Auto rodzinne do +/- 7-8 tys zł ?

04 Paź 2012, 17:25

Witam.

Niestety wczoraj felicie rodziców pocałował w d*pe pan w 10 tonowej ciężarówce...

W grę wchodzi tylko kombi lub hatchback w benzynie (ew. z LPG)

Jest kilka typów, tylko czy jest szansa kupić w tych pieniądzach auto które posłuży parę lat bez poważnych nieprzyjemnych przygód? Czy raczej trzeba skłonić się ku starszym modelom?,
a mianowicie:

Octavia 1
Astra 2
Mondeo 2
Focus 1
Peugeot 406

ewentualnie coś innego.

Osobiście jestem zwolennikiem Octavii.
Kenq92
Nowicjusz

Auto: .

04 Paź 2012, 18:31

Octavii, Mondeo ani Focusa w tej cenie w PRZYZWOITYM STANIE nie kupisz, dlatego radze odpuścić je sobie na dzień dobry. Astrę i owszem, ale też nie ma gwarancji. W tej cenie skupiłbym się na przedliftingowym Peugeocie 406 i Oplu Vectrze B.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

04 Paź 2012, 19:10

A czego można w tej kwocie szukać w hatchbackach? Byle NIE MNIEJSZE od felici...

Fotelik, wózek, 5 osób na pokładzie i te sprawy...
Kenq92
Nowicjusz

04 Paź 2012, 19:28

Opel Vectra B 1.8 PB w hatchbacku, bardzo przestronne i komfortowe auto. Sam mam syna (198 cm) i małego brzdąca który jeździ w foteliku i żaden nie narzeka na brak przestrzeni, no wyższy ma nieco problem, bo nóg nie rozprostuje, ale jednak.

Opel Astra II w hatchbacku, ale jest mniejszy od Vectry i w moim odczuciu - gorszy komfort jazdy.

Mazda 626 jest dobrym rozwiązaniem, ale nie powiem Ci jak z przestronnością tego auta, ale nie powinno być problemów.

Warto też sprawdzić ile miejsca ma 406-stka, to bardzo udane konstrukcyjnie i technicznie auto.

Zawsze możesz pokusić się na kupno Mercedesa W124, moi znajomi kupili takiego w kombi po kilku nowszych autach, które się notorycznie sypały i jeżdżą do tej pory.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2012, 20:05

Specjalistą nie jestem ale słyszalem ze Vectra B to nic innego jak skarbonka, jedno z bardziej awaryjnych aut. Sam sie zastawiam nad wyborem samochodu, Vovlo v70/v40, Astra II kombi, lub własnie Peugeot 406 2.0hdi w kombi, to ludzie na tym forum doradzaja mi LWA.
Silnik HDI jest bardzo wytrzymaly i niemal bezawaryjny, z systemem common rail a nie na pompowtryskach ;) ponoc nie lubia ropy z polskich stacji ale ile w tym prawdy to nie wiem. Poza tym 406 jest dobrze wyposazona :wink:
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Paź 2012, 20:44

Zastanawiasz się nad Astrą II a twierdzisz, że Vectra B to skarbonka? Hm, ciekawe stwierdzenie, w takim razie może jednak powinienem poszukać Astry II, przecież to zupełnie co innego, albo Volvo V40, które z Volvo ma tylko znaczek i jest jednym z najgorzej spasowanych aut, a silniki też nie zachwycają?
Racja jest jak d..a, każdy ma swoją.
HDI jest podobnież świetny, ale nie dowiesz się dopóki się nie przekonasz. Ja na DTI też złego słowa nie powiem.

