Zastanawiam się nad zakupem nowego auta rodzinnego. Na miasto i w trasę, z dzieckiem, ze znajomymi, na wakacje krajowe i zagraniczne. Dostępny budżet to ok. 65 tys. brutto. Zastanawiałem się nad używanym autem, ale po pierwsze, samochód będzie mi służył przez najbliższe 8 lat i prawdopodobnie zrobię nim jakieś 160tys. km, więc używane ze stutysięcznym przebiegiem odpadają. A po drugie, chcę mieć nowy samochód, bo będę pewny tego, co kupiłem
Ostatnio robię intensywne wycieczki po salonach samochodowych i z tego co widzę, podoba mi się kilka aut:
- Renault Megane Grandtour - w całkiem nieźle wyposażonej wersji z dieslem 1,5 [105KM], klima automatyczną - 65 tys.
- Renault Fluence - o którym wcześniej nie myslałem, ale robi wrażenie - klasowa limuzyna, świetnie wyposażona [najwyższy standard Privilege], benzyna 1,6 16V 110KM. - 62 tys.
- Honda City - poprzedni model bardzo przeciętnie wyglądający, za to ten wprowadzony w 2009 - bardzo ciekawy. taki mniejszy Accord, znakomicie wyposażony i w świetnej cenie, za ok. 55 tys.
Widziałem i jeździłem Chevroletem Cruze [ok 65 tys. z dieslem 2,0 125KM] i to zaskakująco dobrze prowadzące się auto. Skoda Yeti też jest do kupienia w podobnej cenie, ale ze słabym silnikiem benz 1,2TSI i z bardzo skromnym wyposażeniem. Kia Cee'd SW jest całkiem nieźle wyposażona, ale design kompletnie bez wyrazu, a nie przeczę, że wygląd auta liczy się równie mocno jak funkcjonalność.
Co polecilibyście z tych aut? A może warto się za czymś jeszcze rozejrzeć? Zaznaczam, że nie mam żadnych większych preferencji co do marek.
edit:
Moja żona jest natomiast oczarowana Lancią Delta. Jest do kupienia za ok. 70 tys. w benzynie i dobrym wyposażeniu, ale mnie osobiście odrzuca niewielki bagażnik i wysokie spalanie na poziomie 8l. Ale auto chyba najpiękniejsze z dostępnych kompaktów.
Scirocco jest świetny, ale niestety, dziecko jest, za jakiś czas być może kolejne, więc taki singlowy samochód sprawię sobie w czasie kryzysu wieku średniego
wczoraj tez byłem w salonie Forda. Ciekawy jest Focus kombi, ale, wg małżonki, ma brzydki tył, za to dobrą cenę i niezłe wypoażenie. Za to Mondeo jest ładne i w dobrej cenie - za hatchbacka Ambiente w benzynie 1,6 110KM chcą ok 65tys.
Mam dzisiaj do odwiedzenia jeszcze salony Opla i Toyoty. Szkoda, że nowej Astry nie m jeszcze w wersji kombi.
Udaj się też do VW i obejrzyj model Jetta. Z niezawodnym silnikiem 1.6 z klima itp. nie przekroczysz 70 tys. Myślę, że z udzielonym rabatem napewno zmieścisz się w kwocie, którą zamierzasz wydać na auto.
Mitsubishi Lancer 1.8 o ile nie odstrasza cię mały bagażnik (to najpoważniejsza wada Lancera), Hyundai i30 CW w wersji Comfort 1.6 benzyna 125KM albo diesel 90KM, Meganka kombi przy czym Megankę naprawdę warto brać z silnikiem TCe, Chevy Cruze też fajny chociaż nim nigdy nie jechałem, zamiast Hondy City zastanowiłbym się nad Civiciem 1.4, wprawdzie jego "kosmiczny" design w środku i na zewnątrz jest odpychający jak dla mnie, ale ponoć kobietom (np. twojej żonie ) się podoba no i ma niemały bagażnik. Warto przejść się też do Skody, bo Octavia z silnikiem 1.4 TFSI ma duży bagażnik, mieści się w cenie do 65tys. zł, płytę podłogową dzieli z Golfem/A3/Leonem a one są chwalone za dobre właściwości jezdne więc i Octavia na pewno całkiem przyjemnie się prowadzi.
Pewnie o jakieś marce i modelu spełniającym twoje wymagania zapomniałem, ale mam nadzieję że trochę pomogłem
Dlaczego Octavia to jeden z najpopularniejszych modeli w Polsce? Škoda Octavia regularnie znajduje się w czołówce polskich rankingów sprzedaży, zdobywając serca kierowców niezależnie od wieku czy potrzeb. Wysoka pozycja Octavii nie jest dziełem przypadku, a ...
Lexus UX 250h E-Four - kompaktowy SUV UX to nowy kompaktowy SUV Lexusa, oferowany m.in. z napędem hybrydowym z silnikiem 2,0 l o łącznej mocy 184 KM. Auto powstało na platformie GA-C. Wersja 4x4 z elektrycznym układem E-Four zużywa według pomiaru WLTP od 5,8 ...
piotreq napisał(a):Udaj się też do VW i obejrzyj model Jetta. Z niezawodnym silnikiem 1.6 z klima itp. nie przekroczysz 70 tys. Myślę, że z udzielonym rabatem napewno zmieścisz się w kwocie, którą zamierzasz wydać na auto.
W 70 to można zmieścić się z 1.4TSI i całkiem niezłym wyposażeniem. Na uartego to można potargować się i w 65 zmieścić się.
Toledo 1,9 tdi superwagen
Genialne auto za te pieniadze [link do oferty na Allegro wygasł] szkoda ze juz nieprodukowane No i jako wlasciciel polece Ci Altee
a co powiesz o Octavi, duzy rodzinny samochów cena w zależność od modelu od 55 tyś, duży bagaznk, wspomaganie, ESP , poduszki , z silnikiem TSI 120 km naprawde dobrze idzie, mam i jestem bardzo zadowolony polecam szczerze
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.