Hej,
Pół roku temu szukałem auta już na tym forum ( do 18-20 tyś ), ale postanowiłem troszkę dozbierać a jak już uzbierałem sobie to wystąpiły inne sprawy i tak przekładałem przekładałem aż mojego pięknego puga 306 szlag w mróz trafił ( zobaczymy czy odbije po mrozie ),
A więc tak jak w temacie szukam auta rodzinnego a zarazem miejskiego, ale też od czasu do czasu na trasę ( średnio co 3 tyg trasa 150 km w jedną stronę ).
Na co dzień dojeżdżać nim będę ok 18-25 km w jedną stronę - od okolic ząbek aż do za centrum warszawy, gdzie 40% trasy to korki.
Natomiast co 3 tyg mamy zamiar wracać do rodziny i tu głównie 4 osoby ( rodzina 2+2 ) w trasie w jeden dzień 150 km w drugi w drugą stronę 150 km + raz/2 razy na rok góry/morze,
Wariować na trasie nie wariuje - wyrosłem z tego dawno, ale na pewno chce mieć pewność że jak coś jedzie 90 km/h na autostradzie to bez problemu go wyprzedzę lub wykonam inny manewr potrzebujący dodatkowych koni
Ważnym aspektem również jest komfort - dziecko w foteliku musi mieć miejsce na nogi, podczas dłuższych tras chciałbym aby mi również było wygodnie jako tako, dodatkowo super opcją jest spory bagażnik w którym zmieszczę wózek dla maluszka,
A więc najważniejsze parametry:
TYP: Sedan, kombi, suv, minivan
Paliwo: na start na pewno benzyna, jeżeli LPG nie pójdzie wciągu 2-3 miech do 3 zł to je chciałbym założyć, powyżej 3 nie będzie to już opłacalne
Silnik:chyba max do 2, zależy mi na niedużym spalaniu w mieście ale i komfortowej jazdy na trasie
Zalecenia: Bagażnik, im większy tym lepszy; • wygoda na trasie • ekonomiczny w mieście • niezawodny • kupuje tylko z pochodzenia salon polska ( oczywiście podczas zakupu sprawdzam w serwisie czy wszystko ok ) • późniejsze możliwe założenie LPG • możliwość zaparkowania w wwa • jakieś dobre zabezpieczenia przed kradzieżą ( niech kopie prądem
![Szczęśliwy :D]()
- oczywiście żart :p ) • przebieg im mniejszy tym lepszy
Środki do wydania: do 35 tyś ( +/- pakiet startowy )
Rok produkcji : im młodszy tym lepiej minimum 2008
Ilość KM miech/rok:1000-1500 miech, do 18k rocznie
Co mi się podoba?Mini van: • Corolla Verso Zafira, << boje się u tych wysokiego spalania
![Smutny :-(]()
Sedan: • Mondeo MK4• Octavia II FL • Laguna III • Corolla e15 • Lancer ( chyba za mały ) • Fluence • Civic ( ten chyba też za mały )
Kombi: • Mondeo MK4 • Focus MK3 • Laguna III • Octavia II FL • Kia Ceed • Cruze
Co według waszego doświadczenia jest lepsze, co może lepiej działać lub na co zwracać uwagę przy takich wymaganiach.
Auto chce kupić w tym miesiącu/następnym, w sumie jak najszybciej ale z rozwagą. Muszę być pewien auta ponieważ czytałem dużo na tym forum i baardzo łatwo można wejść na minę
![Smutny :-(]()
Dzięki serdecznie za pomoc!