Vectra to dla mnie jedno z lepszych aut lat 90'tych, a złe opinie łatwo wyjaśnić - większość Vectr jest zajeżdżona, podobnie jak Golfy czy Passaty. Nie tak łatwo trafić na dobry egzemplarz. Zawsze wychodziłem z założenia, że nie można sprawiedliwie ocenić samochodu jeśli nie ma się go od nowości. Ale oprócz mnie kilku moich znajomych ma Vectry (1,6 i 1,8 PB) i nie narzekają, tylko 1,6 jest nieco słaby dla takiej budy.
Gdybym miał jeszcze raz kupić auto to byłaby to również Vectra 2,0 DTI, tylko może jednak w sedanie i czarnej perle. :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2012, 20:54

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

04 Paź 2012, 21:06

Killaz@ Mowie, specjalistą nie jestem, sugeruje sie opiniami ludzi z autocentrum, astra ma jednak duzą lepsza opinie niz vectra. A co do volvo to samochod ktory mi najmniej odpowiada z tych trzech ktore podalem. Dwoch znajomych ma volvo, jeden z przebiegiem 370kkm( niewiadomo jaki jest prawdziwy przebieg) i nie zapowiada sie zeby sie rozpadlo a kupil za 5k przy stanie przebiegu 250kkm, przez te 120kkm niewiele włożył w niego, a ten drugi to juz inna historia. Mowisz o volvie jak ja o vectrze, na podstawie opinii w internecie.
Sam od początku bylem zwolennikiem Peugota, ze wzgledu na wyposazenie, silnik i blachy, jednak nie do konca bylem pewien, astra ma tanie czesci itp, a volvo to nawet nie wiem dlaczego sie zastawiam, chyba dlatego ze sugeruje sie autem kolegi, ktos po prostu musial mi wybic ten pomysl z glowy i tak sie stało.
Polecam Peugota ;)
Gdybys byl chętny wydać troszke wiecej to polece Fiata Stilo 1.9 JTD, jeden z lepszych silnikow ;) bezawaryjnosc gwarantowana.
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Rok produkcji: 2000

04 Paź 2012, 21:59

U mnie na dzielnicy ostatnio jest wysyp Astr II więc takie złe to auto nie jest.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Paź 2012, 22:21

To logiczne, bo Astra jak ktoś to ujął, to typowy dziadkowóz, dla przeciętny samochód dla przeciętnej rodziny. A jak popatrzę, to Vectrami jeździ masa chłopaczków, co to im wyścigi w głowie i dragi na światłach.
Astra II nie jest złym autem, ale wybitnym też nie jest - tak jak większość aut w tym przedziale cenowym. Ale i tak mając porównanie Astry z Vectrą kupiłbym tą drugą, chyba, że potrzebowałbym mniejszego, ekonomiczniejszego auta. To zależy od tego, czego oczekujemy od auta.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Paź 2012, 04:29

Akurat u mnie byś sie mocno zdziwił bo żaden dziadek nie jeżdzi taką Astra.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Paź 2012, 08:47

Widze, że ktoś tu ma wygórowane ego na swoim punkcie i punkcie Vectry, no cóż, już nic. Dziękuję za "fachowe" porady.
Kenq92
Nowicjusz

05 Paź 2012, 12:34

Tego samego dnia na forum został założony bliźniaczy temat. Autor zdecydował się szukać Peugeota 406 2.0HDI. Nie głupia opcja więc może warto też się za takim rozglądać :)
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010

05 Paź 2012, 17:30

Kenq92, zdajesz sobie sprawę, że jeszcze nie tak dawno byłem na tym samym etapie poszukiwania auta co Ty? Myślisz, że Vectra jest tak olśniewająco piękna i prestiżowa, że nie chciałem żadnego innego auta niż Opel? Że nie jeździłem na jazdy próbne i nie oglądałem innych aut, w tym tych, które Ty wymieniłeś? Jedynym sensownym konkurentem dla Vectry był Peugeot 406, ale w tym wypadku środek auta mnie odstraszył.
W odróżnieniu od fanów Passatów czy Golfów ja brałem pod uwagę wiele aut, w tym nie tylko oklepane które Ty wymieniłeś, ale także świetną Lancię Lybrę (do tej pory nie wiem czemu jej nie kupiłem, może przez ten specyficzny wygląd) albo Alfę 156. Po prostu ze wszystkich najlepszym rozwiązaniem była Vectra.
Pokory trochę, młody jesteś, ale to nie znaczy, że usprawiedliwia to Twoją arogancję.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika