Auto przedział 30-40tys zł przesiadka po BMW E46

16 Sty 2022, 21:34

Panowie po głębszej analizie wybrałem finalnie dwa modele

1.Giulietta 1.4 170km lub 1.75tbi 225km zależy,które auto będzie w dobrym stanie podczas oględzin swoich jak i zleconych

2.Seat Leon III 1.4 tsi 140km lub 150km też zależy która wersja.Auta szukam benzynki na moje przebiegi diesel odpada.

Chciałem jeszcze od tak podpytać gdyby ktoś mógł powiedzieć jak na tle alfy i seata wypada taka np toyta
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Toyota też mi się podoba tylko,że jak to Japończyk blacha pewnie gorsza niż w seacie czy alfie? :)

aha i Panowie powiedzcie z własnego doświadczenia czy te auta wystawione na otomoto/allegro to 99% miny itp? każdy Handlarz co sprowadza auta z Niemiec np to już wiadomo,ze coś z tym nie halo będzie? tak samo auta ze Szwajcarii bogate wyposażenia silniki duze tylko ponoć Szwajcar dobrego auta nie odda..
nikoc999
Nowicjusz

16 Sty 2022, 21:57

nikoc999 napisał(a):każdy Handlarz co sprowadza auta z Niemiec np to już wiadomo,ze coś z tym nie halo będzie? tak samo auta ze Szwajcarii bogate wyposażenia silniki duze tylko ponoć Szwajcar dobrego auta nie odda..

Po studencku...farmazony :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Sty 2022, 22:01

czyli? że jest szansa iż auto będzie ok a nie po wypadku itp mimo,że od handlarza? bo są auta na mobile.de ale nie znam jezyka by tam jechać i dogadać się kupić itp więc szukam raczej w PL

i odpowie ktoś co sądzicie o Toyocie tej co podałem? jak ona wypada na tle Alfy i seata? bardzo bym prosił o odpowiedz :)
nikoc999
Nowicjusz

16 Sty 2022, 22:05

nikoc999 napisał(a):Toyocie tej co podałem? jak ona wypada na tle Alfy i seata? bardzo bym prosił o odpowiedz

Zamulacz, z rdzą w miarę ok. Poprawnie i stabilnie rynkowo.
szybki
Moderator - Tuning

19 Sty 2022, 17:54

oki rozumiem Panowie kurde a jeszcze powiedzcie mi co według was będzie najłatwiej znalezc w stanie perfekcyjnym

1.Leon III tsi 1.4 140/150km
2.Giulietta 1.4 170km
3.Volvo v40 d2 1.6 115km lub 2.0 190km

wszystko do kwoty 47tys zł :) wszystkie trzy mi się podobają i nawet bardzo zaczęło Volvo tylko w przypadku Volvo do 47tys zł zostaje mi diesel 1.6 115km a leon i alfa benzyna :)

przebiegi 100km tygodniowo

Panowie jeszcze dodam w budżecie do 46tys często przewija się auto Honda 9 o cos takiego

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Honda ma dobry sprawdzony silnik 1.8 140km ale ponoć wersja 9 to blacha z papieru w porównaniu z wersją 8 lakier cieniutki.Generalnie auto też wydaje się fajne ale znów nie wiadomo jak z korozją takiej hondy a dla mnie prioryter to auto,które fabrycznie zostało najlepiej zabezpieczone antykorozyjnie z modeli podanych wyżej :)
nikoc999
Nowicjusz

19 Sty 2022, 18:58

nikoc999 napisał(a):mi co według was będzie najłatwiej znalezc w stanie perfekcyjnym

nic w tym stanie nie znajdziesz. w każdym używanym aucie zawsze jest coś do zrobienia i nie ma na rynku takich samochodów
no chyba że napiszesz co to jest dla Ciebie stan perfekcyjny.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

19 Sty 2022, 19:41

generalnie blacharka auto nie malowane,szpachlowane cudowane. Fabryczny lakier bez rdzy nadwodzia jak i podwozia.A jak już to jak wspomniałem na częściach wymiennych typu wahacz itp.Bo z mechaniką sobie poradzę.Ale też nie chce wpaść w sytuację,że wydam 47tys np na volvo a za tydzien do roboty dwumas, turbo.47tys to zakładam budżet taki gdzie wyjdą drobne rzeczy do roboty jakiś wahacz,czujnik czy inne tego typu ale nie od razu z grubej rury :) dlatego nie mam kogo się spytać to pytam tu 3 modele alfa,seat,volvo które z nich będzie najmniej narazone na korozję,które kupi się szybciej/łatwiej w stanie bardzo dobrym
nikoc999
Nowicjusz

