Auto się dławi i szarpie i nie tylko

19 Kwi 2014, 20:55

Witam. Posiadam auto opel astra f gsi 1.8 16V 125KM benzyna.
Problem pojawił się jakiś czas temu.
Otóż samochód dławi się, jakby brakowało mu powietrza czy coś w tym stylu. Wszystko zaczęło się jak połatałem przewód prowadzący od filtra powietrza do przepustnicy, bo był dziurawy oraz po wymianie filtra powietrza.
Teraz auto np. po odpaleniu wskakuje na niskie obroty, albo są np. na 1,5 tys. Przeważnie jest to około 0.6tys dlatego muszę go dość dobrze przydusić aby ruszył i mi nie zgasł.
Kwestia jest o tyle ciekawa, że np. raz po odpaleniu chodzi bez zarzutów, a np. jak zgaszę go i odpalę na nowo to już zaczyna się dusić. Nie ma na to reguły, raz odpali dobrze, raz będzie się dusić.
Druga kwestia jest również ciekawa, bo np. jak odpalę i będzie się dusić to wystarczy, że odłączę czujkę od przepływomierza na chwilę, podłączę z powrotem, odpalę auto i jest wszystko w porządku.
Duszenie ejst na tyle uporczywe i problematyczne, że mam problemy z ruszaniem, rzuca autem strasznie i muszę go na wysokie obroty brać aby w ogóle ruszył. Na 3 biegu już jest np trochę lepiej jak już go rozbujam.
Na komputerze byłem, błędy usunięte ale dalej tak samo. Rura od filtra powietrza do przepustnicy jest szczelna.
Jakieś pomysły?

I mam jeszcze jedno pytanie, bo przy badaniu na komputerze mechanik zauważył, że ejst jedna kostka odłączona.
Zdjęcie tutaj:
Zdjęcie
A kostka wychodzi spod silnika z głębi gdzieś tam. Ma ktoś pomysł co to może być i gdzie ją podpiąć?
domel90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2009
Auto: Opel Astra F GSI
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

22 Kwi 2014, 16:54

Co do kostki to może ona zasilać element wyposażenia, który u ciebie nie występuje.
Czyściłeś masy, klemy itd?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

22 Kwi 2014, 19:06

domel90 napisał(a):Na komputerze byłem, błędy usunięte ale dalej tak samo.
Jakie to były błędy ? Tylko usunięte ? czy naprawione usterki powodujące ich powstawanie i już nie powracają ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna