Auto przedział 30-40tys zł przesiadka po BMW E46

28 Gru 2021, 15:58

Witam Serdecznie Panowie.Od 6lat miałem bmw e46 dwulitrowy diesel 150ps 2002r.Auto sprzedałem auto było bardzo doinwestowane mechanicznie niestety nie mogłem dłużej patrzyć na rdzę która z każdej strony wychodziła mimo oryginalnego lakieru.Zraziłem się do marki bmw przez te lata( w e46 w większości ruda je tłamsi)

Będę za około 2mc dysponował budżetem na samochód w przedziale 30-40tys.Mam sobie kupić auto tylko odgórnie powiedziane ani bmw ani audi.Najciężej kupić te auta bo młodzi chcą się lansować audi i bmw wiec handlarze musza sprostać oczekiwaniom i ściągają perły jedna za drugą :)
Miałem audi a4 b5 1.6 silnik 8 zaworów i powiem tam nic praktycznie nie było do roboty.Auto śmigało i drobne naprawy.BMW wyciągnęło tysiącami od głowic po skrzynie,mosty,wały i jeszcze jeszcze jeszcze :) i dalej coś nie halo było zawsze.

Budżet 30-40tys raczej bezpośrednio na auto.Pakiet startowy to później będzie oddzielnie auto może po zakupie sobie mc postać.Generalnie jeszcze nie skupiałem się zbytnio nad tym co bym chciał kupić jedynie tak wizualnie jak przejrzałem allegro to wybrałem takie auta ale to tylko wstepnie muszę na żywo zobaczyć jak wnętrza wyglądają tych aut itp.Podam wam modele i moze ktoś doradzi które wykluczyć które dobre,który silnik dobry zły itp.

Przykładowe z allegro:
VW Scirocco 1.4 podoba mi się sylwetka
[link do oferty na Allegro wygasł]

Alfa Romeo Giulietta 1.4T 170km

Renault Megane 1.6 110 Coupe też mi się podoba bardzo

Seat Ibizia (coś takiego tylko silnik 1.4)

VW Tiguan 2.0 tylko to chyba drogie w utrzymaniu auto

Opel astra 1.4t 140km

Generalnie najbardziej podoba mi sie 1.Scirroco 2.Alfa 3.Megane
Chciałbym aby auto było w miare bezawaryjnie.Pasek rozrządu czy łańcuch? wydaje mi się pasek bo szybciej łatwiej wymienić? czy się myle? bo np rozrząd w bmw to trzeba prawie głowice ściągać itp by zmienić..

i najważniejsze auto najmniej narażone na rdzę.Żeby nie opierdziela rdza auta.Żeby tym pośmigać kilka lat zanim coś ewentualnie wyjdzie.
Silnik od 1.4 do 2.0
Moc miałem audi 110km i bmw 150km więc moc nie mniejsza niż te 90/100km.Auto najlepiej czterodrzwiowe ale i dwudrzwiowym scirroco lub megane nie pogardzę :) Silnik raczej diesla odrzucam.Wolałbym benzynkę.
Co byście polecili z tego co wymieniłem a co odrzucili?

Z góry dziękuje za opinie :)
nikoc999
Nowicjusz

28 Gru 2021, 16:06

Z tych aut co podałeś brałbym Alfę 1.4 170km. Jeździłem tym i pewnie bym kupił gdyby bagażnik był większy :)

1.4 tsi sprzed modernizacji (-2012r) to raczej śmietniki.
Astra 1.4T spoko ale ja bym szukał 1.6 T
Megane 1.6 ok, ale po przesiadce z 2.0l diesla od bmw będziesz się męczył z taką mocą, uwierz mi.

Swoją drogę zdecyduj się co chcesz i czego potrzebujesz bo z jednej strony malutka ibiza lub 3-drzwiowe scirocco, a z drugiej strony spory suv jakim jest Tiguan. W dodatku przesiadka z E46 :D

Alfa jak Ci się podoba, to bardzo mocny zawodnik :ok: System multiair może wymagać w pewnym momencie wyczyszczenia lub naprawy, ale to może a nie musi. W Julce chyba poprawili żywotność tego modułu w stosunku to np Fiata Bravo.

Z megane to możesz patrzeć za 2.0 Tce, 180km chyba. Pali trochę ale łatwo przerobić na lpg a wtedy koszta paliwa będą niskie.