01 Lut 2022, 21:01

Panowie odświeżę temat jeszcze dalej szukam auta w sensie rozglądam się bo sam nie wiem co chce i powiedzcie mi tak bo wybrałem sobie definitywnie

1.Megane III Coupe 2.0tce 180km tylko zbyt wiele ich nie ma więcej jest ich na mobile.de niż otomoto

2.Alfa Romeo Giulietta 1.4t 170km i tu pytanie.. jak z kulturą pracy takiego silnika?pytam bo sąsiad ma vw polo 1.2 i nawet nie słychać,że silnik chodzi natomiast jak oglądałem na YT jak alfa miała uruchomiony silnik mowa o 1.4t to tak jakby hmm kosiarka.. wydaje się,że 2.0d 150km diesel bmw miał chyba lepszą kulturę pracy dlatego też rozglądałem się za wersją 1.8 225km ale też ich mało jest.Najwięcej jest 1.4T

3.No i tutaj znów ciągnie mnie do marki bmw generalnie podoba mi się takie bmw

[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko,że to jest 116i są też 117i 170km

Z wyglądu podobają mi się wszystkie.Słyszałem,że ''renówki'' mają zaś bardzo dobrą blachę

Po przemyśleniach musi być to samochód,który ma minimum 150km pojemność nie większa niż 2.0
Ta alfa idealnie pasuje tylko nie wiem jak z pracą silnika tego 1.4 jak kultura pracy ma się np do bmw 116/117i lub megane 2.0 180km?

bo tez nie chce wywalić do 48tys zł i kupić kosiarkę :)

Auta,które wymieniłem wszystkie mi się podobają z wyglądu.Kwestia tylko na którym z podanych modeli najlepiej się skupić bo szukanie ''chaotyczne'' moze reno? może bmw? to nie wiadomo co szukać.

Najważniejsze! żeby nie trzeba było ciągle dłubać przy aucie chodz lubię.Renault biorę pod uwagę też ze względu na to,że blacharka w nich jest dobra.Często widze megane i inne i nigdzie ruda nie żre auta.

Jako,że to Polska to pytanie w sumie czy jest sens skupiania się na egzemplarzach sprowadzonych z Niemiec/Szwajcarii? wolę dać 40tys za megane III ale całe w ori lakierze niż 45 za bmw malowane-szpachlowane.Przykładowo interesuje mnie auto megane III 2.0 180km na stronie mobile.de w autohausie kosztuje po przeliczeniu 44tys zł fajna wersja natomiast w PL najdroższa to granice 30tys zł i nie ma w czym wybierać bo wszystko 1.4tce przewaznie.Tylko,że kupując takie auto np z DE pewnie z 5 tys to same koszta typu transport opłaty itp
nikoc999
Nowicjusz

01 Lut 2022, 21:43

nikoc999 napisał(a):2.Alfa Romeo Giulietta 1.4t 170km i tu pytanie.. jak z kulturą pracy takiego silnika?pytam bo sąsiad ma vw polo 1.2 i nawet nie słychać,że silnik chodzi natomiast jak oglądałem na YT jak alfa miała uruchomiony silnik mowa o 1.4t to tak jakby hmm kosiarka.. wydaje się,że 2.0d 150km diesel bmw miał chyba lepszą kulturę pracy dlatego też rozglądałem się za wersją 1.8 225km ale też ich mało jest.Najwięcej jest 1.4T

Chyba jednak się nudzisz :mrgreen:
Tia rozglądałeś się za 1,8 bo na YT kultura pracy była lepsza niż 1,4 dobrze że Ci się YT nie zawiesił bo alfa by odpadła :D

nikoc999 napisał(a):.No i tutaj znów ciągnie mnie do marki bmw generalnie podoba mi się takie bmw

[link do oferty na Allegro wygasł] ... 1734832940

tylko,że to jest 116i są też 117i 170km

Tak czytając to co piszesz, myślę sobie że lepiej odpuścić takie kible jak bmw :ok: Trzeba mieć wiedzę i mechaników :ok:
szybki
Moderator - Tuning

01 Lut 2022, 22:01

nikoc999 napisał(a):Ta alfa idealnie pasuje tylko nie wiem jak z pracą silnika tego 1.4 jak kultura pracy ma się np do bmw 116/117i lub megane 2.0 180km?

