Nie mniej jednak fakt, odłóżmy na bok E90 i Serię 1, nie wiedzieć czemu są one najdroższe (1 szczególnie mnie dziwi).

Ale audi B7 już widziałem więcej sztuk, szczególnie Avant, Sedanów jest dość mało, a B6 już jest całkiem dużo w tym przedziale, gorzej że mało jest wersji Quattro...
h4tt0ri
Nowicjusz

04 Wrz 2013, 17:18

b7 może uda się znaleźć, szukaj silnika 1.8T. 2-litrowe diesle niestety są dość awaryjne(zarówno 140(te z reguły sa najtańsze z wszystkich sztuk na allegro) jak i 170km) a roczniki w których zniwelowano problemy wykraczają poza Twój budżet. Jeśli stwierdzisz, że nic sensownego w takim budżecie ustrzelić nie możesz to możesz pokusić się o b6 w S-line na full opcji. Gwarantuje Ci, że będzie wyglądać i jechać lepiej niż jakieś b7 w biednej wersji.

Poniższe linki podglądowe. Jak widać, nowsze nie oznacza lepsze ;-)

b7 [link do oferty na Allegro wygasł]
b6 [link do oferty na Allegro wygasł] - popularny silnik, profesjonalny chip za 1500zł i masz 160-170km które wystarczą do bardzo dynamicznej jazdy.

Jesteś pewien, że Quattro jest Ci niezbędne? pamiętaj, że to duże auto z niezłym rozstawem osi, opon nie masz tam jak w polo ;-) trzyma się drogi bardzo dobrze. Jak nie mieszkasz w tatrach to nie będziesz miał problemu zimą ;-)
DauK
Początkujący

06 Wrz 2013, 19:29

Właśnie rozważam dokładnie to co napisałeś to wydaje się sensowne rozwiązanie. Quattro nie jest niezbędne, tylni napęd też, ale podejrzewam że mogłoby być trochę więcej frajdy, ale mam inne pytanie.

Czy kupię auto w "dobrym stanie" za taką kwotę?
Już tłumaczę, co znaczy dla mnie "dobry stan". Jako w tej chwili główny wyznaczki zakupu auta jest dla mnie pozytywna odpowiedź na pytanie "czy wsiadłbym do auta od tak i mógł pojechać daleko (przykładowo do Monachium) i z powrotem bez obaw że coś się stanie po drodze?"
Oczywiście, wiadomo że wypadki chodzą po ludziach i że wszystko może się stać w najmniej oczekiwanym momencie, ale mówimy tutaj ogólnie. Rocznie robię około 8-10 tyś km, z czego raz lub 2 razy do roku zdarzają mi się wyjazdu o długości od 1 do 4 tysięcy kilometrów na raz. Jako że jak patrzę na moje obecne auto wiem że nie ma szans abym nim pojechał do Francji i z powrotem, zwykle na takie wyprawy wypożyczam auto. Chciałbym to zmienić, stąd też poiwyższe pytanie "czy taki budżet wystarczy na A4 w tak dobrym stanie" i idąc dalej, czy B6 nie są po prostu za stare ażeby mówić o nich "wystarczająco niezawodne"?
h4tt0ri
Nowicjusz

07 Wrz 2013, 14:15

Starsze auta nieraz są lepsze niż te nowe. Może coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak często kierowca powinien badać wzrok?
    Jak często kierowcy badają wzrok? Zwykle, gdy ubiegają się o prawo jazdy. Później, jeśli na tym etapie nie stwierdzono wady wzroku, nie mają już takiego obowiązku i mogą bagatelizować nieostrość widzenia. Kierowcy ...

08 Wrz 2013, 00:09

h4tt0ri napisał(a):"czy taki budżet wystarczy na A4 w tak dobrym stanie" i idąc dalej, czy B6 nie są po prostu za stare ażeby mówić o nich "wystarczająco niezawodne"?

Rok produkcji niekiedy nie ma nic wspólnego z bezawaryjnością. Wiadomo, im mniej lat, tym większa szansa na mniejszy przebieg i ogólną amortyzację samochodu.Natomiast nie jest to regułą i nie sugerowałbym się tym jako priorytetem. Mam w rodzinie 11 letni samochód z przebiegiem 55tyś km(od nowości). i Uwierz mi, że wolałbym w trasę 2-3tyś km pojechać nim, niż 3 letnim samochodem z floty który ma przebieg 300tyś km.
I idąc dalej, tak, za 30tyś da się znaleźć sensowny samochód z w/w który przeleci taką trasę bez problemu. Tym bardziej, że nie szukasz kosiarki a dość komfortowego samochodu który do tras jest też przystosowany.
DauK
Początkujący