Auto rodzinne do 65 tys.

19 Lut 2010, 09:43

Zastanawiam się nad zakupem nowego auta rodzinnego. Na miasto i w trasę, z dzieckiem, ze znajomymi, na wakacje krajowe i zagraniczne. Dostępny budżet to ok. 65 tys. brutto. Zastanawiałem się nad używanym autem, ale po pierwsze, samochód będzie mi służył przez najbliższe 8 lat i prawdopodobnie zrobię nim jakieś 160tys. km, więc używane ze stutysięcznym przebiegiem odpadają. A po drugie, chcę mieć nowy samochód, bo będę pewny tego, co kupiłem :)

Ostatnio robię intensywne wycieczki po salonach samochodowych i z tego co widzę, podoba mi się kilka aut:
- Renault Megane Grandtour - w całkiem nieźle wyposażonej wersji z dieslem 1,5 [105KM], klima automatyczną - 65 tys.
- Renault Fluence - o którym wcześniej nie myslałem, ale robi wrażenie - klasowa limuzyna, świetnie wyposażona [najwyższy standard Privilege], benzyna 1,6 16V 110KM. - 62 tys.
- Honda City - poprzedni model bardzo przeciętnie wyglądający, za to ten wprowadzony w 2009 - bardzo ciekawy. taki mniejszy Accord, znakomicie wyposażony i w świetnej cenie, za ok. 55 tys.

Widziałem i jeździłem Chevroletem Cruze [ok 65 tys. z dieslem 2,0 125KM] i to zaskakująco dobrze prowadzące się auto. Skoda Yeti też jest do kupienia w podobnej cenie, ale ze słabym silnikiem benz 1,2TSI i z bardzo skromnym wyposażeniem. Kia Cee'd SW jest całkiem nieźle wyposażona, ale design kompletnie bez wyrazu, a nie przeczę, że wygląd auta liczy się równie mocno jak funkcjonalność.

Co polecilibyście z tych aut? A może warto się za czymś jeszcze rozejrzeć? Zaznaczam, że nie mam żadnych większych preferencji co do marek.

edit:
Moja żona jest natomiast oczarowana Lancią Delta. Jest do kupienia za ok. 70 tys. w benzynie i dobrym wyposażeniu, ale mnie osobiście odrzuca niewielki bagażnik i wysokie spalanie na poziomie 8l. Ale auto chyba najpiękniejsze z dostępnych kompaktów.

Zdjęcie
carr.amboll
Nowicjusz

Miejscowość: wschód

19 Lut 2010, 10:42

Delta bardzo ładny samochód. A może VW Scirocco. 2.0 Turbo Benzyna.Mmm.Pomyśl nad tym autem,o ile nie masz dzieci,bo inaczej ten samochód odpada.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

19 Lut 2010, 10:54

Scirocco jest świetny, ale niestety, dziecko jest, za jakiś czas być może kolejne, więc taki singlowy samochód sprawię sobie w czasie kryzysu wieku średniego 8)

wczoraj tez byłem w salonie Forda. Ciekawy jest Focus kombi, ale, wg małżonki, ma brzydki tył, za to dobrą cenę i niezłe wypoażenie. Za to Mondeo jest ładne i w dobrej cenie - za hatchbacka Ambiente w benzynie 1,6 110KM chcą ok 65tys.

Mam dzisiaj do odwiedzenia jeszcze salony Opla i Toyoty. Szkoda, że nowej Astry nie m jeszcze w wersji kombi.
carr.amboll
Nowicjusz

Miejscowość: wschód

19 Lut 2010, 16:57

Udaj się też do VW i obejrzyj model Jetta. Z niezawodnym silnikiem 1.6 z klima itp. nie przekroczysz 70 tys. Myślę, że z udzielonym rabatem napewno zmieścisz się w kwocie, którą zamierzasz wydać na auto.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

19 Lut 2010, 18:12

Mitsubishi Lancer 1.8 o ile nie odstrasza cię mały bagażnik (to najpoważniejsza wada Lancera), Hyundai i30 CW w wersji Comfort 1.6 benzyna 125KM albo diesel 90KM, Meganka kombi przy czym Megankę naprawdę warto brać z silnikiem TCe, Chevy Cruze też fajny chociaż nim nigdy nie jechałem, zamiast Hondy City zastanowiłbym się nad Civiciem 1.4, wprawdzie jego "kosmiczny" design w środku i na zewnątrz jest odpychający jak dla mnie, ale ponoć kobietom (np. twojej żonie :razz: ) się podoba no i ma niemały bagażnik. Warto przejść się też do Skody, bo Octavia z silnikiem 1.4 TFSI ma duży bagażnik, mieści się w cenie do 65tys. zł, płytę podłogową dzieli z Golfem/A3/Leonem a one są chwalone za dobre właściwości jezdne więc i Octavia na pewno całkiem przyjemnie się prowadzi.

Pewnie o jakieś marce i modelu spełniającym twoje wymagania zapomniałem, ale mam nadzieję że trochę pomogłem :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

19 Lut 2010, 20:02

carr.amboll napisał(a):Scirocco jest świetny, ale niestety, dziecko jest, za jakiś czas być może kolejne

scirocco ma fotele z tyłu :wink:
kla
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

19 Lut 2010, 20:52

piotreq napisał(a):Udaj się też do VW i obejrzyj model Jetta. Z niezawodnym silnikiem 1.6 z klima itp. nie przekroczysz 70 tys. Myślę, że z udzielonym rabatem napewno zmieścisz się w kwocie, którą zamierzasz wydać na auto.

W 70 to można zmieścić się z 1.4TSI i całkiem niezłym wyposażeniem. Na uartego to można potargować się i w 65 zmieścić się.
Gufi
Aktywny

19 Lut 2010, 23:17

Toledo 1,9 tdi superwagen
Genialne auto za te pieniadze :cool:
[link do oferty na Allegro wygasł]
szkoda ze juz nieprodukowane :neutral:
No i jako wlasciciel polece Ci Altee :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

20 Lut 2010, 13:36

A może zainteresowała by Cię Audi A4 z 2007 roku 2.0 TDI 170KM (oryginalnie) z pełnym wyposażeniem?
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

25 Lut 2010, 12:32

Może Honda Jazz 1.4 100km wersja z bogatym wyposażeniem Elegance I-Shift ?
loleq20
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

26 Lut 2010, 20:53

a co powiesz o Octavi, duzy rodzinny samochów cena w zależność od modelu od 55 tyś, duży bagaznk, wspomaganie, ESP , poduszki , z silnikiem TSI 120 km naprawde dobrze idzie, mam i jestem bardzo zadowolony polecam szczerze
motofreak
Nowicjusz

Miejscowość: kraków