07 Sty 2016, 12:15
Sam mam teraz podobny dylemat a do ostatecznego wyboru samochodu coraz bliżej bo to luty/marzec...po kilku jazdach próbnych pozostało u mnie dwóch faworytów, mianowicie Ford Focus i Kia Ceed. Pierwszy z silnikiem benzynowym 1.6 EB a drugi benzynowy 1.6 wolnossący. To się może zmienić ale póki co moje odczucia są następujące :
Focusem świetnie się jedzie ale to nie nowość, dobrze wyciszona kabina i przyjemny dla uszu dźwięk silnika, dokładnie taki jaki lubię...na nierównościach i dziurach dobrze sobie radzi w przeciwieństwie do Kia, która już jest mniej komfortowa w stosunku do Focusa i znacznie twardsza,,. Wszystko zależy od preferencji wizualnych i warunków cenowych... w moim przypadku oba samochody prezentują się ładnie i podobają mi się dlatego przeważy prawdopodobnie cena i wyposażenie. Fotele w Fordzie bardzo wygodne ale i Kia to samochód, który pod tym względem Focusowi nie ustępuje znacząco choć w Focusie jest regulacja odcinka lędźwiowego kręgosłupa a dla mnie to luksus biorąc pod uwagę, że teraz jeżdżę bardzo niewygodna Fabią...
Po namowach kolegów z forum zainteresowałem się Hondą Civic...jechałem, gorzej jak w Fordzie i zdecydowanie głośniej. Na to mógłbym przymknąć oko ale kolega Policjant odradza mi Hondę Civic...podobno lider popularności wśród złodziei obecnie...wiem, gdybym wiedział, że upadnę to bym sobie usiadł ale skoro nie mam aż takiego parcia na Hondę to jest to ważny argument, który radzi odpuścić ten samochód...mnie też strata wartości nie straszna bo po 4 latach oddaję leasingodawcy...zresztą - ja mam używać samochodu i cieszyć się nim a nie martwić się spadkiem wartości, nie popadajmy w obłęd...
Bardzo wygodnie jechało się Peugeotem a jeszcze wygodniej Citroenem, który pod względem komfortu jazdy jest według mnie liderem...problem w silnikach bo jeśli chodzi o benzynowe to praktycznie 1.6 HTP, którego nie chcę ( dzięki dzida za nakreślenie problemu ) lub praktycznie 1.2 Pure Tech więc wybór niewielki a diesla nie chcę...
A co do leasingu - najlepsza opcja jest 20% czynszu inicjalnego i 20% wykupu...
Pzdr