Auto rodzinne do 50tys.zl.

11 Gru 2024, 18:17

Witam,
Sprawa wygląda następujaco, pojawiło się drugie dziecko i obecny Focus 3 w kombi stał się za mały. Potrzebne jest coś większego, żeby zmieścić dwa foteliki z tyłu i jeszcze żonę pomiędzy. Z dodatkowych rzeczy to wiadomo mała awaryjnosc w miarę tani w utrzymaniu i wyciszony. Rocznikowo fajnie jakby było od 2010 wzwyż.
Rocznie robimy około 12tys.km, raczej krótkie trasy, raz w miesiącu dłuższa autostradą 200 km w jedną stronę. Więc raczej szukam czegoś w benzynie, najlepiej z możliwością założenia LPG. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to max. 55tys. Więc szukam czegoś do 50 tys.
Z tego co czytałem to warunki jakie potrzebuje spełnia S-max z 2.0 145km, tylko jest ich mało,
jakie auta jeszcze warto rozważyć?

Rozgdalalem się jeszcze za honda odyssey czy Chryslerem Town & Country tylko nie wiem czy warto w to iść.
kuba722
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Gru 2024, 20:51

kuba722 napisał(a):jakie auta jeszcze warto rozważyć?

Zainteresowałbym się toyotą verso. Trochę mniejsza od smax ale jeśli ta twoja żona nie jest "duża" to powinno się to wszystko pomieścić, najlepiej się przymierzyć. Jeśli chodzi o trwałość/bezawaryjność ciężko ci to będzie przebić.

kuba722 napisał(a): honda odyssey

Środkowe miejsce w drugim rzędzie to raczej żart a nie fotel do podróżowania dla dorosłej osoby.

kuba722 napisał(a): Chryslerem Town & Country

W tym masz z kolei tylko dwa fotele w drugim rzędzie.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Gru 2024, 20:33

No właśnie ta toyota środek ok tylko bagażnik mały.

Czy jakbym odrzucił instancja LPG to czy jest coś jeszcze sensownego?

Jak czytam o tej benzynie 2.0 w S-Maxie to średnie opinie i przez to mam coraz większy mętlik w głowie
kuba722
Nowicjusz

27 Gru 2024, 22:24

kuba722 napisał(a):Czy jakbym odrzucił instancja LPG to czy jest coś jeszcze sensownego?

S-Max w dieslu
Touran w dieslu
Albo jakiś francuz w dieslu
Dobry diesel lepszy niż taka sobie benzyna

Od biedy możesz poszukać czy w touranie któryś z 1.4 tsi nie był najmniej najgorszy. Może akurat po ogarnięciu jakiś oczywistych wad będzie się tym dało jeździć
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Sty 2025, 11:38

Ok , to jak byście bieli wybierać z poniższych to co by to było
S-max 2.0 145km
Sharan II/ alhambra 1.4 (2.0 nieosiągalny)
Touran 1.4 (1.8 również jak wyżej)

Diesla się boję że wzgelu nadzienne krotkie odcinki
kuba722
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...