Jeździłem takim autem u znajomego na komisie, bo taką sprowadzili , miała dosyć mały przebieg, około 120 000km , no i całkiem przyjemnie , ale autko jest dosyć nisko zawieszone, więc trzeba bardzo uważać na krawężniki wszelkiego rodzaju, co do silnika ja nie miałem żadnych zastrzeżeń i pracował naprawdę OK. ..był właśnie w tej wersji 170KM, ....z tym że taka moc to chyba dopiero gdzieś na b. wysokich obrotach i na jakimś tam trybie sportowym ? tam były 3 tryby jazdy z tego co pamiętam.Tam na dole jest taki przełącznik
toyman40
Stały forumowicz

26 Lut 2022, 19:24

Witam odświeżę temat Panowie brałem pod uwagę auta

volvo v40 d2 1.6T 150km ale budżet 45k to za mało
bmw f20 116/118d wizualnie ok ale rozrządy siadają szybko i kupa roboty wyjmowanie silnika do wymiany itp
Renault megane coupe III gt line 2.0 tce ciezki do znalezienia.1.4tce jednak nie chce w dodatku zbyt mały bagażnik ma.
Gdzieś tam przewinęło się audi a5 2.0tdi ale to też większość aut widać zmęczona

Więc finalnie do kwoty 45tys zł zostały mi

1.Leon III 1.4tsi 122/125km lub 140km tylko,że w kwocie 45 prędzej wybierze się 122 lub 125km wersja oczywiście FR

2.Alfa Giulietta 1.4t 170km

3.Raczej odrzucę ale póki co dodam a3 8p tylko,że tutaj jest 1.6 mpi 101km lub 2.0tdi 140km.Diesla wolałbym już nie brać na moje przebiegi.

Więc raczej będzie to seat lub alfa.Różnica znaczna bo seat 1.4 np 125km a alfa 1.4t 170km tylko,które z nich znajdzie się bezwypadkowe.
W sumie podoba mi się alfa i seat praktycznie na równi :)
nikoc999
Nowicjusz

13 Mar 2022, 20:36

Panowie powrócę do tematu póki co nic nie kupiłem jeszcze bo nie wiem co ten Putin wymyśli czy jakiej rakiety nie wyślę do nas hah

ale wracając do tematu.. ogólny budżet na auto+pakiet startowy to 52tys zł wiec auta szukam tak maks.. do 48tys zł

słuchając rozumu to wypadało by kupić skodę rapid.. diesel 1.6 i maskę otwierać do dolania płynu spryskiwaczy.
Leon III ok.. z zewnątrz ładny ale w środku istny plastik w koło.. golf lepiej w środku wygląda..
Alfa Giulietta jeszcze ciągle brana pod uwagę..

Pierwsze moje auto audi za 10tys zł a4 b5 1,6 + lpg :) czasy gdzie gaz był po 1.80zł :) miałem 2 lata je
Po audi bmw e46 320d około 9 lat

I tak bije się z myślami.Nie mam swojej rodziny/dzieci itp więc auto głównie dla mnie wiek mój 30 lat :)
Generalnie podoba mi się:

1.Audi a3 8p lub ta nowsza 8v
2.BMW F30 ostatnio mi się spodobało lub seria 1 f20 badz e92 :) ale tutaj już rocznik w sumie najstarszy
3.Audi A5 coupe,które mocno za mną chodzi :) ale znów silnik 2.0 tfsi 211km pije litrami olej a remont gruba kasa.. więc zostaje a5 coupe 2.0tdi...

Rozum mówi by kupić coś jak leon III,Skoda rapid,Giulietta
Bardziej cieszyło by mnie takie a5 niż skoda rapid :) a5 dwudrzwiowe wygląda kozacko :) to znów silniki mina..

Dając te 48 a nawet w porywach 50koła za auto chce auto gdzie nie trzeba po nocach z laptopem siedzieć non stop albo pod autem leżeć godzinami :) swoje w e46 się wyleżałem :)
nikoc999
Nowicjusz

14 Mar 2022, 10:47

Im dłuzej szukac tym bardziej się rozstrzeliwujesz.

Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie czy chcesz auto do lansu
czy mieć spokój.

Nawkładałeś się w e46 a gwarantuje Ci, że e92 a tymbardziej f30 są większymi skarbonkami.

Określ priorytety a ludzie Ci ewentualnie pomogą wybrać bo na razie sam chyba nie wiesz czego szukasz w aucie :)
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

14 Mar 2022, 13:18

Jak wyżej - przemyśl czego chcesz, albo pogadaj z kimś bliskim. Serio mówię :D

Chcesz frajdy to bierz to co Ci się podoba i przygotuj się na to, że będziesz łożył kasę. E46 o ile nie było zajechane to nie jest wcale drogie w utrzymaniu porównując do F30...

Może zamiast BMW lepiej iść w "usportowionego" kompakta z turbo? Będzie w miarę tanio, moc do wyprzedzania również, tylko lansu brak.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Mar 2022, 15:45

galakty napisał(a):przemyśl czego chcesz

Niedługo minie trzy miesiące tych przemyśleń jednak niezmiennie "cztery pierścienie robią wrażenie"
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km