Auto rodzinne i miejskie + raz w mies/2razy trasa - 30-35k

10 Sty 2017, 00:44

Hej,

Pół roku temu szukałem auta już na tym forum ( do 18-20 tyś ), ale postanowiłem troszkę dozbierać a jak już uzbierałem sobie to wystąpiły inne sprawy i tak przekładałem przekładałem aż mojego pięknego puga 306 szlag w mróz trafił ( zobaczymy czy odbije po mrozie ),

A więc tak jak w temacie szukam auta rodzinnego a zarazem miejskiego, ale też od czasu do czasu na trasę ( średnio co 3 tyg trasa 150 km w jedną stronę ).
Na co dzień dojeżdżać nim będę ok 18-25 km w jedną stronę - od okolic ząbek aż do za centrum warszawy, gdzie 40% trasy to korki.
Natomiast co 3 tyg mamy zamiar wracać do rodziny i tu głównie 4 osoby ( rodzina 2+2 ) w trasie w jeden dzień 150 km w drugi w drugą stronę 150 km + raz/2 razy na rok góry/morze,

Wariować na trasie nie wariuje - wyrosłem z tego dawno, ale na pewno chce mieć pewność że jak coś jedzie 90 km/h na autostradzie to bez problemu go wyprzedzę lub wykonam inny manewr potrzebujący dodatkowych koni :-)

Ważnym aspektem również jest komfort - dziecko w foteliku musi mieć miejsce na nogi, podczas dłuższych tras chciałbym aby mi również było wygodnie jako tako, dodatkowo super opcją jest spory bagażnik w którym zmieszczę wózek dla maluszka,

A więc najważniejsze parametry:
TYP: Sedan, kombi, suv, minivan
Paliwo: na start na pewno benzyna, jeżeli LPG nie pójdzie wciągu 2-3 miech do 3 zł to je chciałbym założyć, powyżej 3 nie będzie to już opłacalne
Silnik:chyba max do 2, zależy mi na niedużym spalaniu w mieście ale i komfortowej jazdy na trasie
Zalecenia: Bagażnik, im większy tym lepszy; • wygoda na trasie • ekonomiczny w mieście • niezawodny • kupuje tylko z pochodzenia salon polska ( oczywiście podczas zakupu sprawdzam w serwisie czy wszystko ok ) • późniejsze możliwe założenie LPG • możliwość zaparkowania w wwa • jakieś dobre zabezpieczenia przed kradzieżą ( niech kopie prądem :D - oczywiście żart :p ) • przebieg im mniejszy tym lepszy :-)
Środki do wydania: do 35 tyś ( +/- pakiet startowy )
Rok produkcji : im młodszy tym lepiej minimum 2008
Ilość KM miech/rok:1000-1500 miech, do 18k rocznie
Co mi się podoba?
Mini van: • Corolla Verso Zafira, << boje się u tych wysokiego spalania :-(
Sedan: • Mondeo MK4• Octavia II FL • Laguna III • Corolla e15 • Lancer ( chyba za mały ) • Fluence • Civic ( ten chyba też za mały )
Kombi: • Mondeo MK4 • Focus MK3 • Laguna III • Octavia II FL • Kia Ceed • Cruze

Co według waszego doświadczenia jest lepsze, co może lepiej działać lub na co zwracać uwagę przy takich wymaganiach.
Auto chce kupić w tym miesiącu/następnym, w sumie jak najszybciej ale z rozwagą. Muszę być pewien auta ponieważ czytałem dużo na tym forum i baardzo łatwo można wejść na minę :-(

Dzięki serdecznie za pomoc!
Ostatnio edytowany przez Jozek10, 10 Sty 2017, 01:22, edytowano w sumie 1 raz
Jozek10
Początkujący

Auto: peugeot 306

10 Sty 2017, 01:13

Jeśli chodzi o Mondeo to możesz celować już w mk4 (choć istotnie masz rację, nazywając mk4 mk3, bo mk2 to tak naprawdę mk1 po lifcie :D ). Warto brać pod uwagę 2.0 i większe.
Sedany (zwłaszcza kompaktowe) raczej bym odpuścił, bo jednak ich bagażniki nie są jakieś wybitnie pakowne (często mają nieregularny kształt i zawiasy wnikające do wnętrza). W Octavii godny polecenia z czystym sumieniem jest tak naprawdę tylko 1.6 8v (dla hejterów: 1.4 MPI też), ale oba są zdecydowanie za słabe do tego wozu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Sty 2017, 01:27

