Auto rodzinne kombi suv, van do 45 tysiecy PB

20 Wrz 2014, 15:04

Witam
poszukuję samochodu rodzinnego, kombi, suv, van do około 45 tysięcy złoty(moga byc ciut droższe bo zakup będzie za kilka miesięcy) w benzynie, silnik maks 2.0 , co polecacie z tych modeli co wybrałem ? albo jakieś swoje propozycje. Rocznik myślę tak 2007 wzwyż. Moje propozycje:
Mazda 6 kombi silnik 2.0 benzyna
Ford s max 2.0
kia sportage 1,6
honda accord kombi 2,0
skoda superb kombi 1,8
honda crv 2,0
mitsubishi asx 1,6
toyota avensis kombi 1,8.
I może ktoś wie który z tych samochodów ma koło dwumasowe, bo wiem że niektóre beznzynówki je mają a koszt jak wiemy jest bardzo drogi dlatego wolałbym tego uniknąć, chyba że w którymś z modeli nie jest zbyt drogie to oki. Szukam benzyny bo roczny przebieg to około 10 tys. Auto dla 4 osobowej rodziny, musza mieścić sie dwa wózki. Ważna też ekonomia, ale głownie chodzi mi o niezawodnośc, i żeby pojedyńcza częsc nie kosztowała w tysiacach złoty. Dzieki za pomoc. Francuskie auta raczej odrzucam nie mam do nich przekonania.
sebastian88
Nowicjusz

Auto: toyota corolla 1.4

20 Wrz 2014, 15:13

Skode wywal bo 1.8 TSI nie należy do udanych. Nie wiem czy czasem nie ma dwumasu.
A tak to reszta ok.
Mazda 6 kombi silnik 2.0 benzyna
Ford s max 2.0
kia sportage 1,6 tu lepiej 2.0. 1.6 to GDI za słaby.
honda accord kombi 2,0
honda crv 2,0

Ja osobiście bym wybrał S-maxa. Dorzuc do listy jeszcze Mazdę 5 bardzo fajny van. Drzwi suwane.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Wrz 2014, 15:15

chodzi za mną ten s max bo bardzi bardzo dużo miejsca ma a z panoramicznym dachem jest naprawdę super. Tylko te spalanie czy nie będzie za duże bo to jednak ciężar jest:) a skoda superb z jakim silnikiem jesli nie ten tsi tez o nim słabe opinie słyszałem
sebastian88
Nowicjusz

20 Wrz 2014, 15:35

sebastian88 napisał(a):a skoda superb z jakim silnikiem jesli nie ten tsi tez o nim słabe opinie słyszałem

Prawdę mówiąc to żaden silnik w skodzie nie jest godny polecenia nie licząc 1,9 TDI 105 KM + czip ale ty chcesz benzynę więc nie ma silnika godnego polecenia.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Wrz 2014, 15:38

diesel raczej nie, bo będę jeżdził po mieście 80%, boje sie o ten filtr cząstek stałych, i wtryskiwacze, chyba że to bardzo prosty silnik i tani w eksploatacji ten 1.9 chyba że on nie ma dpf to czemu nie, nie myslałem o tym:)
sebastian88
Nowicjusz

20 Wrz 2014, 15:46

sebastian88 napisał(a):diesel raczej nie, bo będę jeżdził po mieście 80%, boje sie o ten filtr cząstek stałych, i wtryskiwacze, chyba że to bardzo prosty silnik i tani w eksploatacji ten 1.9 chyba że on nie ma dpf to czemu nie, nie myslałem o tym:)

To nie diesla odpuść jak chcesz jeździć 80% po mieście przez co odpuść sobie skodę superb i rozglądaj się za innymi samochodami.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Wrz 2014, 15:54

no moze 80% przesadziłem ale ogólnie to po mieście wiekszośc, dlatego wolałbym benzynę, a szkoda bo skoda wydaje sie bardzo fajna (ale silnik 1.9 do kombi móglby byc trochę za mały, a filtr czastek stałych m aten silnik) i czy ogólnie drogi jest w eksploatacji, w takim razie moimi faworytami jest mazda 6 i ford s max, w tym s max chyba jest koło dwumasowe mimo tego ze to benzyna po co to jest zamontowane? a kosztuje chyba około 2 tysiące nowa , dzieki za odpowiedzi
sebastian88
Nowicjusz

20 Wrz 2014, 16:47

S-max ma dwumas w 2.0 Pb, ale upalić dwumas w benzynie to trzeba byc mistrzem. Ja bym sie tym nie przejmował.
1.9TDI 105KM to jedna z gorszych wersji tego silnika. Sporo rzeczy jest do wysypania, łącznie z panewkami.
Mazde 5 zobacz czy pasuje.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Wrz 2014, 17:03

mazda 5 odrzucam jezdziłem i nie podoba mi się:)
ford s max
mazda 6
honda crv
toyota avensis
to sa moi faworyci trzeba sie każda przejechać i zobaczyć co i jak napewno, zastanwiam się czy nie jechać do niemiec i nie ściągnąc ale nie wiem czy to sie opłaca teraz tak bardzo
sebastian88
Nowicjusz

21 Wrz 2014, 08:28

toyota avensis odpuść bo benzyniaki lubią olej. Opłaca się do Holandii/Belgii bo tam masz certyfikat na przebieg.
Warto tam posiedzieć i poszperać. Ja ściągnąłem Mazde 6 Pb tylko 58tys przebiegu. Do poprawek co prawda, ale lata bez awaryjnie.
Pewnie wiesz jak opłaty wyglądają? Do 2.0 się opłaca, potem juz 18,6% akcyza, 500zł recykling i koszty rejestracji. Noi koszty lawety lub powrót na kołach.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Wrz 2014, 18:31

tak silnik tylko do 2.0 wiekszych nawet nie rozpatruję, szukam czegoś w okolicy by mozna było na zywo zobaczyć i sie przejechać, do Holadni , Belgi ciut dalej i wiecej czasu trzeba pewnie poświęcić, a czy zlecenie jakiejś firmie specjalizującej sie w sprowadzaniu aut ma wogóle jakis sens?
sebastian88
Nowicjusz

22 Wrz 2014, 08:32

Średni. Takiej firmie zależy zeby znaleźć Ci auto bo za to dostaje kaskę, ale jakie auto znajdzie już nie jest powiedziane, ze bedzie to pewniak.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2014, 10:27

no tak w sumie racja tak tylko to rozważyłem:) w okolicy cięzko u mnie o niektóre samochody żeby obejrzeć wogole, nawet z innym silnikiem aby zobaczyć co i jak, chodzi mi o wnetrze i czy wygodnie się siedzi:)
sebastian88
Nowicjusz

22 Wrz 2014, 18:37

Ale można osobiście się fatygować z taką firmą i ich przypilnować. Oni wiedzą gdzie kupować i które miejsca omijać. Da się znaleźć ciekawe auto tylko 2dni trzeba poświecić na to.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika