Auto rodzinne, plus minus 20tys

11 Kwi 2007, 19:28

Witam!
Chcę kupić autko rodzinne... Tzn mam 4 osoby w rodzinie.
Auto ma być większe (sedan, combi) albo chociaż więcej miejsca dla pasażerów.
Kwota: około 20tys
Autko ma byc w miarę bezawaryjne, nie może bardzo rdzewieć i musi być młodsze lub z 2000r. Jeżdżone będzie dość często na krótsze trasy oraz rzadziej na dłuższe.

Myślałem nad skodą fabią:
1) Combi:
-tańsza jest wersja 1.4 tylko jak dla combi chyba za słaba..? Nie będzie 'muliła'?
-droższa 1.9 DTI, w tym przypadku chyba nie będzie muliło?
Aha... kierować się silnikami benzynowymi czy diesla?

2)Sedan: (to samo co w/w)
-tańsza jest wersja 1.4 tylko nie będzie za słaba..? Nie będzie 'muliła'?
-droższa 1.9 DTI, w tym przypadku chyba nie będzie muliło?

Ewentualnie patrzałem na fordy (nowsza fiesta, fusion?) tylko jakie silniki?
Gagaryn
Nowicjusz

Miejscowość: TYCHY

11 Kwi 2007, 21:37

Jeżdżone będzie dość często na krótsze trasy oraz rzadziej na dłuższe.

bierz diesel, bo bardziej ci sie oplaca, na twoje podroze krotkie i rzadko dlugie, jak juz wspomniales.poza tym lepiej wez 1.9TDI (ale w 1.4 tez by raczej nie mulilo). 1.9TDI, jest niby duzym silnikem, ale w cyklu mieszanym bedzie palil tak okolo 6-8L, takze na twoje trasy to bedzie najlepsze rozwiazanie :D
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

12 Kwi 2007, 08:10

sory pomylislo mi sie z SDI.. Co o nim myslicie? A 1.4 benzyna będzie mulił?
Gagaryn
Nowicjusz

12 Kwi 2007, 11:01

pomyśl o oktawi w tdi za tą kasę dostaniesz nawet 2002 rok tylko trzeba szukać...moim zdaniem fabia to auto dla emerytów i kobiet,to tytlko moje zdanie.pozdrawiam
Greg140
Nowicjusz

Miejscowość: Chojnice

12 Kwi 2007, 12:15

1.4 nie bedzie ci mulilo, poniewaz to nie za bardzo zalezy o wielkosci silnika czy to jest 1.4 czy 4.5, po prostu to zalezy od plynnosci przechodzenia paliwa, jezeli wszystko w tym silniku jest na swoim miejscu i jest dobrze skonstruowany ze tak amatorsko powiem, to wszystko bedzie O.K
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

12 Kwi 2007, 14:36

Greg140 napisał(a):pomyśl o oktawi w tdi za tą kasę dostaniesz nawet 2002 rok tylko trzeba szukać...moim zdaniem fabia to auto dla emerytów i kobiet,to tytlko moje zdanie.pozdrawiam

No za tą cenę ciężko dostać z 2000r z silnikiem 1.6 a co dopiero TDI...

Mi przypadła do gustu fabia (sedan i combi)
Teraz tylko muszę 'upatrzyć' jakąś.... Nadal mam dylemat nad silnikiem czy 1.9 SDI czy 1.4 benzyna...

Dodałem:
A może jeszcze 1.2? Z tego co wiem nieduża różnica mocy... Jak to jest?

Aha... i czym się różni silnik 1.4 MPI od 1.4 bez dopiski MPI?
Gagaryn
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyciągarka w pick-upie. Gadżet czy konieczność?
    Czy pickup 4x4 jest dobrym wyborem do jazdy w terenie? W czasie, kiedy z rynku stopniowo znikają kolejne klasyczne terenówki i w sprzedaży pozostaje już niewiele modeli w rodzaju legendarnej Toyoty Land Cruiser, coraz ...

