REKLAMA
Witam wszystkich!
Przychodzę do Was po poradę. Moje obecne auto jest na wykończeniu. Mam Peugeot 307 SW 2.0HDI. Dostałem go w prezencie od rodziny. Przez dwa lata(26miesiecy) przejechałem około 28 tyś.( w tym czasie wymienione tarcze przód tył, naprawiona klimatyzacja,rozrząd z pompa wody, regeneracja pompy wysokiego ciśnienia, czujniki paliwa/oleju, wymiana elektro zaworu, teraz zapchany filtr cząsteczek stałych tylko regeneracja zostaje, nie chce tego robić i temu szukam nowszego auta)
Leczy przyszła zmiana na coś większego bo robi się ciasno w tym aucie. Mój budżet to maksymalnie 30 tyś złotych. Auta będę szukać w Poznaniu ( ew obrębie 50/100 km).
I mam jeszcze problem apropo wyboru silnika. Do pracy w jedną stronę mam około 8 km ( droga prosta, bez większych postojów, dystans pokonuje około 12 minut). Czyli na sam dojazd rocznie wychodzi 4 tys kilometrów.
Miesięcznie myślę że robię około tysiąca kilometrów. Są to dojazdy do Poznania na zakupy ( więc czasami jakieś korki wpadają), odwiedziny rodziny itp.
Więc czy warto wybrać diesla czy jednak skłonić się ku benzyny. Sam już mam taki metlik w głowie, że nie wiem co mam robić..
Liczę, że coś mi pomożecie !
Wiem, że jest sporo tematów na forum ale w głównej mierze chodzi mi o doradzenie jaki silnik wybrać .
Skrznia biegów najlepiej manualna bo o automat trzeba bardziej dbać i wolę samemu sobie zmieniać biegi
Moje propozycje to
Mk4
C5 ( słyszałem że drogi w naprawach/utrzymaniu w porównaniu do Mk4)
Skoda SuperB (nie wiem jak się ma wszystko)
Opel Insignia - fajny niby ale coś mi nie pasuje w tym