Oj tak o mondeo akurat chodziło mi o MK4, nie tą cyferkę nacisnąłem :-)

Słyszałem że mondeo 2.0 ( mk4 ) ma problem z gazem czy to prawda? Czy może ktoś z was coś słyszał na ten temat :p ?
Tą octavie da się zagazować? Ogólnie najbardziej przypada mi do gustu Laguna III, ale oczywiście również biorę pod uwagę problemy techniczne i jeżeli coś w poszczególnych autach coś jest nie tak to wole wybrać mniejsze zło a brzydsze :p

Jeszcze bardzo mi się spodobał focus MK3, świetnie wygląda - wersja kombi,
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] << gdyby nie ta ręczna klima :p

Mam nadzieje że po tych mrozach ( niby za tyg znikają ) będzie więcej ogłoszeń :-)
Jozek10
Początkujący

10 Sty 2017, 13:52

Ode mnie Ford C-max. 2.0 benzyna, ale musisz w mieście pogodzić się ze spalaniem 10-11. Fajny, pojemny, dobra widoczność i ma nawet "kopa" (150 km). Samochód praktycznie bezobsługowy.

Wada - cena - ja sprowadzałem z DE. Wersja Titanium (doposażona jeszcze).
rafalt77
Nowicjusz

13 Sty 2017, 02:01

@rafalt77
C-max fajny, ale po lifcie 40k+ a nie chce aż tyle wydawać :-(

Czy opłaca się kupować auto sprowadzane - teoretycznie nawet w ASO nie wykryją wszystkiego, czy ktoś może miał z tym jakieś większe doświadczenie niż ja? - 2 auta sprowadzane miałem i 1 katastrofa ( opel corsa b przejechałem 20tk ) drugie od 7 lat tylko podstawowe wymiany ( odpukać, przejechałem 90 k km, 250k km na liczniku ) teraz zaczyna się psuć ... :-(

Podsyłam kilka propozycji co o nich myślicie :-)? Wpadła mi w oko też mazda 6 II ale strasznie ciężko ją znaleźć z moimi wymaganiami :-(

Ogólnie zauważyłem że strasznie mało ogłoszeń jest teraz - laguna III/mondeo mk4, w listopadzie było znacznie więcej...

Podsyłam kilka propozycji które znalazłem, bardzo proszę o porady - sam już nie wiem jak kupić dobry samochód który posłuży te 2-4 lata bez problemu,

Renault Fluence:
Co myślicie ogólnie o tych samochodach?? Wyczytałem że działają na podstawie meganki, czy meganka w benzynie jest dobra??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] » troszkę daleko, ale można pojechać jak będzie dobre

Renault Laguna III :
Wyczytałem świetne komentarze o nich,

Chevrolet Cruze
Bardo podoba mi sięich design :-)

Mitsubishi Lancer VIII

Kolejne auto które podoba mi/nam się za design, ale czy faktycznie jest takie funkcjonalne??
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ford Focus Mk3
Młode auto, fajny design, miejskie i rodzinne (?), mam blisko dosyć także mogę sprawdzić

Ford Mondeo:
Ładny, dosyć duży i rodzinny :-)
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] << troche daleko...

i ostatnia propozycja:

Toyota Corolla
Wygląda na dużego jak mondeo/laguna, sama marka toyota,

Dzięki wszystkim za pomoc!
Jozek10
Początkujący

13 Sty 2017, 09:15

Fluence występuje tylko w sedanie, no i zawiasy wnikają do bagażnika(głównie to mnie odstręczyło od niego).
Lancer w Twoim przypadku to raczej sportback 1,8 ,ale w mieście swoje spali.
Zresztą przy twoich wymaganiach co do mocy i warunków jazdy, to raczej w żadnym aucie nie zejdziesz poniżej 10l/100km.(więc gaz tak czy inaczej zalecany).
Jeżeli chodzi o przestronność to w kompaktach właśnie lancer i fluence oferują najwięcej przestrzeni.(Fluence ma mało wspólnego z meganką-to jakiś samsung :lol:
Z Laguną nie miałem do czynienia, ale ogólnie jest chwalona.
Corolla i Civic powinny być najoszczędniejsze w spalaniu.
Cruz to dla mnie terra incognita :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja
    W ubiegłą sobotę odbyła się największa do tej pory eliminacja cyklu Wojna Północ-Południe. Areną zmagań zawodników było katowickie Summer Cars Party, które przez 6 lat swojego istnienia urosło do rangi ...
    Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...

