REKLAMA
Witam Serdecznie Panowie.Od 6lat miałem bmw e46 dwulitrowy diesel 150ps 2002r.Auto sprzedałem auto było bardzo doinwestowane mechanicznie niestety nie mogłem dłużej patrzyć na rdzę która z każdej strony wychodziła mimo oryginalnego lakieru.Zraziłem się do marki bmw przez te lata( w e46 w większości ruda je tłamsi)
Będę za około 2mc dysponował budżetem na samochód w przedziale 30-40tys.Mam sobie kupić auto tylko odgórnie powiedziane ani bmw ani audi.Najciężej kupić te auta bo młodzi chcą się lansować audi i bmw wiec handlarze musza sprostać oczekiwaniom i ściągają perły jedna za drugą
Miałem audi a4 b5 1.6 silnik 8 zaworów i powiem tam nic praktycznie nie było do roboty.Auto śmigało i drobne naprawy.BMW wyciągnęło tysiącami od głowic po skrzynie,mosty,wały i jeszcze jeszcze jeszcze i dalej coś nie halo było zawsze.
Budżet 30-40tys raczej bezpośrednio na auto.Pakiet startowy to później będzie oddzielnie auto może po zakupie sobie mc postać.Generalnie jeszcze nie skupiałem się zbytnio nad tym co bym chciał kupić jedynie tak wizualnie jak przejrzałem allegro to wybrałem takie auta ale to tylko wstepnie muszę na żywo zobaczyć jak wnętrza wyglądają tych aut itp.Podam wam modele i moze ktoś doradzi które wykluczyć które dobre,który silnik dobry zły itp.
Przykładowe z allegro:
VW Scirocco 1.4 podoba mi się sylwetka
[link do oferty na Allegro wygasł]
Alfa Romeo Giulietta 1.4T 170km
Renault Megane 1.6 110 Coupe też mi się podoba bardzo
Seat Ibizia (coś takiego tylko silnik 1.4)
VW Tiguan 2.0 tylko to chyba drogie w utrzymaniu auto
Opel astra 1.4t 140km
Generalnie najbardziej podoba mi sie 1.Scirroco 2.Alfa 3.Megane
Chciałbym aby auto było w miare bezawaryjnie.Pasek rozrządu czy łańcuch? wydaje mi się pasek bo szybciej łatwiej wymienić? czy się myle? bo np rozrząd w bmw to trzeba prawie głowice ściągać itp by zmienić..
i najważniejsze auto najmniej narażone na rdzę.Żeby nie opierdziela rdza auta.Żeby tym pośmigać kilka lat zanim coś ewentualnie wyjdzie.
Silnik od 1.4 do 2.0
Moc miałem audi 110km i bmw 150km więc moc nie mniejsza niż te 90/100km.Auto najlepiej czterodrzwiowe ale i dwudrzwiowym scirroco lub megane nie pogardzę Silnik raczej diesla odrzucam.Wolałbym benzynkę.
Co byście polecili z tego co wymieniłem a co odrzucili?
Z góry dziękuje za opinie