Auto rodzinne, pierwszy samochód

14 Lip 2010, 22:28

Witajcie!
Od miesiaca mam prawo jazdy, potrzebuje auta rodzinnego na trasę i wpady poza miasto, czasem w miescie. Myslałam o czyms uzywanym w stylu citroen berlingo. Mozecie cos doradzić, macie jakies doswiadczenia z tym/tego typu/autkiem?
No i jakie parametry- pojemnośc silnika,moc,diesel czy benzyna?

Dziękuję za wszelkie sugestie:)
Pozdrawiam
muczospotatos
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lip 2010, 22:32

Podaj jakie masz fundusze, jakie przebiegi miesięcznie będziesz robiła, ile osób będzie podróżowało autkiem najczęściej, itp. :smile:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

14 Lip 2010, 22:42

maksymalnie, z wszelkimi opłatami chciałabym się zamknąć w 20 tys, co do przebiegów- nie mam pojęcia, bo jestem swieżym kierowcą i nie bardzo mam rozeznanie, kwestia ilosci osób- na razie 3+pies, ma być bardzo pakownie, by zmiesciły się wszystkie graty: wózek, łózeczko, rowerek,namiot itp
moze to trochę chaotyczne, ale dopiero zaczynam przygodę z motoryzacją i jak Was poczytam, to pewnie coś mi się rozjaśni:)
muczospotatos
Nowicjusz

14 Lip 2010, 23:39

Witam:)
Napewno diesel:) Proponowałbym jakieś kombi bo w gruncie rzeczy citroen berlingo jest mały i nie wygodny. na Twoim miejscu raczej bym się skupił na: Skoda octawia kombi, Passat kombi, audi kombi... nie mozna sugerować się wyborem auta bo rower sie zmieści nie złożony. Jest wiele innych ważnych argumentów. Na Twoje pytanie bym odpowiedział żebyś sobie kupiła jakiegoś busa ale że jestes kobietą to pewnie za duży dla Ciebie i ciężki do prowadzenia:) Dlatego nie zagłębiam się w ten temat;)
monolit86
Nowicjusz

Miejscowość: zachodniopomorskie

15 Lip 2010, 09:44

monolit86 napisał(a):Proponowałbym jakieś kombi bo w gruncie rzeczy citroen berlingo jest mały i nie wygodny. na Twoim miejscu raczej bym się skupił na: Skoda octawia kombi

Te słowa wyjąłeś mi z ust.
Skoda Octavia kombi,spełni wszystkie Twoje wymagania i raczej nie będzie z nią problemów z awariami. To solidny pojazd z bardzo trwałym zawieszeniem.
Co do wyboru silnika...Oczywistą oczywistością wydaje się byc 1,9 TDI...ale czy aby na pewno..?
Moim zdaniem w rocznikach jakie Ciebie będą interesowały montowane były w 1,9 TDI pompowtryskiwacze,filtr cząstek stałych oraz koło dwumasowe... Jak się ktoś interesuje ,to awaria czegokolwiek będzie droga w naprawie...,a przyjąc należy,że przy 200 tys przebiegu może się zdarzyc szwankująca "dwumasa"... Oczywiście przebieg przed sprzedażą w dieslu będzie i tak cofnięty...
Moim zdaniem warto poszuka tańszego w tym samym roczniku silnika 1,6 w benzynie (ale tylko wersji 101 KM a nie 75KM). Do tego przyzwoitej jakości instalacja sekwencyjna lpg i ...do przodu !!!
Czyli :
Octavia kombi 1,6 -101 KM + sekwencja lpg.

Na wszystko wystarczy 20k. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lip 2010, 10:17

Dokładnie albo Octavia albo Opelek Omega Kombi,jest to bardzo pojemne autko rodzinne no i cieszy sie dobrą opinią wśród użytkowników.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i dorzuce jeszcze jedno autko które napewno pomieści wszystko to co chcesz.Czyli -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej komfortowe fotele w historii Lexusa
    Wyobraź sobie, że wstając z fotela samochodu po długiej podróży czujesz się bardziej fizycznie i psychicznie zrelaksowany, niż na początku jazdy. Taki właśnie cel przyświecał projektantom nowego Lexusa LS. Czerpiąc ...
    Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

15 Lip 2010, 10:34

Silnik 120KM dla Omegi, będzie troche za słaby a poza tym sporo pali... Lepiej byłoby kupić 2.5 V6 i do tego sekwencja :smile:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 10:46

2.5 to troche zabójstwo plus tylny napęd :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 11:01

Dokładnie omega + napęd tylni+kobieta+zima to jest masakra i jeszcze raz masakra no chyba że ma kontrole trakcji:) Wg. mnie Octawia to najlpepszy pomysł... biorąc pod uwage dobre wyposażenie samochodu... dobry egzemplarz w dieslu albo benzyna do której gas samemu założyć (oczywiście sekwencje) i auto bedzię służyło kupe lat;) :smile:
monolit86
Nowicjusz

15 Lip 2010, 11:14

Kurde zapomniałem, że Omega ma napęd na tył :oops:
Ale 1.6 do Octavii to też słabo, kiedy będzie komplet pasażerów i bagaż to o sprawnym wyprzedzaniu można zapomnieć...
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 11:37

Zawsze można poszukać 1.8 125KM.
Barol
Awatar użytkownika

15 Lip 2010, 19:41

Nie zgadzam się ze Berlingo jest mało pakowny i niewygodny. Bardzo przyjemne autko. Jeździłem. Berlingo 3 lata i jedyne kłopoty jakie miałem to zawieszenie. Musze jednak przyznać że był dość mocno obciążany :oops:
ziomek69
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

15 Lip 2010, 19:46

Polecam VW Passata Kombi- naprawde fajna maszyna, przy tej cenie ideał auta rodzinnego. Moi rodzice maja i naprawde sa zadowoleni. Zreszta wiele ich sie porusza po polskich ulicach- z czegos to wynika :twisted:
wooooooooooooo-hoooooooooooo
Petit_prince
Nowicjusz

15 Lip 2010, 22:00

Passat to typowy kapeć. Bardzo przereklamowany samochod bo nie dosc ze jest drogi to w nim nic ciekawego nie ma. Ooo przepraszam ma elektryczne szyby z przodu co w rocznikach 1990 w każdym japońskim samochodzie bylo.. więc za co sie w nim płaci....??? a po drugie passat to jest prawie to samo co skoda tylko że droższe chociaż skoda ma płyte podłogową golfa 4. Nie pisz że jest ekonomiczny bo wiem ile pali jak mu sie depnie (mówie o dislach) 90KM jest słaby 110 może byc a 130 pali tyle samo co 150KM 2,5 v6 jak ktos jeździ do 100km/h to prosze bardzo passata a części wcale nie są takie tanie i jeszcze jedno tych samochodów jest bardzo dużo na rynku a co za tym idzie jest dużo bitych i złomów:)
monolit86
Nowicjusz