13 Sty 2017, 23:39

Dzięki wielkie za info :-)!
Jeżeli jeszcze ktoś miałby jakieś ciekawe informacje na temat tych samochodów to niech śmiało daje znać, potrzebuje jak największą ilość takowych :p A najlepiej co brać a czego nie :D

Jutro przejadę się po komisach i siądę do kilku sprawdzić co i jak :-)
Jozek10
Początkujący

14 Sty 2017, 11:42

Civica możesz przetestować, auto przestronne ze względu na ciekawy projekt deski (ma się wrażenie przestronności), jak i całkiem dużo miejsca w środku. Ja przeżyłem trochę szok w porównaniu z Mazdą 3 BL z 2010 (w sensie ... "co ja kupiłem?"), jako, że przy moich ustawieniach fotela nikt za mną w Maździe już za bardzo nie usiądzie - bo nie ma miejsca, tak w Hondzie miejsca jest naprawdę sporo.
tomekdk

14 Sty 2017, 12:55

Jeśli zamierzasz wozić wózek dla dziecka w bagażniku to odpuść sedany - są całkowicie niepraktyczne pod tym względem. Pozostają na placu boju minivany, hatchbacki/liftbacki i kombi.

Ciekawą opcją dla Ciebie będzie Volvo V50, przykładowe auto:

Wiem, że auto będzie trochę starsze, ale za tę kwotę wybierzesz auto dobrze wyposażone i zadbane z końca produkcji. Plusem tego modelu jest konstrukcyjna zbieżność z Focusem II (tańsze części i serwis niż w innych Volvo). Silnik 1.8 jest wystarczający do tego auta.

Do Laguny 2.0 nie jest polecane LPG (miękkie gniazda zaworowe).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2017, 21:19

A co powiecie na Nissana Murano Z51 ( mam możliwość ogarnięcie za 40k sprawdzony, bezwypadkowy, od dobrej i znanej ręki ), czy nie będzie za duży?
Ma zamontowany już LPG,

Jak z jego utrzymaniem - czy jest dużo drożej niż w przypadku innych aut?
Jozek10
Początkujący

14 Sty 2017, 21:51

W sumie Murano jest jednym z ostatnich wozów, które wziąłbym pod uwagę jako wóz familijny
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2017, 10:14

silnikowo bardzo udany (ta sama jednostka co w 350Z) ale z resztą nie wiem jak jest
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Sty 2017, 01:57

Właśnie wyczytałem że ogólnie świetny jeżeli chodzi o silnik itp. ale jego eksploatacja jest dosyć kosztowna ( oc/ac, spalanie, opony, klocki itp. ), także chwilowo chyba odpada :-(

Znalazłem jeszcze takiego cruzea: [link do oferty na Allegro wygasł]
i taka toyotka > [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Póki co bardziej przekonany jestem do cruzea, ale mało o nim w internetach. Miał ktoś może z nim styczność? Z tego co wyczytałem na forum o LPG to to że nie nadaje się do instalacji, więcej kosztów niż oszczędności +/- spalanie w mieście to ok 10l przy tym silniku, Laguna niestety odpada, problemy z gazem. Regulowanie zaworów itd. + coś pada po 60-80 tyś k :-(
Jozek10
Początkujący

16 Sty 2017, 09:56

A siedziałeś w cruze`ie - to niestety plastik fantastic ...
rafalt77
Nowicjusz

28 Sty 2017, 09:36

Hej,

W końcu po jeżdżeniu po samochody wybór padł w ostateczności na renault fluence :-)
Dużo lepsze wykonanie w środku niż cruze, ładniejszy niż corolla, rok 2011, 60 tyś przebiegu, salon polska pierwszy właściciel.

Dzięki wszystkim za pomoc!
Jozek10
Początkujący