18 Kwi 2007, 14:06

1.9 sdi jest calkiem zwawy (szczegolnie do ok.90 ale w miescie na pewno wystarczy) i bardzo ekonomiczny.
nie wiem czy najstarsze 1.4 pochodzace jeszcze z felicji byly mpi
(czyli z wtryskiem wielopunktowym)?
generalnie bardziej znaczace przy 1.4 jest 16v :)
wtedy masz prawie 100 kucy do dyspozycji
pozdrawiam
za te kwote mozesz poszukac c5 2000-2001 a to juz prawie luksus :)
Ostatnio edytowany przez pango, 18 Kwi 2007, 14:32, edytowano w sumie 1 raz
pango
Nowicjusz

18 Kwi 2007, 14:14

C5 to faktycznie fajne autko. Może warto się nim zainteresować ;)
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

18 Kwi 2007, 15:26

Greg140: z czego wywodzisz, że fabia to auto dla emerytów i kobiet? Taki męski i młody jeszcze jesteś?
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Kwi 2007, 15:38

proponuję wersję 1.4 16V(kombi). 75 km spalanie na poziomie 6,5 l. przy odrobinie szczęścia można znaleźć autko w dobrym stanie i przystępnej cenie.
Szerokości, przyczepności
miko
Początkujący

Miejscowość: południe polski

20 Kwi 2007, 08:02

Ja bym wzioł Peugota 406 albo nowszego HDI albo starszego TDI co do C5 to słyszałem że pneumatyczne zawieszenie nie jest na nasze drogi.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

20 Kwi 2007, 08:06

a C5 nie ma czasem hydraulicznego zawieszenia ?
Z tego co wiem/co się orientuję to nie jest aż tak źle.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

20 Kwi 2007, 08:58

zgadza się C5 jest na hydraulice...outko rodzinne do 20 000

Vectra B 2000 rok 2.2 DTI za 20 to będziesz miał extra wyposażoną szybkę ładną rodzinną furkę
ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
misiekemeryt160
Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

29 Kwi 2007, 21:16

Popieram-Vectra też może być, faje wygodne autko.Będziesz z niej zadowolony.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

29 Kwi 2007, 22:28

Ja mam C5, co prawda z 2004 roku, ale z dość dużym przebiegiem (100 000). Zawieszenie moim zdaniem bardzo dobre na nasze drogi, o ile nie chce się szarżować, bo wtedy może być troszkę za miękkie, chociaż przycisk SPORT poprawia właściwości jezdne. Zawieszenie super wybiera nierówności. W jeździe po mieście czy też po normalnej drodze o niebo lepsze od Nissana Primery P12, którą jeździłem wcześniej 2 lata. Była najzwyczajniej za twarda na normalną jazdę.
Zawieszenie cytryny ma też bardzo fajną opcję zwiększania prześwitu co sprawdza się w zimie. Dla przykładu znajomy Octavią nie mógł wjechać w okolice stoku narciarskiego (Siglany w Wiśle) a Citroen zrobił z przysłowiowym palcem w d***. Wykończenie wnętrza też o niebo lepsze od Primery P12, które było twarde, i nie za dobrze spasowane. Praktycznie można było je rozebrać na części pierwsze nie odkręcając żadnej śrubki i całe skrzypiało. W Citroenie też coś czasem zaskrzypi, ale to na jakiejś nierównej drodze i raczej coś na uszczelkach od drzwi skrzypi. Do tego Citroeny zazwyczaj są bardzo dobre wyposażone. Wersji X nie polecam, ale SX owszem :). Będziesz miał Climatronic, różne sensory i inne przydatne pierdoły.
Co do Fabii to jechałem nią raz, i byłem bardzo rozczarowany...poza tym wyposażenie, wielkość jest nie do porównania z Cytryną.
Polecam z czystym sumieniem C5 :). Co prawda chcę swoją sprzedać, ale waham się nad następną (z tym, że teraz Exclusive). Znajomy miał C5 z 2002 roku, sprzedał i kupił nową, też C5, a to o czymś świadczy.
kubak1988
Nowicjusz

Miejscowość: Lwówek Śląski