Auto prycha, dusi się, spada z obrotów i gaśnie na zimnym

18 Gru 2022, 14:13

Witam, przechodząc do sedna, ponieważ bardzo zależy mi na czasie. Posiadam hyundaia getza 1.1 z 2003 roku w gazie. Auto przez 8 lat sprawowało się bez zarzutu dopiero jakieś 3-4 tygodnie temu samochód zaczął poszarpywać na gazie i gasnąć na zimnym np. podczas wyjeżdżania z garażu. Pojechałem do gazownika, bo myślałem, że jest z tym problem, coś wyregulował, wymienił filtr i powiedział, że może być do wymiany parownik. Minęły z 2 tygodnie przyszły mrozy i samochód po odpaleniu na zimnym chyba zaczął chodzić na 3 gary nawet na benzynie prychać, dusić się, spadać z obrotów i gasnąć. Pomaga przegazowanie i kilkukrotne odpalenie. Czasem z wydechu słychać taki dziwny odgłos, wypluwa jakieś brudy i dymi, czego nigdy nie robił. Po jakimś czasie zaczyna chodzić, ale nierówno. Wymieniłem czujnik temperatury płynu, bo wyczytałem, że to może być problem — nic nie dało. Jutro jadę po świece (które zawsze wymieniam co 20 tysięcy) i przewody, które przejechały już na gazie 110. Co jeszcze mogę zrobić sam tanim kosztem? Pobliskie serwisy mają terminy na za dwa tygodnie a mi potrzebne auto do pracy. Dodam, że od jakiegoś czasu zaczął dużo spalać i tracić moc. Aha i jeszcze wymieniłem 2 tygodnie temu akumulator, bo nie chciał odpalać, pomogło na dwa dni. Pasek alternatora też piszczał (może ma to jakieś znaczenie).

Z góry dzięki
Rosomakus
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

19 Gru 2022, 10:31

W pierwszej kolejności spróbuj wyłączyć całkowicie przełączanie na gaz i pojeździj tak jeden, dwa dni i zobaczy czy nie będą pojawiały się problemy.

Rosomakus napisał(a):Jutro jadę po świece (które zawsze wymieniam co 20 tysięcy) i przewody, które przejechały już na gazie 110
No to przewody mają spory przebieg jak na jazdę na LPG. Zmień je i świece i daj znać czy coś się zmieniło ale proponuję na razie sprawdzać zachowanie silnika tylko na benzynie.

Co do samego spalania to przy obecnie niskich temperaturach na zewnątrz trzeba się z tym liczyć nawet jak wszystko jest ok z silnikiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2022, 16:07

Kurcze nie mieli na stanie, zamówiłem na jutro. Ogólnie to on na benzynie też tak chodzi jakby na 3 gary albo aż tak nierówno, że mi się wydaje. Jak próbuje nim ruszyć, to spada z obrotów i gaśnie, a nie chce nagrzewać do jazdy, odpalając co chwila i przegazowując, bo jeszcze coś innego pójdzie. Autko zaczęło więcej spalać już od około 2 miesięcy. Dam znać jutro po podmiance.
Rosomakus
Nowicjusz

20 Gru 2022, 16:38

Nic nie dało :/ patrzyłem czy daje iskrę.. Daje na 4, samochód dalej gaśnie po 15-20 sekundach mimo wymiany świec, kabli, aku, czujnika temperatury płynu i chodzi nierówno, teraz się trochę ociepliło to już w ogóle powinno być lepiej. Co byście doradzili? Po dobrym rozgrzaniu chodzi jako tako ale rano pewnie znowu będzie problem..
Rosomakus
Nowicjusz

21 Gru 2022, 14:16

Problemy są na LPG czy na PB? Jak jest zimny, to odpalasz na benzynie? I silnik chodzi na benzynie aż sie nagrzeje, czy od razu, na zimny przełączasz go na LPG? Zawór na butli zakręcałeś i jeździłeś na samej benzynie jak radził Rokiko?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2022, 14:37

I na jednym i na drugim chodzi nierówno i gaśnie, myślałem, że to problem z gazem więc odpalałem na samej benzynie, ale nie ma różnicy, do czasu aż się nagrzeje, później odpala ok, tak przez 3 h od nagrzania, aż znowu zrobi się zimny. Wczoraj na zimnym jeszcze coś przez chwilę grzechotało, ale przestało
Rosomakus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu?
    Zainwestowanie w tuning samochodu może mieć wiele korzyści i może być ciekawym doświadczeniem dla miłośników motoryzacji. Poniżej przedstawiam kilka argumentów, dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu: ...

21 Gru 2022, 14:44

Podłączyć pod kompa i sprawdzić błędy.
Trzeba sprawdzić co jest powodem gaśnięcia - czy przestaje pracować pompa paliwa, czy zanika iskra czy jeszcze coś innego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Gru 2022, 11:55

Pojechałem do gazownika i na gwarancji ustawił wyższą temperaturę, pousuwał błędy i śmiga. Mogłem od razu te zawór zakręcić i sprawdzić, ale myślałem, że samo wyłączenie gazu wystarczy zresztą i tak w domu bym nic nie zrobił a kable, świece i czujnik profilaktycznie to i tak trzeba było wymienić. W każdym razie dzięki za pomoc.
Rosomakus
Nowicjusz