Auto sprowadzone z Niemiec z aktualnym przeglądem

13 Gru 2016, 15:48

Witam,

Postaram się jasno przedstawić sprawę.
Mianowicie mam do kupienia samochód sprowadzony z Niemiec, oczywiście na niemieckich blachach oraz ważnym przeglądem technicznym (niemieckim) do 2018 roku.
W rozmowie z handlarzem poinformował mnie, że na tym przeglądzie, w ramach integracji europejskiej, mogę jeździć do kwietnia 2017. Jako argumentacje podaje, że to już nie pierwszy samochód jaki tak sprzedaje i twierdzi, że nie ma z tym problemów.
W urzędzie komunikacji natomiast poinformowali mnie, że taka sytuacja jest dopuszczalna, pod warunkiem jakiś danych w papierach - nie potrafili dokładnie powiedzieć o co chodzi. Czyli krótko mówiąc mogą mi go zarejestrować na tym przeglądzie albo kazać mi zrobić przegląd polski.
W związku z tym chciałem zapytać forumowiczów, bo pewnie ktoś miał z tym styczność i jak to wyglądało w praktyce?
PantaRh3i
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 18 01 2000
Auto: Honda Civic, Toyota Corolla
Silnik: 1.5 VTEC-e
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Gru 2016, 23:09

PantaRh3i napisał(a): Czyli krótko mówiąc mogą mi go zarejestrować na tym przeglądzie albo kazać mi zrobić przegląd polski.
Oczywiscie jezeli jest aktualne bad.tech.pojazdu do 04.2018r to WK Ci do tego terminu zarejestruje ucinając oczywiście 1 rok.Jednak i tak będziesz musiał udac się na SKP w celu wykonanie dodatkowego bad.tech. w którym bedzie ustalenie roku produkcji pojazdu oraz dodatkowych danych niezbędnych do rej.tego pojazdu.Usługa ta kosztuje 60.-
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

14 Gru 2016, 11:58

Ok dzięki.

Prosiłbym jeszcze żeby ktoś potwierdził mi co muszę mieć dokładnie, gdy będę szedł rejestrować pojazd.
Gość ma załatwić tłumaczenia, akcyzę oraz OC na 30 dni.
Co do przeglądu wiem już jak to wygląda, że możliwe, że będę potrzebował jechac na SKP żeby wydobyć pewne informacje.
Jakie jeszcze dokumenty są niezbędne, na pewno dokument tożsamości, wniosek o rejestracje, coś jeszcze?
Szukałem już info na ten temat, ale nie zawsze informacje się pokrywają, pewnie ze względu na zmiany w przepisach.
PantaRh3i
Nowicjusz

14 Gru 2016, 12:01

W Wydziale Komunikacji potrzebujesz następujące dokumenty:
- dowód osobisty lub inny dokument tożsamości (tylko do wglądu),
- wniosek o rejestrację pojazdu sprowadzonego z zagranicy,
- dowód własności auta (faktura VAT potwierdzająca nabycie pojazdu, umowa sprzedaży / zamiany / darowizny / dożywocia albo prawomocne orzeczenie sądu),
- dowód rejestracyjny lub karta pojazdu,
- zagraniczne tablice rejestracyjne (jeśli samochód ich nie posiada, wypełniasz deklarację o ich braku),
- dowód odprawy celnej przywozowej, jeśli auto sprowadzono spoza Unii Europejskiej,
- potwierdzenie zapłaty akcyzy,
- świadectwo wyrejestrowania pojazdu (jeśli nie ma wpisu w dowodzie rejestracyjnym),
- zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego,
- dowód uiszczenia opłaty komunikacyjnej i ewidencyjnej,
- tłumaczenie na język polski dokumentów.

Więcej informacji o rejestracji i ubezpieczeniu takiego auta znajdziesz na naszej stronie.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra

14 Gru 2016, 12:24

Dzięki za pomoc. Mam nadzieje, że obejdzie się bez żadnych problemów.
Swoją drogą zabawne jest, że człowiek u u nas boi się tych urzędów :)

Proszę jeszcze nie zamykać tematu, w razie jakby jeszcze jakieś pytania się nasunęły albo wystąpiłby problem, odpukać, z rejestracją.
PantaRh3i
Nowicjusz

14 Gru 2016, 12:56

Czyli już teraz nie ma potrzeby lecieć na skarbówki?
PantaRh3i
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...
    Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...

19 Gru 2016, 19:42

Auto zarejestrowane. Niestety jednak trzeba było robić pierwsze badanie, ponieważ pani z urzędu stwierdziła, że jeżeli auto zostało w Niemczech wyrejestrowane, to bez badania krajowego nie zarejestrują.

Finalnie na szczęście mam to już za sobą. Teraz tylko w styczniu trzeba będzie znów jakieś OC wybrać za złodziejską sumę pieniędzy...
PantaRh3i
Nowicjusz