Aha, patrz z przymrużeniem oka na takie serwisy jak autohero, aaa auto itd. Nie mówię, że nie można tam kupić fajnego auta... Ale na pewno nie jest to łatwe. Często obiecują złote klamki, a na końcu jest rozczarowanie.
Kupić tanio, sprzedać drogo to ich motto.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Gru 2021, 16:29

właśnie chodzi za mną 1.Alfa 1.4t 170km tylko słyszałem o tym multiair że lub się psuć i nie wiadomo jak duża kwota za naprawę bedzie tego..

i drugie auto jeszcze to taka megane

i nie wiesz kolego które auto najmniej będzie na rudą narazone?
tylko,żeby był silnik 1.6 110km.

Alfa mi się podoba tylko jakoś tak wolałbym żeby nie było w aucie turbiny :) dwumasy o ile da się jeszcze auto bez kupić xD coś na zasadzie audi a4 b5 1.6 gdzie nie było dwumasy,turbiny 1.6 101km i wsio :) tylko w jakiejś młodej budzie te 1.6 101/110km aczkolwiek nie wykluczam i alfy :)

i nie wiesz kolego które auto najmniej będzie na rudą narazone?
alfa? megane?
nikoc999
Nowicjusz

28 Gru 2021, 16:38

Jeśli chcesz coś prostego/taniego w utrzymaniu to kupuj kię ceed/hjundaja i30 i sprawa załatwiona
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Gru 2021, 16:42

Niezły kolega ma rozstrzał :D 105 koni vs 170? albo Ibiza i Tiguan, a do tego wolnossące Megane 110 koni...
Paradoskalnie Tiguan będzie tańszy w sewisie niż to Scirocco.
Też jestem za Alfą a jak Megane to 1,4 Tce lub 2,0 (bardziej pasuje do reszty)
nikoc999 napisał(a):Alfa mi się podoba tylko jakoś tak wolałbym żeby nie było w aucie turbiny
dlatego większość aut które podałeś mają turbo? :D
Jeremias
Początkujący

28 Gru 2021, 16:54

hehe no własnie dlatego raczej będę myslał nad alfą albo megane tym 1.4tce :)
nikoc999
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...

28 Gru 2021, 18:05

1.4 tce to loteria, nie jest to wcale taki bezawaryjny silnik jak niektórym się wydaje. 2.0tce znacznie bezpieczniejsze.
Jak bym miał brać megane 1.4 tce to już na pewno wolałbym tą Alfę.

Jak chcesz proste auto bez turbo to megane 3 1.6 ok.
Jak coś innego to masz jeszcze Hyundaia i30 II/Kia Ceed II 1.4/1.6mpi
Focus III 1.6 też będzie ok
Toyota auris 1.6/1.8 też ok

Każde z tych aut gnije podobnie. Nie powinno być źle, ale i tak warto zrobić sobie przed następną zimą zabezpieczenie antykorozyjne.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Gru 2021, 18:47

To już któraś generacja Multiair, w AR nie bałbym się wziąć silnika z tym modułem. Zaś astre lepiej szukać z 1.6t, w mniejszych osiągi są przeciętne bo auto swoje waży.
Gość114260

29 Gru 2021, 10:57

nikoc999 napisał(a):BMW wyciągnęło tysiącami od głowic po skrzynie,mosty,wały i jeszcze jeszcze jeszcze i dalej coś nie halo było zawsze.

Co byś nie wybrał może być tylko lepiej :ok: A pomyśleć że fani bmw e46 nazywają ostatnim normalnym bmw :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Sty 2022, 18:31

Panowie może ktoś doradzi bo tak zastanawiałem się trochę kurcze miałem e46 tyle lat auto podobało mi się wizualnie bo ładny polift na xenonie + w środku również ok 0 plastiku praktycznie.Deska rozdzielcza itp wszystko dość miękkie :roll: zaś jak oglądam auta Citroeny C5,Pyżoty xd to wszędzie wszystko z plastiku nawet Tiguan.Tak to wygląda jak u kuzyna w reno clio 1.2 z 2001r :) a jak kupię auto to nie na rok/dwa tylko pewnie jak bmw do może 7,8lat jak dożyje xd dlatego nie chciałbym,żałować że kupiłem coś znów słabego co nie jedzie itp.

