Auto sprowadzone na kołach i brak tablic zjazdowych

21 Paź 2018, 16:42

Witam. Przymierzam się do pierwszego zakupu auta sprowadzonego.
Handlarz twierdzi, że samochód przyjechał z Niemiec na kołach ale jest już wyrejestrowany.
Mówi też, że tablic zjazdowych nie posiada i stoi na niemieckich :lol:

Co w takiej sytuacji z oświadczeniem o sprowadzeniu pojazdu z zagranicy na lawecie ?

Bo rozumiem, że przy rejestracji w WK potrzebuję zamiennie oświadczenie o lawecie lub tablice zjazdowe, tak?
Exile
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2016
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Nie mam

21 Paź 2018, 17:53

Exile napisał(a):rozumiem, że przy rejestracji w WK potrzebuję zamiennie oświadczenie o lawecie
nic takiego nigdy nie słyszałem, akcyza zapłacona, badanie zrobione i do WK tyle w temacie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Paź 2018, 18:03

Kao napisał(a):nic takiego nigdy nie słyszałem

https://www.forumsamochodowe.pl/rejestracja-samochodu-z-zagranicy-krok-po-kroku-vt103614.htm

Jest napisane w poradniku, stąd moje pytanie.
Exile
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2016
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Nie mam

21 Paź 2018, 18:10

Może zależy od urzędu, rejestrowałem auta bez tablic i nikt nigdy nie pytał o zjazdówki lub o jakiś kwit z transportu. A jak sam sobie wypożyczyłem lawetę i przywiozłem auto to jak? sam sobie mam oświadczenie wystawić?

No chyba że na fakturę od handlarza to jest całkiem inaczej, nie wiem :?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lis 2018, 17:51

jeżeli samochód przyjechał na lawecie to wypisuje się oświadczenie o braku tablic. Tablice oryginalne zostają w niemieckim/holenderskim czy duńskim urzędzie. a jeżeli nie zostają to i tak są nieważne ponieważ samochód jest wyrejestrowany a nie zarejestrowany nigdzie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z grypą za kierownicą to prawie jak z alkoholem
    W okresie zimowym mamy święta i niedługo później ferie zimowe więc dużo podróżujemy i często pokonujemy długie trasy samochodem. Zmęczenie i niskie temperatury mogą wówczas sprzyjać chorobie. Przeziębienie, ...