Kompletnie nie wiem co kupić.Bmw mi się podoba seria 1 ale bmw mówimy nie :) audi w teori wykluczyłem aczkolwiek myślałem nad czymś takim :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

1.6 benzyna 8v 102km (audi a4 b5 miałem 1.6 8v 101)
ale nie wiem jak taka audi wypad na tle np Alfy 1.4t 170km vs hmm megane 1.4tce coupe bo jakoś nic innego szczególne mi w oko nie wpada

no i jedynie jeszcze taki seat leon

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najważniejsze :
-najmniej narażone na korozję
-moc od 100km w górę :)
-auto nie droższe w utrzymaniu niż E46 2.0D 150km
-żeby w środku nie straszyło samym plastikiem :D :)
Żeby w kwocie 30-40 kupić ładne z wyglądu :) e46 miało 18lat ale polift w czarnym kolorze na ładnej feldze z xenoem wyglądał dalej zacnie :)

Liczę się juz z tym,że nowe auta są naszpikowane od turbin po dwumasy itp i tego się nie uniknie.Dlateg oz modeli które wymieniłem które radzicie odrzucić a które brać pod uwagę? bardzo bym prosił o odpowiedz dla przypomnienia

1.Audi a3 1.6 102km
2.Alfa Romeo 1.4t 170km
3.Meagne Coupe 1.4tce
4.Seat leon 1.4

Raczej stawiałbym na benzyniaka aczkolwiek taki leon jak w ostatnim linku sa i wersje 1.6 tdi 105km
aha moje przebiegi to sporadycznie w tygodniu po 50km w jedną stronę.Generalnie w miesiacu może z 400km :) dlatego nie wiem czy diesel dobry :)

z góry dzięki za odpowiedzi :ok:
Ostatnio edytowany przez nikoc999, 01 Sty 2022, 18:44, edytowano w sumie 1 raz
nikoc999
Nowicjusz

01 Sty 2022, 18:34

Nie ma to jak wrzucić do jednego wora 1.6 MPI i turbobenzynę o mocy 170 koni.

Ty wiesz czego chcesz, czy tak nie bardzo?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sty 2022, 18:49

właśnie nie bardzo..

z wyglądu Alfa na równi z Seatem tym nowym mi się podoba
potem Megane i Audi

Jakoś powiem przyzwyczaiłem się do mocy 150km w bmw i jeszcze powiem szczerze po 7 latach już by chciało sie chipa.. więć nei wiem czy to dobry pomysł znów 100km..

tylko,że jeśli auto ma być bez rdzy.. ale słabsze 1.6 a z rudą 2.0 to wolę 1.6
Pierwszy aspekt to wygląd+rdza który najmniej narażony drugi moc nie mniejsza niż 100km
nikoc999
Nowicjusz

01 Sty 2022, 18:52

100 koni w 1.6 MPI to porażka będzie. Gdyby to chociaż turbobenzyna była albo diesle + chip, ale nie wolnossak.

Do tego nowsze auta ciągle tyją, więc jest gorzej niż w takim Golfie 4. Pali też sporo bo się męczy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sty 2022, 19:07

nikoc999 napisał(a):właśnie chodzi za mną 1.Alfa 1.4t 170km tylko słyszałem o tym multiair że lub się psuć i nie wiadomo jak duża kwota za naprawę bedzie tego..

ok,. 3000zł
[quote="nikoc999"] bo ładny polift na xenonie + w środku również ok 0 plastiku praktycznie.Deska rozdzielcza itp wszystko dość miękkie :roll: zaś jak oglądam auta Citroeny C5,Pyżoty xd to wszędzie wszystko z plastiku nawet Tiguan.[/quo
w Peugeocie 508 też wszystko miękkie, a xenon to już technoogia przestarzała, teraz LED jest, jak słyszę bmw e46 to mnie na wymioty pociąga.
toyman40
Stały forumowicz

01 Sty 2022, 19:14

nikoc999 napisał(a):właśnie chodzi za mną 1.Alfa 1.4t 170km tylko słyszałem o tym multiair że lub się psuć i nie wiadomo jak duża kwota za naprawę bedzie tego..

Po BMW trochę dziwne gadanie :D

Może się popsuje a może nie... Jak jest to dla Ciebie problem to jednak skup się na autach typu Clio 1,2/polo 1,4/Yaris itp.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe